Cum să alegi culorile în amenajarea locuinței. Ghid în cinci pași

Alina Vilcu

Știți cum se întâmplă: când ai o revelație care te izbește irevocabil și trebuie s-o spui cât mai repede? Nu este nicio noutate în ce voi spune, dar revelațiile au nesuferitul obicei să se comporte ca și cum ai fi singurul deținător al unui mare adevăr. Așa că, iată: ne este teamă de culoare!

De obicei justificăm prin sintagme de genul: „negrul se murdărește mai greu”

Nu, doar că pe suprafețele închise contrastul nu este atât de mare. Sau „Nu prea vreau culori, ar arăta ca o paparudă” – tot ce nu este în nuanțe de gri sau maron nu înseamnă că țipă sau că este prea evident. Iar atunci când ne dorim, totuși, ceva mai vesel, cădem de multe ori în extrema culorilor primare sau le folosim inadecvat (cum ar fi fațadele blocurilor reabilitate termic, care ne agasează vizual din ce în ce mai mult).

În trecut, culoarea, mai ales în vestimentație și artele vizuale, era un indicator social sau un element încărcat de semnificație

Anumiți pigmenți erau scumpi și de aceea erau folosiți numai pentru zonele cu adevărat importante într-o compoziție (foița de aur sau albastrul ultramarin preparat din lapis lazuli în pictura renascentistă). Au existat, de asemenea, tabuuri cromatice în anumite perioade istorice, unele culori căpătând o conotație negativă sau defăimătoare.

Însă astăzi suntem liberi față de astfel de prejudecăți sau condiționări sociale și ne putem bucura de toată paleta de culori. E minunat, nu-i așa? Firește, există o adecvare cromatică ce ține mai cu seamă de bun simț și educație (și din nou mă duc cu gândul la blocurile verzi și portocalii și… albastre!), însă, mai ales în designul de interior, opțiunile sunt uneori copleșitoare.

Așa că, iată câteva metode de a simplifica lucrurile atunci când vreți să vă amenajați casa:

1. Porniți de la întrebarea: cum vreau să fie interiorul casei mele? 

Elegant și cald? Vesel și „cosy”? Suprinzător și neconvențional? Eclectic sau clasic? Masculin sau cu accente feminine? De aici treceți la pasul 2.

2. Experimentați cu scheme de culoare.

Două site-uri bune cu sugestii și combinații sunt kuler și colorschemer.

Inspirați-vă din orice!

Faceți cartonașe cu diverse nuanțe și folosiți, mai ales pentru suprafețele mari în spațiile mici, culorile pastel în detrimentul celor saturate.

Un deliciu vizual și inspirațional este col-our-ize, unde găsiți în fiecare lună o selecție de imagini în funcție de culori.

 

3. Mai departe aveți două opțiuni

Prima ar fi suportul (perete doar vopsit sau cu tapet) alb/ neutru ca prezență cromatică (griurile și nuanțele de crem pale merg excelent ca suport pentru orice accent cromatic fără să creeze disonanță) și accente puternice SAU suport cu impact, pe care pot fi suprapuse obiecte albe/ neutre. Există și cea de-a treia opțiune, însă toate elementele trebuie alese cu mare grijă astfel încât rezultatul să nu fie unul sufocant.

4. Creați un „moodboard” cu toate obiectele care vă plac și vedeți cum merg împreună.

5. Înarmați-vă cu răbdare!

Și bani! Și bani! Sunt uneori produse din catalog care trebuie comandate, cum ar fi un anumit model de fotoliu cu una dintre tapițeriile din paletar care vă place vouă, și al căror termen de livrare se poate întinde și pe o lună de zile și… go shop!

Așadar, fiți curajoși! Go colour!

Vino să afli totul despre amenajarea camerei copilului de la specialiștii în design interior, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, la Conferința ”Spațiul Copilăriei” din 17 noiembrie 2018. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa