Reteţe naturale de curăţare. Eficiente şi uşor de preparat

Alexandra Constantin

Vrei să înlocuieşti produsele de curăţenie din magazine cu unele naturale? Vestea bună este că poţi să le faci la tine acasă. Descoperă reţete naturale de curăţare care se prepară uşor şi care sunt eficiente.

Se ştie că multe dintre produsele destinate curăţeniei şi pe care le punem în coşul de cumpărături conţin substanţe puternice ce înlătură murdăria, dar care pot afecta pielea (mai ales dacă nu se folosesc mănuşi) şi nu numai. O alternativă a acestora sunt chiar soluţiile naturale pe care le poţi prepara uşor la tine acasă, arată www.apartamenttherapy.com. Iată doar câteva reţete naturale de curăţare ce s-au dovedit a fi eficiente de-a lungul timpului.

Reteţe naturale de curăţare: săpun pentru mâini

Îţi poţi face singură săpunul combinând săpun lichid de Castilia şi apă. În recipientul special torni aproximativ 20% săpun lichid, apoi adaugi apă până sus. Şi pentru o aromă aparte poţi să adaugi şi câteva picături din uleiul esenţial pe care îl preferi. Agiţi bine recipientul şi săpunul pentru mâini este gata.

Soluţie de curăţare pentru geamuri/oglinzi

Când te gândeşti la reţetele naturale de curăţare îţi vin în minte cele pentru care este nevoie de zeci de ingrediente? Atunci trebuie să ştii că una dintre cele mai eficiente şi uşor de preparat soluţii este şi cea pe bază de oţet (nu aplica niciodată produse care conţin oţet pe suprafeţele din marmură, granit sau piatră – poţi să înlocuieşti oţetul cu alcool sau vodcă). Amesteci într-un recipient cu pulverizator o parte de oţet la o parte de apă, după care agiţi bine. Soluţia curăţă bine oglinzile, dar şi geamurile.

Reteţe naturale de curăţare: soluţie pentru curăţat cuptorul

Pentru soluţia naturală de curăţat cuptorul ai nevoie de bicarbonat şi oţet. O să mai ai nevoie de mănuşi, o lavetă umedă şi de o sticlă cu pulverizator. Razi cu o spatulă straturile mai mari de grăsime uscată, după care torni oţet în sticlă şi pulverizezi în cuptor după ce scoţi grătarele. Dai cu laveta astfel încât oţetul să ajungă peste tot, apoi pui bicarbonat în special în locurile unde este mai multă grăsime. Laşi chiar şi o oră ca acest amestec să acţioneze, după care îndepărtezi cu un burete mai aspru şi cu o lavetă curată. Rezultatele o să fie şi mai vizibile dacă laşi ca soluţia să acţioneze pe timpul nopţii.

Pentru desfundat scurgerea

Ştiai că poţi să desfunzi scurgerea doar cu bicarbonat şi apă? O să fie nevoie şi de puţin oţet dacă ţeava este înfundată mai tare. Torni o cană de bicarbonat în scurgere, după care două căni de apă clocotită. Poţi să torni şi o jumătate de cană de oţet. Acoperi apoi scugerea cu o farfurioară mică cât timp se aude cum bolboroseşte. La final torni o cantitate mai mare de apă clocotită astfel încât să se cureţe bine.

Reteţe naturale de curăţare: soluţie pentru vasele de fontă

Vasele din fontă trebuie curăţate cu cât mai puţine produse. Mai exact ai nevoie doar de apă fierbinte şi de un burete. Să nu foloseşti niciodată detergent de vase. Încălzeşti bine vasul în cuptor sau pe aragaz, îl prinzi cu o mănuşă, apoi îl bagi sub jetul de apă cât mai fierbinte. Dacă stratul de grăsime este mai mare poţi să foloseşti un amestec în părţi egale de ulei de măsline şi sare grunjoasă. Ştergi cu un burete uşor şi clăteşte bine vasul cu apă caldă.

Pentru degresat vasele

S-a adunat multă grăsime în tigăi şi detergentul de vase nu pare să le cureţe eficient? Atunci apelează la sare. Pui sare în tigaie, apoi cureţi uşor toată suprafaţa cu un burete mai aspru.

Reteţe naturale de curăţare: cum să cureţi faianţa

Fă o pastă din bicarbonat de sodiu şi câteva picături de apă. Pui pasta pe un burete şi freci uşor toată suprafaţa faianţei. La final ştergi cu o lavetă udă.

Pentru curăţat pardoseala

Reţete naturale de curăţare? Umpli o găleată cu apă cât mai fierbinte, apoi adaugi o jumătate de cană de oţet alb, vodcă (sau alcool) şi două linguri de detergent de vase. Rezultatele o să fie pe măsura aşteptărilor.

Reteţe naturale de curăţare: pentru purificarea aerului

De ce să alegi o soluţie naturală pentru purificarea aerului? Pe lângă faptul că ingredientele sunt sigure şi tu poţi să personalizezi reţeta după placul tău. Pentru o astfel de soluţie ai nevoie de 150 de ml de apă, două linguri de vodcă (sau alcool), orice combinaţie de uleiuri esenţiale şi o sticlă cu pulverizator. Torni în sticlă prima dată apa şi vodca. Apoi poţi să te joci cu miresmele preferate, de exemplu să pui 4 picături de ulei esenţial de cardamon, 3 picături de ulei de scoţişoară şi 2 picături de ulei de ghimbir. Pentru un miros mai floral poţi să adaugi şi 8-10 picături de ulei de lavandă. Pui combinaţia de uleiuri alese în sticlă şi pulverizezi în încăperi.

Cu ce să înlocuieşti clorul

Îţi place cum curăţă clorul, dar nu e pe placul tău mirosul şi faptul că este totuşi un produs puternic? Vestea bună este că poţi să prepari o soluţie care să cureţe la fel de bine acasă şi care să fie şi naturală. Ai nevoie de jumătate de cană de bicarbonat de sodiu şi de o linguriţă de peroxid de hidrogen. Amestecă cele două ingredinte până obţii o pastă, apoi aplică şi curăţă cu un burete suprafeţele dorite. La final ştergi cu o lavetă udă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa