Cum să faci dintr-o casă ”acasă”- un exemplu din Visuri la Cheie pentru o familie cu trei copii

Atunci când faci modificări în locuință, prilejuite fie de apariția unui copil în familie, fie de dorința de modernizare sau de plăcerea de a schimba pur și simplu atmosfera, cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în minte este să dai viață și personalitate încăperilor.

Iar pentru aceasta, apelează la culoare, la elemente grafice, la texturi diferite, la ilustrații și fotografii – tot ceea ce simți că-i reprezintă pe membrii familiei tale. Îți oferim ca exemplu un episod din sezonul 4 al emisiunii Visuri la cheie, cu amenajarea unei locuințe pentru o familie cu cinci membri: doi părinți și trei copii.

Povestea familiei este impresionantă: pentru că nu au putut avea copii pe cale naturală și simțeau că viața lor nu e completă fără urmași, cei doi adulți au adoptat. Nu unul, ci trei copii: doi băieți și o fetiță. Familia are venituri modeste, dar resurse emoționale nelimitate, iar echipa Visuri la cheie i-a ajutat pe cei doi părinți să ofere copiilor un cămin adevărat.

Casa după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie

”Dan și Mărioara, urmându-și vocația de părinți, au înțeles că un copil nu are nevoie de bani, ci de iubire. Există multe lucruri care se pot cumpăra cu bani, însă niciodată familia. Așa că și-au deschis inimile și au primit în viața lor cei trei copii, fără a avea posibilități financiare nici măcar medii. Și lucrul acesta merită premiat”, spune Alina Vîlcu, unul dintre arhitecții care au contribuit la realizarea căminului.

Înainte de amenajare, încăperile au fost reorganizate, în așa fel încât să servească mai bine nevoilor familiei. Dormitorul părinților, spre exemplu, a fost transformat în living, iar acum  zona de zi cuprinde: livingul, locul de luat masa și bucătăria. Legătura dintre zona de tv și locul de luat masa este evidențiată prin plantele de iederă, așezate pe un raft montat la înălțimea grinzii.

Dormitorul părinților a devenit spațiul camerei de zi după renovarea făcută de către echipa Visuri la cheie.

După renovare, spațiul dormitorului părinților a fost extins către fostul hol, rezultând o cameră de zi spațioasă și cu înălțimea de circa 4 metri.

Din zona de zi se deschide holul către dormitorul matrimonial și camera băieților.

Pentru că mamei îi plac foarte mult florile, arhitecții care s-au ocupat de amenajarea casei și-au propus să folosească această temă din plin, mai ales că ea este cea care își petrece cea mai mare parte din timp acasă. În dormitorul părinților, deasupra patului, tot peretele este plin de flori, exact pe gustul mamei. Tot în această încăpere a fost plasat și pătuțul pentru fetița cea mică, deși are și ea propria cameră, pe care o va folosi când va mai crește puțin.

Actual dormitor este amenajat în fostul living extins către hol. După grinda din imagine se poate citi unde exista inițial arcada dintre living și hol.

Camera băieților a fost gândită în așa fel încât să fie luminoasă și spațioasă, iar fiecare dintre frați să aibă propriul spațiu. Dulapul copiilor arată ca un mare tablou, pe care se regăsește tema naturii, iar la interior este compartimentat cu loc pentru fiecare frate în parte.

Camera băieților îniante de renovare era amenajată pentru amîndoi, dar băieții nu prea putea sta în cameră din cauza mucegaiului.

După renovare camera băieților a devenit mult mai liberă în centrul. Proiectul a fost gândit de mine astfel încât întreaga cameră să devină mai luminoasă și spațioasă, dar fiecare dintre frați să simtă că are propriul spațiu, adică să nu se mai intersecteze în zona patului cu celălalt.

Spațiul de birou al băieților este organizat pe un singur perete, fiecare dintre frați având parte de propriul loc de studiu.

Spațiul de birou este organizat pe un singur perete, fiecare dintre frați având parte de propriul loc.

Camera fetiței a fost gândită tot în jurul temei florale, însă într-o notă copilărească și foarte veselă și prietenoasă. Pentru că încăperea era foarte joasă (2,20 m), arhitecții au apelat la următorul truc: multe elemente pe verticală. Astfel, draperiile, perdelele, placările de o parte și de alta a patului, baldachinul- toate dau iluzia unei camere mai înalte decât este în realitate.

Fosta bucătărie a fost complet transformată. Ușa de acces în casă a fost parțial zidită devenind fereastra de la dormitorul fetiței.

 

Tema florală s-a păstrat și în baie, unde s-a mers în principal pe combinația alb- negru, plus nota de culoare verde. În panoul floral este ascunsă, de fapt, ușa care duce în magazia din spate, unde a fost montată mașina de spălat rufe. Și în baie, ca și în restul încăperilor din casă, au fost amplasate flori cu frunze mari, care sporesc atmosfera caldă și naturală a căminului.

Vasul wc a fost mutat în lateralul noii căzi de baie, aproape de placarea care maschează accesul către magazie.

Vrei să amenajezi camera copilului sau simți nevoia de schimbare? Vino pe 17 noiembrie 2018, la conferința ”Spațiul Copilăriei” și vei afla de la arhitecții Visuri la Cheie, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi ce ar trebui să faci pentru a avea o cameră ca-n filme! Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație