Intoleranță la lactoză sau alergie la proteina din laptele de vacă? Cum le deosebești și ce tratamente folosești

Theodora Fintescu, redactor
intoleranța la lactoză
De cele mai multe ori, intoleranța la lactoză este tranzitorie, ceea ce înseamnă că dispare odată cu maturizarea sistemului digestiv.

Părinții care au copii ce manifestă diverse reacții la consumul de lactate confundă frecvent intoleranța la lactoză cu alergia la proteina din laptele de vacă. Chiar dacă unele simptome se regăsesc în ambele afecțiuni, ele sunt totuși foarte diferite și impun restricții alimentare și tratament diferit. Intoleranța la lactoză este provocată de incapacitatea de sistemului digestiv imatur de a digera lactoza, în timp ce alergia este o reacție autoimună la proteina din laptele de vacă, pe care organismul o percepe drept agresor.

Vestea cea bună este că, în cazul copiilor, ambele afecțiuni sunt, de cele mai multe ori, temporare, și dispar odată cu maturizarea sistemului digestiv, cum e cazul intoleranței, sau în perioada preșcolară, cum e cazul alergiei. Acest lucru nu înseamnă că părintele trebuie să aștepte pur și simplu ca afecțiunea să treacă. Fără regimul și tratamentul potrivit, problema copilului poate deveni una permanentă, mai ales în cazul alergiei la proteina din laptele de vacă.

Acest articol conține recomandare de produs!

Ce este intoleranța la lactoză și care sunt simptomele

Intoleranța la lactoză este provocată de deficitul de lactază, specific nou născuților. Lactaza este enzima care descompune lactoza, făcând-o să poată fi ușor absorbită. În lipsa acesteia, lactaza rămâne în intestin, fermentează, iar bebelușul începe să aibă dureri de burtică, se balonează și pot apărea senzația de greață și diareea. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări care pot sugera intoleranța.

Acest deficit de lactază din primele luni de viață ale bebelușului nu îl afectează pe termen mediu sau lung și nu îi influențează creșterea în greutatea și dezvoltarea, în ansamblu.

Cum se pot elimina durerile provocate de intoleranța la lactoză

Chiar dacă problema aceasta trece, durerea copilului este una reală, iar pentru a o preîntâmpina și pentru a evita iritarea colonului, îi puteți administra bebelușului Co-Lactase, care conține această enzimă (lactaza), și acționează prin descompunerea lactozei înainte de a se administra sugarului. Prin urmare, produsul se oferă în lapte, nu direct copilașului.

Co- Lactase poate fi administrat din primele zile de viață, pentru că nu conține zahăr sau conservanți și este făcut din ingrediente provenind din resurse naturale.Procedura de administrare este următoarea: în cazul copilului alăptat, colectați câteva lingurițe de lapte matern într-un recipient sterilizat, adăugați patru picături de Co-Lactase și dați-i acest amestec bebelușului, iar apoi continuați alăptarea. Dacă micuțul e hrănit cu lapte praf, puneți patru picături de Co-Lactase în biberon, după prepararea laptelui. Nu puneți picăturile în lapte fierbinte, ci la temperatura de servire!

Ce este alergia la proteina laptelui de vacă

Alergia la proteina din laptele de vacă, a reacție autoimună a organismului la această proteină, se poate manifesta din primele luni de viață sau mai târziu, și îi afectează atât pe copiii alăptați, cât și pe cei hrăniți cu lapte praf.

Alergia se poate manifesta imediat după consumul de lapte, iar în acest caz este mai ușor de identificat. La fel de bine, însă, se poate manifesta la ore bune după consum, caz în care părinților le este dificil să își dea seama care este problema. Cele mai frecvente semne care pot indica alergia la proteina din laptele de vacă sunt: apariția bubițelor și a iritației în jurul gurii și/ sau pe corp, umflarea, mâncărimi la ochi, scaune modificate, creștere lentă în greutate, abdomen umflat.

Regimul alimentar al copiilor cu alergie la proteina din laptele de vacă

Imediat după ce medicul pune diagnosticul, pe baza analizelor și a simptomelor, copilul trebuie să înceapă un regim alimentar care presupune excluderea alergenului din alimentație. Atenție, proteina din laptele de vacă nu se regăsește doar în produsele lactate, ci și în foarte multe alte produse, astfel încât regimul devine restrictiv. În cazul copiilor alăptați, mama este cea care ține regimul, iar diversificarea alimentației se va face urmând pașii indicați de medic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa