24 de lucruri mărunte, dar importante pentru un copil

Alexandra Irimiea
tabără de familie

Ne-am obișnuit să ne trăim viața pe repede înainte și nu mai băgăm în seamă o serie de lucruri mărunte, dar care au însemnătate mare pentru un copil. Uite cum îl poți face să zâmbească.

În nebunia cotidiană a omului modern, uităm de multe ori să ne bucurăm de viață. Invocăm lipsurile ca scuză pentru proasta dispoziție, dar adevărul este că nu ai nevoie de multe lucruri pentru o plimbare reușită în parc. Grijile mai pot să aștepte. Pune-le pe pauză măcar o oră din zi!

Am alcătuit o listă cu 24 de lucruri mărunte, dar importante pentru un copil, de făcut poate nu în 24 de ore, dar măcar în 24 de zile. Asta e provocarea pe care ți-o lansăm. O accepți?

1. Ieși la plimbare doar cu un singur copil, pe rând. În acest fel îi vei putea acorda doar lui întreaga ta atenție, iar el se va simți răsfățat și iubit. Bineînțeles, fii atentă să nu faci discriminare și să-i iei pe toți, prin rotație, la o astfel de plimbare.

2. Dă-te în leagăn cu copilul, nu sta pe telefon! Din păcate, multor mămici le este rușine să se joace în parc cu propriii copii, însă îți garantăm că pentru ei acest lucru mărunt înseamnă foarte mult. Așadar renunță la alte activități, cum ar fi să te joci pe telefon sau să-ți suni prietenele, și bucură-te de a doua copilărie. Ar putea fi chiar mai distractivă ca prima.

3. Spune „DA” la ceva ce, de regulă, spui „NU” – cum ar fi mâncatul în sufragerie, la televizor, sau uitatul la desene animate pe tabletă după 9:30 seara.

4. Ascunde o bucățică de ciocolată sau un post-it cu „te iubesc” în cutia cu sendvișuri pentru școală. O să-i placă surpriza și se va bucura știind că mereu e cineva acolo care se gândește la el și care îl iubește.

5. Construiește-ți propria lume „Minecraft” și joacă-te împreună cu el. În acest fel vei intra în lumea lui, iar cel mic va fi mai mult decât bucuros să te învețe ce ai de făcut. În plus, va simți că poate împărtăși cu tine lucrurile care îl interesează.

6. Dacă vezi într-o zi că este dezastru în camera lui, ca după un tsunami, închide ușa și mergi mai departe. Atât și nimic mai mult! Nu trebuie să faci un obicei din asta, dar din când în când e binevenită o excepție, un free pass.

7. Alege un apel video cu bunicii sau cu verișorii dragi pe skype ca să-i poată vedea. Se va bucura mult să discute cu ei, mai ales dacă sunt departe și nu i-a mai văzut de mult timp.

8. Acceptă un mic animăluț în casă, mai ales dacă insistă să-l aibă. Explică-i însă și ce responsabilități implică acest lucru și stabiliți de comun acord niște reguli de conviețuire.

9. Dacă te cerți în fața copilului, atunci asigură-te că te vede și atunci când te împaci. Este important pentru el să știe că ești și tu un om obișnuit, că uneori te mai enervezi, că sunt lucruri care te întristează, dar că, în final, ai găsit o rezolvare.

10. Dacă vrea să renunțe la un curs sau la un sport pe care-l practică și insistă în decizia lui, atunci oferă-i sprijinul tău. Nu are rost să-și piardă timpul făcând ceva care chiar nu-i place sau să stea într-un loc unde nu se simte bine.

11. Dă-i copilului tău, de ziua lui, o felicitare făcută de tine, cu mânuțele tale! Folosește carioci, lipici, coli colorate, desenează, decupează, etc. Lasă-ți creativitatea să zburde și, mai ales, scrie-i un mesaj din suflet. Amintește-ți cât de mult ți-a plăcut și ție să primești o felicitare de la el, de ziua mamei.

12. Lasă-l să poarte hainele pe care și le alege și le îmbracă singur. Poate că nu ești de fiecare dată de acord cu el, însă îi dă un sentiment de independență și… maturitate.

13. Te provoc să-ți lași copilul să calce în băltoace chiar dacă nu poartă cizme adecvate. Știu, nu vrei să se ude la picioare, dar ce e mai important pentru tine: o pereche de șosete uscate și curate sau un chip pe care se citește bucuria autentică? (Bineînțeles, nu e înțelept să-l lași prea mult timp cu picioarele ude, pe afară. Fă în așa fel încât să fiți aproape de casă)

14. Creează tradiții de familie: duminica bicicletelor, joia prăjiturilor, dulceața de vișine în fiecare an, etc. Copiii își vor aminti cu drag de ele, peste ani.

15. Lasă-ți copilul să-și poarte singur micile bătălii pe terenul de joacă. Observă cu atenție ce se întâmplă, dar nu interveni imediat. În acest mod îi dai spațiu să învețe să se descurce.

16. Arată-i poze cu tine când erai mică, povestește-i amintirile tale din copilărie, spune-i cum erai tu atunci când aveai vârsta lui. Va fi un moment interesant pentru el, dar și pentru tine.

17. Oprește-te din interogatoriul obișnuit de tip „ce ai făcut la școală” dacă îl vezi obosit sau fără chef de discuții. Seara, după cină, poți să reiei această discuție, dar fii pregătită să vorbești mai puțin și să-l asculți mai mult. Poate are nevoie de un sfat de la mama sau, pur și simplu, de un umăr.

18. Creați un salut special, doar pentru membrii familiei. Spune-i să-l țină secret, pentru că este doar al vostru.

19. Dacă îl vezi că trage cu urechea la vreo discuție pe care o ai cu vreo prietenă, atunci ai putea profita de această ocazie ca să zici ceva frumos despre el. Sigur se va bucura în sinea lui.

20. Stați până târziu și admirați luna plină. Caută chiar acum pe internet să vezi când va fi următoarea.

21. Întrerupe temele dintr-o dată cu o mică pauză de… muzică. Puneți un playlist care vă place amândurora și dați volumul tare. Va fi o mică petrecere spontană care sigur îi va încărca bateriile pentru o nouă rundă de lecții.

22. Începe o bătaie cu pernele. Nu este o idee originală, dar distracția-i garantată.

23. Gătește clătite sau fursecuri în formă de inimă pentru micul dejun. Așa veți începe amândoi ziua cu un zâmbet.

24. Aniversări, ieșiri în parc, la film, la pizza – facem o tonă de poze, oriunde mergem, dar dacă se strică telefonul sau laptopul… e posibil să rămânem fără ele. Fă-ți timp să faci un album cu fotografii așa cum aveai și tu în copilărie.

Acestea sunt doar 24 de idei, dar tu poți completa lista cu alte 24, personalizate pentru tine și copilul tău. Poate crezi că e un lucru banal să mâncați împreună o înghețată, pe bancă, dar pentru un copil poate avea o însemnătate mare. Poate ți se pare că 24 de ore nu ne ajung într-o zi, dar câteva minute de calitate, petrecute cu copilul tău, sunt de neprețuit.

Așadar, te provocăm să nu mai uiți de lucrurile mărunte care ne fac viața mai frumoasă. Și nu uita să ne scrii pe Facebook dacă ai pus în aplicare vreo idee de mai sus, suntem curioși mai ales de impresia pe care i-a lăsat-o copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa