30 activități cu copilul pentru o zi ploioasă

Ramona Dinescu

Ce activități poți avea cu copilul atunci când plouă afară, astfel încât să-l ții ocupat? Din experiența mea, dar și cu o mică inspirație oferită de mumsnet.com, am ales câteva dintre cele mai interesante.

Odată cu apariția primăverii, pare că nimic nu-i mai distrează pe cei mici în afară de ieșitul din casă. Sunt ca puii de vrabie, odată ce au dat cu năsucul de distracția din parc, nimic nu li se mai pare interesant în casă. Dar primăvara este capricioasă și este foarte posibil să vină și unele zile ploioase sau cu vânt puternic chiar și la vară. Sau, pur și simplu, ești prea obosită ca să mai alergi după el prin parc și vrei să stai acasă o după amiază. Ce faci cu copilul, căci după numai 5 minute de stat în casă îți va spune „M-am plictisit”?

Cele mai interesante activități cu copilul pentru o zi ploioasă

1.       Scoate jocurile de masă (boardgames)

Este o idee excelentă să scotocești după jocurile de masă preferate și să petreceți o după amiază în familie.

2.       Plastilina

Plastilina este mereu un accesoriu care îi ține ocupați pe cei mici cel puțin 30 de minute. Iar dacă te alături și tu jocului, se poate să vă distrați împreună minunat mai bine de o oră.

3.       V-ați ascunselea

Te-ai jucat vreodată v-ați ascunselea într-un apartament cu două camere? Este extrem de distractiv, mai ales dacă copilul tău este suficient de mic ca să-l poți păcăli ușor.

4.       Curs de patiserie

Ce poate fi mai distractiv decât să frământați împreună un aluat și să tăiați cu formele mici prăjiturele care mai de care mai interesante. Iar, odată coapte, pot fi mâncate cu mare poftă.

5.       Citiți împreună

Dacă copilul e mic, „împreună” înseamnă să-i citești. Dacă e mai mare, puteți citi fiecare cartea lui și apoi să faceți un rezumat povestit.

6.       Vânătoarea de comori (sau mai simplu Apă-Foc)

Acesta este un joc nemuritor. Tu ascunzi un obiect, iar copilul trebuie să-l găsească ghidat de tine cu cuvintele „Apă-Foc”.

7.       Arta pastelor

Este o activitate încântătoare ce dezvoltă mult imaginația copiilor. Cu mai multe forme de parte puteți crea adevărate opere de artă. Le puteți lipi pe hârtie, le puteți picta, puteți face mărgele din ele.

8.       Cu cortul în casă

Un cearceaf, o pătură și o lampă, două scaune sau ceva mai înalt ce va reprezenta cadrul cortului și gata campingul.

9.       Jocuri pe hârtie

Cu copiii mai mari puteți juca în familie Spânzurătoarea, X și 0 sau Avioanele. Este extrem de distractiv la orice vârstă.

10.   Teatru de păpuși

Eu prind o păturică de două obiecte mai înalte pentru a face scena. Și, de după cortină, încep să inventez povești jucate de animăluțele de pluș sau super eroii din plastic.

11.   Petrecerea din sufragerie

Într-o zi în care aveam foarte multă treabă, ca să le dau ceva de făcut copiilor, le-am spus că pot organiza o petrecere în sufragerie. Mai bine de o oră au colorat coifuri de hârtie, invitații la petrecere, au decorat, au pus pe măsuță prăjituri și farfurii și pahare cu suc, iar eu am fost invitata de onoare. Magnific!

12.   Joaca în băltoace

Dacă e o ploaie de vară, nu strică nimănui să-și pună cizmele de cauciuc și să iasă să sară în băltoace. Cred că nu există distracție mai mare. Și, cu siguranță cei mici nu vor răci.

13.   Înălțați un zmeu

Mamelor, dacă e vânt afară, puteți doar să aruncați această idee și apoi puteți pleca la coafor, căci tatăl va trebuie să se descurce și să înalțe un zmeu cu copilul său.

14.   Pictați pietre

Este o activitate minunată. Adunați mereu pietre de prin călătorii pe care le puteți picta apoi în fel și chip.

15.   O prezentare de modă

Mamele de fetițe vor fi încântate. Holul principal din casă poate fi podiumul și tu și fetița ta vă puteți schimba ținutele și puteți defila pe el. Ca să se distreze și mai tare, o poți lăsa să se îmbrace cu hainele tale și să-ți poarte pantofii cu toc. Te rog, fă asta de dragul unei mame de băieți care nu are această opțiune.

16.   Construiți o căsuță de păpuși

Dintr-o cutie de pantofi puteți construi o căsuță de păpuși sau orice altceva, chiar și un garaj. E o activitate care durează minimum o oră.

17.   Concertul

Puteți confecționa propriile instrumente muzicale din castroane, linguri de lemn și mărgele. Ce va ieși, să te ții!

18.   Grădinăriți

Copiilor li se pare super interesant să participe la grădinărit. Pe balcon puteți amenaja o mică gradină cu flori în ghiveci. Învață-ți copilul să așeze pământul în ghiveci și să planteze semințe de flori, să le ude și să aștepte rezultatul.

19.   Scrieți scrisori celor dragi

Bunicii se vor bucura teribil să primească o scrisoare de la nepoțelul sau nepoțica lor. Sau oricare altă persoană dragă. Chiar și Moș Crăciun va fi foarte fericit să știe că un copil se gândește la el vara.

20.   Pictați

Acuarele, apă și planșe, dar și multă mizerie în casă. Însă, rezultatul: operă de artă. Puteți picta ghivece de flori sau alte obiecte decorative din casă. Sau puteți folosi legume în loc de pensule, bureți sau alte obiecte interesante.

21.   Desenați arborele genealogic

O activitate distractivă, dar și educativă.

22.   Un concurs de construit LEGO

Copiii mei sunt mereu campioni la acest concurs și nu ratez nici o ocazie de a-l organiza.

23.   Jucați cărți

Război este jocul potrivit celor mici. Mai apoi îi poți învăța și alte jocuri și ca să fii sigură că se descurcă la matematică și că exersează suficient, încearcă să-l înveți Tabinet. Sau alte jocuri cu cărți precum Miss Tigry.

24.   Avioane de hârtie

Sunt tot felul de tutoriale pe Youtube cum să faci cele mai interesante avioane de hârtie. După ce le veți construi, poate începe raidul.

25.   Faceți un album foto

Noi avem acasă o imprimantă foto cu ajutorul căreia scoatem pe suport de hârtie cele mai interesante imagini. Și, uneori, împreună cu copiii, compunem albume foto cu diferite tematici.

26.   Pizza

După sau înainte de a coace prăjiturele, puteți prepara împreună o pizza. Ce e mai bun și mai bun pe lumea asta?

27.   Jocul de memorie

Puteți juca unul din acele jocuri cu cartonașe sau puteți depăna amintiri.

28.   Curățenia de primăvară

Combinați utilul cu plăcutul. Faceți și curățenie în casă, cel mic e ocupat și se și distrează.

29.   Picturi pe față

Dacă nu ai, cumpărați niște picturi ce se pot folosi pentru față și împreună cu copilul vă puteți picta în cele mai trăznite moduri.

30.   Cinema la voi acasă

Replica asta merge mereu la cei mici ai mei. Când chiar nu vreau să iei din casă le spun că am o idee: facem cinema la noi acasă. Nu trebuie decât să aleg un film bun, să trag draperiile ca să fie semiîntuneric în cameră și să pregătesc popcorn. Apoi eu pot să dorm căci ei sunt la cinema.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa