A venit frigul. Scoatem copiii din casă sau nu?

Alina Porumboiu

„Cât de des sunt scoși copiii afară iarna?”, iată o întrebare la care majoritatea dintre noi încă răspundem: „În funcție de vreme.” Dar cine apreciază oare vremea bună sau pe cea rea?

Cu ce termometre subiective decidem ce este mai bine pentru copii?

Nevoia copilului de aer, mișcare și lumină naturală nu se diminuează pentru că a venit luna decembrie. Bioritmul său este același și depinde, pentru o bună funcționare, de cele trei variabile de mai sus.

În fiecare an, în perioada rece, cabinetele de consiliere psihologică sunt des vizitate de școlari cu un fond depresiv. Stupoare! Ei nu văd lumina zilei decât între școală, afterschool, cursuri suplimentare și casă. Nu au timp de ieșit în parc decât în weekend, dar atunci le este prea frig să se bucure de joaca afară. Este cumva de așteptat după ce în timpul săptămânii corpurile lor nu au aflat că a venit deja iarna.

Scoatem copiii din casă sau nu? O supra-protecție nesănătoasă    

În cultura noastră, copiii sunt protejați prea mult de frig, asociem sezonul rece cu frica de boală și nici nu se așează bine toamna că încep reclamele la produse farmaceutice pentru imunitate. Încercăm să suplinim natura cu substante chimice construid astfel un cerc vicios al lipsei de adaptabilitate la mediu.

Cum reușesc oare copiii nordici să petreacă mult mai mult timp afară, cu mult mai puține haine, pe o vreme mult mai rece?

Ai putea spune că este o adaptare genetică, însă ce contribuție are mediul aici? Atunci când plouă, ninge sau este vânt, alegem să luăm mașina, să ne strecurăm repede dintr-un interior în altul, să anulăm activitățile ce ar implică prea multă deplasare și să îmbrăcăm copiii cu câteva straturi în plus.

Ceea ce uităm însă, este că aceste comportamente sunt rezultatul disconfortului nostru de adulți, la o vreme „mai rea” și astfel îi învățam și pe cei mici cum să se ferească de „afară” atunci când condițiile termice nu sunt ideale.

Am crescut, la rândul nostru, fără libertatea de a ne regla propriile termometre interne.

Poate și tu ai avut o mamă care alerga după tine cu geacă, căciulă sau ciorapi atunci când nu aveați căldură în sufragerie. Undeva în istoria noastră culturală s-a instaurat o frică de frig pe care, fără să ne dăm seama, o dăm mai departe.  

A merge în mall nu înseamnă „a ieși din casă”. Care sunt dezavantajele?

În absența luminii naturale somnul copilului este dereglat

Acesta intră treptat pe un fond de oboseală cronică, capacitatea sa de concentrare scade considerabil și observăm cum sarcinile școlare sunt făcute cu un efort suplimentar.

Lumina este direct responsabilă de dispoziția interioară și în absența ei dispar și cheful de viață, bucuria și perspectiva pozitivă asupra vieții.  

Copilul nu își mai poate genera energie

În absența mișcării, copilul nu își mai poate genera energia necesară pentru a parcurge solicitările cognitive dintr-o zi, el având astfel tendința să devină și mai obosit și să îi scadă treptat tonusul.

Va merge probabil în săli de sport de două ori pe săptămâna, dar asta nu suplinește nevoia naturală de mișcare pe perioada întregii săptămâni. Este ca și cum te-ai hrăni doar două zile pe săptămână, iar restul te-ai înfometa, fără vreo intenție conștientă de a ține post.

Fără o rutină de mișcare zilnică, însemnând mers pe jos, joacă în parc, mers pe bicicletă etc., copilul ajuns la adolescentă va găsi tot mai dificil sa fie activ fizic, iar tendința va fi să renunțe. Ai observat și tu copii în alte țări ce merg cu bicicletele iarna la școală?

În absența activităților în aer liber performanța cognitivă scade.

Evident, nu și notele la școală, copilul tău va face un efort suplimentar să înțeleagă și să se concentreze, dar memoria sa pe termen lung scade calitativ. Când într-o încăpere „nu este aer” copiii devin agitați, irascibili, mai puțin atenți. Se luptă și ei cu armele pe care le au. Își folosesc comportamentul pentru a transmite mesaje.

La nivel teoretic suntem pe aceeași linie în ceea ce privește nevoia copilului de mișcare, aer și lumină.

Până și plantele sunt puse la geam pentru a sta mai mult în contact cu soarele. Cu toate acestea, este decembrie, iar în parc sunt foarte puțini copii. Pe unde stau ascunși, privați de aceste trei elemente importante în creșterea lor? Suplinesc oare cu mai mult televizor și mâncare?

Dificultatea este la noi, adulții, de a ne lupta mai mult cu confortul termic, de a înlocui straturile de haine cu mai multă mișcare și de a ne stabili ca prioritate statul afară. Se aproprie sărbătorile, iar timpul petrecut în magazine va crește considerabil. A merge în mall nu înseamnă „a ieși din casă”. Așa că te provoc, dragă părinte: caută încă de pe acum soluții creative de a petrece cât mai mult timp afară, alături de copilul tău.   

Citește și ”Cum să crești un copil energic”, cartea care aduce părinților: noi strategii pentru viața cu un copil energic, un program simplu în patru pași pentru a gestiona petrecerea timpului liber, orele de masă și alte situații dificile. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa