5 activități distractive care stimulează creativitatea copilului tău (P)

Magda Popescu
copii lapte cereale joaca

Ești în căutarea unor activități distractive care stimulează creativitatea copilului tău?

Dacă ar fi să fac un top al jocurilor preferate ale unui tip simpatic, cu ochi verzi-albăstrui, care tocmai a împlinit 4 ani, sus în vârf stau, greu de doborât, jocurile de rol. Zilnic sunt pompier, vânzătoare, mecanic auto sau ajutor de bucătar, în funcție de interesul și bunăvoința regizorului. Mie cel mai mult îmi place să fiu librăreasă.

Expun frumos cărțile într-o librărie imaginară, pregătesc casa de marcat, scriu pe ușă – deschis – și aștept. El intră tacticos, pune o întrebare cheie – de obicei se preface că este în căutarea unei cărți despre extratereștri – strâmbă din nas la răspunsul negativ și începe să răsfoiască ce găsește pe raftul cu cărți pentru copii către care-l direcționez subtil. Stă comod pe covor – că așa e la librărie, mai întâi răsfoiești și apoi cumperi – și citește.

De cele mai multe ori face lectură după imagini. Dacă știe povestea, o redă din amintiri, dacă nu, invetează pe baza ilustrațiilor. Într-o zi s-a oprit la copertă. M-am gândit că îi place mult sau, din contră, are ceva obiecții. Fixează titlul și începe: M-O-R-C-O-V-I (pe litere). Mai citiserăm împreună, știam că recunoaște literele, dar nu încercase până atunci să descopere singur tainele cititului. Mă prefac interesată de alegerea lui și intru în vorbă.

– Ce carte frumoasă ai ales! Cum se numește? Poți citi titlul?
– Daa! Uite! Mmm-Ooo-Rrr-Cccc-Oo-Vvv-Iii. IEPURI. Așa se numește!
(n.r. – cartea se numește ”Prea mulți morcovi”).

A plătit-o, a plecat și eu am putut râde în voie până la următoarea vizită!
Dar întâmplarea mi-a atras atenția asupra faptului că la vârsta preșcolară copiii sunt ca niște bureți. Se ”îmbibă” cu toate informațiile care vin spre ei, le stochează în memorie și le folosesc atunci când au nevoie. Și de aceea e bine să îi stimulăm, să-i provocăm și să ne jucăm cu ei. Mult și bine.

„Imaginația este mai importantă decât cunoașterea”, a spus Einstein

Lumea preșcolarului este una plină de imaginație și magie. Pentru mulți copii, creativitatea lor va ajunge la vârf înainte de împlinirea vârstei de șase ani, după care va începe să scadă odată cu debutul școlarizării formale. Cu toate acestea, susținerea creativității copilului în perioada preșcolară stabilește etapa de bază a dezvoltării sale continue în anii următori.
Creativitatea este o parte importantă în dezvoltarea celor mici și le permite să își extindă aria de învățare, să facă conexiuni, având legătură directă cu alte însușiri precum stima de sine sau abilitatea de a lucra în echipă – toate fiind “ingrediente” importante care îi ajută pe cei mici să se dezvolte armonios.

Până la vârsta de trei ani, copiii au deja abilitatea de a folosi simbolurile și gândirea reprezentativă, pot așeza blocuri într-un aranjament care seamănă cu un oraș sau pot trage linii pe o hârtie într-un mod care reprezintă un obiect sau o acțiune. Competențele lor fine motorii sunt suficient de dezvoltate încât să poată controla ustensilele de scris sau să manipuleze obiectele cu mai multă precizie. Copiii din această categorie de vârstă încep să creeze cu intenție și trebuie susținuți și stimulați.

Cu aceste abilități de reprezentare noi, imaginația copiilor devine nemărginită! Le place să inventeze jocuri și au o tendință naturală de a inventa scenarii, de a experimenta și de a explora. Ei sunt fascinați de magie și de lupta pentru a distinge ce e fantezie și ce, realitate. Cu toate acestea, forța lor creativă provoacă o dorință de a învăța și a susține dezvoltarea intelectuală în toate domeniile.

Exemple de activități distractive care stimulează creativitatea copilului

Stimulați creativitatea prin încurajarea constantă!

Din fericire, creativitatea este o expertiză pe care oricine o poate dezvolta. Fără ea, viața ar fi repetitivă. De aceea, copiii trebuie să fie încurajați și nu judecați sau clasificați în mod constant. Felicitați-i și încurajați-i de fiecare dată când termină un lucru de făcut, fie că este o activitate, fie un proiect. Fiți mândri de munca lor.
De exemplu, puteți să le organizați o expoziție cu desenele lor pe peretele din sufragerie. Sau să scanați desenele și să le imprimați pe hârtie fotografică și să le așezați frumos într-un album. Astfel, stima de sine crește și dorința de a persevera, odată cu ea.

Stimulați creativitatea copiilor prin întrebări creative

Adresați frecvent copiilor întrebări deschise. De exemplu, întrebați-i ce gândesc despre o experiență sau o idee, cum ar putea schimba lucrurile pentru a le îmbunătăți, ce-ar face în locul unui personaj.
Copiii vor învăța să gândească creativ, își dezvoltă imaginația și vocabularul.

Stimulați creativitatea copiilor prin îmbrățișarea naturii

Copiii iubesc să se joace în aer liber. Încurajați jocul creativ, căutând forme în nori, construind forme diverse din crenguțe, culegând flori și colectând scoici.
Lăsați copiii să ia decizii pentru întreaga familie. Întrebați-i cum ar dori să-și petreacă după-amiaza și dați-le voie să planifice o excursie.

Stimulați creativitatea copiilor jucându-vă cu alimente

O modalitate de a încuraja atât creativitatea, cât și obiceiurile sănătoase este pregătirea mesei împreună cu copiii. Și pentru că micul dejun joacă un rol important în corpul și mintea noastră și este o parte integrantă a unei alimentații sănătoase, îl puteți folosi cadru de joc.

Conform studiilor recente, copiii care nu mănâncă zilnic micul dejun sunt lipsiți de energie, ceea ce poate avea un impact negativ pe termen lung asupra performanțelor academice și a stimei de sine. Copiii care mănâncă un mic dejun echilibrat dimineața se bucură de un stimulent frumos care îi ajută să-și îmbunătățească performanța mentală și concentrarea în timpul activităților școlare și primesc, de asemenea, o doză de energie utilă pentru a putea practica sport și a fi activi.

 

Sunt atâtea motive pentru a face din micul dejun un mod distractiv de energizare și stimulare a imaginației, încât nu vă rămâne decât să treceți la treabă. De ajutor pot fi Cerealele Nesquik® Alphabet, (sub formă de litere) – o modalitate perfectă de a crea povești împreună cu cei mici la micul dejun. Ce poate fi mai distractiv la micul dejun decât poveștile din bolul cu lapte și cereale – povești memorabile și distractive  într-un mic dejun hrănitor pentru cel mic.

cereala lapte copil

Cerealele Nesquik®, cu fier și vitaminele B3, B5 și B6, au un gust unic de ciocolată și conțin elemente importante pentru o alimentație echilibrată: vitamine, minerale și cereale integrale.

Cerealele integrale ajută la îmbunătățirea funcționării tractului digestiv, prin conținutul de fibre și la menținerea unei mase corporale normale atât la copii, cât și la adulți, încurajând, în același timp, și consumul de lactate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa