5 idei de activităţi educative în natură de încercat vara aceasta

Raluca Manea
natura totul despre mame

Printre atâţia nori şi ploaie explodează din când în când în lumină câte o zi însorită, numai bună pentru plimbări, excursii, jocuri şi activităţi educative în natură.

Un drum pe jos de la grădiniţă sau de la şcoală este suficient pentru aceste activităţi, iar plimbările la ţară sunt un adevărat regal!

Despre natură și copii am mai scris aici: Cum să trezeşti în copilul tău interesul pentru ştiinţe naturale

În astfel de zile calde, noi planificăm mici lecţii de botanică ce ne ajută să privim flora cu ochii unui om de ştiinţă și să ajutăm copiii să se îndrăgostească de natură. Iată paşii de urmat în astfel de expediţii:

– Reflectă şi întreabă (Oare ce se întâmplă dacă suflăm păpădia împufată?);
– Planifică şi fă predicţii (copilul se pregăteşte să sufle, dar înainte de asta spune ce crede el că se va întâmpla);
– Acţionează şi observă (copilul suflă în păpădie şi observă cum plutesc seminţele cu paraşutele lor de puf în aer);
– Notează şi reflectează (copilul învaţă să tragă o concluzie ştiinţifică în urmă experimentului: seminţele îşi iau zborul şi, purtate de vânt, aterizează în locuri unde vor încolţi din nou).

Pentru că vacanţa se apropie cu paşi repezi, va propun cinci activităţi educative şi distractive deopotrivă, care au avut mare succes la noi acasă și care pun umărul la povestea de iubire între copii și natură:

1. O vânătoare de copaci sau de flori

Înarmaţi cu un aparat de fotografiat şi resurse despre copaci sau flori, am pornit la plimbare cu scopul precis de a identifica cât mai multe plante. Pentru copaci, bunăoară, am folosit nişte carduri care aveau pe ele imaginea arborelui, denumirea lui şi câteva note explicative. Ori de câte ori identificăm în grădinile vecinilor sau pe câmp un copac dintre cele de pe carduri, ne pozăm cu el, ţinând cartonaşul sus la vedere: acum avem o colecţie foarte frumoasă de astfel de poze!

Florile le-am vânat în grădinile din oraş, oprindu-ne pe diferite băncuţe să citim despre ele din minunatul volum al Aneimaria Smighelschi, „Luna Betiluna, Dora Minodora şi grădina”. Alături de fantasticele păpuşi am trăit aventuri pline de suspans, şi mult mai glorioase ni s-au părut florile pe care le-am identificat în grădini după ce am citit despre ele în carte.

2. Grădinăriţi

frunze6Chiar dacă nu aveţi curte, anotimpul acesta plin de soare e propice pentru activităţi de grădinărit, fie şi în balcon. Băieţelul nostrum cel mare nu concepe să nu fie implicat în orice activitate din grădină. Tatăl lui se ocupă cu partea practică, iar eu petrec cu el timp citindu-i despre odiseea de la sămânţa la rod în diferite cărţi potrivite cu puterea lui de înţelegere. Îmbinate astfel, primele lecţii de botanică au un impact mai mare.

3. Adoptaţi un copac

frunze4Cum ar fi, primăvară această, să adoptaţi un copac din împrejurimi? Anotimp de anotimp îi veţi observă transformările la care îl supune natura, iar poveştile în care el este personaj principal vor avea un farmec aparte. Copacul favorit al băieţelului nostrum cel mare este un stejar, spre care plimbările ni se îndreaptă întotdeauna. Ne fascinează în fiecare sezon, iar povestea Stejarul pitic, cel mai bun tătic, scrisă de Victoria Pătraşcu, ne-a făcut să privim cu ochi mai înţelepţi rolul bătrânului nostru copac în ecosistem.

4. Observaţi şi analizaţi… frunze

frunze2Aceasta e o activitate interesantă şi distractivă atât pentru copiii mici, cât şi pentru şcolari. Într-o escapadă, am adunat frunze de diferite forme şi mărimi, pe care le-am analizat seara, pe caseta luminoasă (un fel de masă de plexiglas alb, luminată din interior cu neon). Am discutat despre formele lor (ovale sau alungite, late sau un formă de inima, lobate sau compuse, zimţate sau cu margini fine), despre clorofilă si fotosinteză, despre părţile componente ale unei frunze (lob, peţiol şi teacă), le-am sortat după formă, le-am ordonat în funcţie de stadiul diferit de uscare în  care se aflau. A fost o experienţă cât se poate de interesantă şi pentru mine, nevoită să-mi scutur de praf toate cunoştinţele de botanică acumulate în şcoală.

5. Puţină artă!

frunze1Dacă tot aţi umplut casa de funze şi de flori, implicaţi-le în opere de artă, mai simple sau mai complexe, în funcţie de vârsta celui mic. De la amprente colorate pe hârtie, încercaţi să realizaţi amprente ale frunzelor după ce aţi topit creioane ceracolor pe o planşă (iată întreg procesul, pe blogul Caiet pentru şcoala de acasă). De la colaje simple, la colaje 3D cu ajutorul unui autocolant. Arată spectaculos!

Activităţile de genul acesta îl introduc pe copil în lumea ştiinţelor naturale în cel mai lin şi frumos mod cu putinţă. Sper ca amintirile fiului meu despre primele lecţii de botanică să îi stârnească  interesul pentru acest subiect, făcându-l să prindă drag de fiinţele verzi, delicate şi puternice, de la care avem toţi atâtea de învăţat!

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa