Băieții și armele. Este bine să se joace cu ele?

Ramona Dinescu
băieții și armele

Băieții își imaginează că se joacă cu armele de când lumea. Unii se joacă mai violent, alții mai pașnic. Oare aceste jocuri  vor duce către un comportament violent mai târziu?

Când eram mică, băieții din spatele blocului meu se jucau ”De-a hoții și vardiștii”, iar fetele se jucau cu păpuși. Copilul meu construiește tot felul de roboți din piese lego și apoi vine să-mi explice fiecare ce armă are și ce muniție folosește în lupta cu ”oamenii răi”. Nu mi-am pus niciodată problema că ar putea fi o joacă nu tocmai potrivită pentru un copil de cinci ani până ce m-am trezit într-o seară că-mi spune ”Bang! Ești moartă! Haide mori!”. Atunci am început să-mi pun întrebări și am încercat să aflu mai multe răspunsuri. Întrebarea mea principală a fost: Oare joaca cu armele de jucărie poate avea legătură cu un viitor comportament violent?

Dr. Michael Thompson, un faimos psiholog de copii și autor al cărții ”Este băiat! Dezvoltarea fiului tău de la naștere până la vârsta de 18 ani” susține că nu există nici o legătură între armele de jucărie folosite în copilărie și o viitoare folosire a armelor reale în viața de adult.

Cum se joacă băieții?

Opiniile legate de impactul armelor de jucărie variază foarte mult, însă cercetările, conform Dr. Thompson, sunt extrem de clare: ”Nu există nici o dovadă științifică care să sugereze măcar că joaca de-a războiul din copilărie poate duce la un comportament agresiv mai târziu în viață”.

La vârsta de 2-3 ani, atunci când vine vorba de joacă, băieții și fetițele au preferințe clare. În general, băieții preferă jocurile mai agresive precum luptele dintre monștri, în timp ce fetițele preferă păpușile și alte tipuri de jocuri ce implică familia.

De ce se joaca fetele de-a baietii si baietii de-a fetele

Rădăcinile acestor diferențe au fost dezbătute de-a lungul multor ani.

Nu putem spune dacă se transmite genetic sau este un comportament învățat”, susține Dr Thompson, însă diferențele sunt foarte clare. Un studiu recent a evidențiat faptul că între 60 și 80% dintre băieți se joacă cu jucării agresive acasă, în timp ce numai 30% dintre fetițe fac asta.

Beneficiile jocului

Joaca a fost asociată cu dezvoltarea socială și cognitivă a copiilor. Prin intermediul jocurilor imaginare, copiii învață cum să-și controleze impulsurile, să gândească simbolic și să observe lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Joaca le permite copiilor să-și scoată la iveală fricile și aspirațiile. ”Ca și copil, nu te vei simți foarte puternic, însă dacă ai o armă, te pot simți un super erou”, mai spune Thompson.

Însă acest lucru nu înseamnă că un astfel de joc este despre violență. Mai degrabă ar putea fi despre dominare și eroism, despre a câștiga sau a pierde și despre cine ajunge să fie omul bun până la final. Dacă în timpul jocului intervin agresivitatea și jignirile, acestea trebuiesc oprite cu grijă de către părinți, conform lui Thompson.

Sfaturi legate de joaca băieților cu armele

Atenție cum vorbești! Dacă nu ți se pare în regulă jocul băiatului tău cu armele de jucărie, nu trebuie să-i critici activitatea. La 4 sau 5 ani, băiatul face parte din jocul său și ar putea gândi că dacă nu-ți place joaca lui, nu-ți place de el. Atâta timp cât nu rănește pe nimeni, permite-i să aibă momentele lui eroice pe câmpul de luptă care poate fi sufrageria sau camera lui.

Limitează expunerea la jocuri sau emisiuni violente! Psihologii susțin că accesul copilului mic la jocuri video sau emisiuni TV ce conțin violență sunt mai periculoase decât joaca cu armele de jucărie, pentru că s-a demonstrat că expunerea copiilor la astfel de imagini violente poate duce la manifestări agresive mai târziu în viață.

Atunci când îi cumperi arme, asigură-te că ele arată ca niște jucării, nu sunt replici de jucărie ale armelor reale. Cu cât sunt mai colorate, cu atât mai bine. În plus, trebuie să le reamintim copiilor că nu țintim fața persoanelor care sunt implicate sau nu în joc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa