Calendarul de Advent. Ce prespune și cum ajută o familie

Raluca Manea
calendarul-de-advent-totul-despre-mame

A fost odată ca niciodată un şir de liniuţe de cretă pe tocul uşii,  care marcau zilele de la începutul lui decembrie şi până la Crăciun. Copiii ştergeau în fiecare zi o liniuţă ştiind, astfel, că se apropie marea Sărbătoare. În timp,  liniuţele de cretă s-au transformat în lumânări, în figurine de ciocolată, în poze mici sau mai nou, în activităţi specifice perioadei. Aceasta este istoria Calendarului de Advent , care datează din secolul al nouăsprezecelea şi care începe să ia amploare şi la noi.

Dintre tradiţiile de import, cea a Calendarului de Advent îmi este, poate, cea mai dragă.

Nu avea băiatul meu cel mare nici doi ani când am început această tradiţie în familie. Într-un calendar primit şi adaptat, i-am pus bileţele cu activităţi frumoase, premergătoare Crăciunului, pe care să le facem împreună, dar şi o bombonică. A fost un mare hit!

De atunci, Calendarul nostru a luat diferite forme: din fetru (cumpărat), din şosete mici (handmade), de mâncat (evident, de ciocolată), dar există şi variante de citit (din cărţi cu specific de iarnă), de  creat (cum ar fi cel din piese LEGO), sau de colorat.

Ce presupune un calendar de Advent?

În primul rând, trebuie să îl aveţi, iar dacă nu vreţi să mergeţi pe varianta cumpărată din magazin, pe net există o sumedenie de idei în care să vi-l confecţionaţi acasă, fără prea mare bătaie de cap.

În al doilea rând, va gândiţi la ceva frumos de făcut în fiecare zi. Listele noastre au fost foarte puţin modificate de-a lungul anilor, pentru că Decembrie, la noi acasă, este înţesat de tradiţii de făcut în aceste 24 de zile.

Trebuie să pregătiţi câteva lucruri dinainte: bunăoară, noi avem cărţi cu tematică de Crăciun sau de iarnă, pe care le împachetăm frumos ca pe nişte cadouri. Facem treaba asta chiar după Crăciun, ca să reciclăm ambalajele rămase de la darurile primite. Cărţile astfel împachetate, se aşează frumos şi pe lista de Advent, aşteptând să fie despachetate şi citite.

Iată cum arată lista noastră, combinând activităţi  pentru copii mai mici,  mai mărişori şi pentru toată familia:

1. Participăm la parada de 1 Decembrie.
2. O lecţie despre România, cu câteva elemente de geografie, istorie şi lucru manual.
3. Citim o carte despre bradul de Crăciun.
4. Facem un ornament din piese LEGO.
5. Decorăm pereţii şi ferestrele, atârnăm ciuboţelele pentru Moş Nicolae.
6. Bem ciocolată caldă şi vedem un film de sezon.
7. Facem felicitări de Crăciun pentru bunici.
8. Activităţi de matematică cu elementele Crăciunului.
9. Facem un shoe box  (într-o cutie frumos împachetată, pregătim daruri pentru un copil, pe care o trimitem la un centru special de colectare şi distribuire ale acestor cadouri).
10. La săniuş!
11. Învăţăm despre tradiţiile de Crăciun de pe alte meleaguri.
12. Împachetăm cadouri.
13. Împodobim bradul!
14. Ne pregătim pentru serbarea  de la grădiniţă sau de la şcoală.
15. Jucăm jocuri cu toată familia.
16. Meşterim un ornament de pom.
17. Desene animate despre Naşterea Domnului.
18. Mergem seara la plimbare în oraş, să admirăm decoraţiunile luminoase!
19. Sortăm şi donăm jucării, facem curăţenie.
20. Teatru de marionete.
21. Bulgăreală!
22. Arome de Crăciun (sper să putem face prăjiturele).
23. Aranjăm scenă Nativităţii (noi avem două variante, ceramică şi incasabilă, din plastic, prietenoasă cu copii).
24. Mergem cu colinda!

Dacă la început eu eram cea care citea bileţelele misterioase, acum fiul meu cel mare a ajuns la vârsta în care poate face singur aceste descoperiri. Printre activităţi am inclus unele pe care le putem face împreună cu toţi copiii, cum ar fi, de pildă, felicitările de Crăciun pentru bunici, care sunt mereu realizate cu amprentele copiilor. Chiar şi bebeluşul participă: păstrăm, evident, un exemplar pentru noi, ca amintire.

Sper ca aceste idei să vă fie inspiraţia de a începe o nouă tradiţie de iarnă. Va garantez că va fi extrem de iubită de cei mici!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa