Ce te poți juca cu un copil de 3 ani?

Ramona Dinescu
copil joaca mama

Cu un copil de 3 ani te poți juca orice, oricât de mult, nu există limită. Nu se va plictisi niciodată și va învăța din orice joc. Totul e să îți faci timp și să te pui la mintea lui.

Deja, la vârsta de 3 ani copiii știu să vorbească, s-au dezvoltat aproape perfect din punct de vedere fizic și știu să separe lucrurile și să facă diferența între ele. Jocurile de rol, jocurile în echipă, jocurile împreună cu alți copii încep să fie tot mai atractive. Este o etapă superioară la care puteți încerca tot felul de activități. Imaginația nu are limită.

Copilul la 3 ani vrea să imite, vrea să facă ce fac adulții, vrea să fie independent, dar este înnebunit să se joace cu părinții. Știe culorile, formele, știe să numere, dar încă mai are multe de descoperit. Iată o selecție a activităților pe care eu le-am făcut împreună cu copiii mei atunci când aveau 3 ani:

Ce te poți juca cu un copil de 3 ani: Bucătărașul vesel.

Pentru că-mi place foarte mult să gătesc, am profitat de acest lucru pentru a-i introduce și pe băieții mei în bucătărie. Fiecare dintre ei a fost bucătărașul vesel care trebuia să cânte în bucătărie. Eu eram mama bucătărașului care îi explica fiecare ingredient, îi povestea despre fiecare legumă, iar apoi, îl rugam să să mă ajute. Bucătărașul vesel făcea mai multă mizerie decât mă ajuta, dar cânta extrem de frumos, uneori extrem de obositor în bucătărie. Acesta era rolul lui, pe lângă acela de a învăța cum arată legumele, fructe, cum combinăm alimentele, condimentele și gusturile.

Ce te poți juca cu un copil de 3 ani: Inventăm povești

Având deja un vocabular bogat, copilul poate vorbi aproape orice și, credeți-mă, oricât de mult. Uneori pare că a înghițit alfabetul căci nu se mai oprește. Și, având atâtea de spus, ne putem folosi de această nevoie a lui pentru a învăța să comunicăm. Așa că inventăm povești. Eu spun „a fost o dată ca niciodată”, iar copilul spune următoarea frază. Eu mai adaug o frază și la final vom avea povestea noastră, originală. Este jocul excelent pentru atunci când eu gătesc și am mâinile ocupate, dar nu și mintea, sau pentru când sunt la volan.

Ce te poți juca cu un copil de 3 ani: arts and crafts

Aici, imaginația nu are limite. Sau, pentru că uneori intrăm în pană de idei, putem face un search pe youtube sau putem cumpăra o carte cu activități.

V-o recomand pe aceasta: https://www.emag.ro/365-de-lucruri-de-creat-si-confectionat-9786066093569/pd/E5403HBBM/?ref=similar-exp_center_1_1&provider=rec&recid=rec_4_rec_4_d2b09f62722cee684baf986df6f9a361_1521980811

Sfatul meu este ca atunci când ajungeți într-un magazin mare să vă faceți stoc de materiale: hârtie colorată, lipici, pistol de lipit, sclipici, panglici colorate, ochișori de plastic, etc. Și nu aruncați niciodată sulurile de la hârtia igienică și orice petic de țesătură poate fi transformat în ceva interesant. Așa cum eu nu arunc niciodată cartoanele și ambalajele coletelor pentru că oricând putem face ceva cu ele.

Nu te aștepta ca cel mic să participe foarte tare la creația artei, însă va sta pe lângă tine și se va pregăti pentru etapa în care va crea singur. O astfel de activitate poate dura și 2 ore.

Ce te poți juca cu un copil de 3 ani: LEGO

Din nou, aici nu există limită decât din partea bugetului. Am mai spus-o și o repet: dacă copilul nu ar avea alte jucării în afară de LEGO, eu cred sincer că i-ar fi suficient. LEGO este un tip complex de activități ce ajută la îmbunătățirea coordonări, a gândirii, a logicii, a îndemânării și a imaginației.

Se poate juca cu LEGO de la o vârstă mai mică de 3 ani, însă acum poate începe să urmeze un prospect. Nu o va face niciodată singur la această vârstă. Copilul meu cel mare are 4 ani și chiar dacă știe să urmeze instrucțiunile din prospect, preferă să construim împreună. Dar, odată realizată construcția, va începe să îmbine singur piesele și vor ieși niște creații uimitoare.

Ce te poți juca cu un copil de 3 ani: plastelină și iarăși plastilină

Cred că voi cumpăra acțiuni la o fabrică de plastilină la câtă se folosește la mine în casă. Plastilina parcă are un magnet pentru copii. Fiind moale și plăcută la atingere, ușor de modelat și obținut forme din ea, este întotdeauna pe placul copiilor. Alocă-ți o oră în care să stai cu copilul și să faceți orice vă trece prin cap din plastilină.

Ce te poți juca cu un copil de 3 ani: activități în aer liber

Este la vârsta la care copiii învață să folosească trotinete, biciclete și să rămână safe. Puteți petrece ore în șir învățând să meargă cu o bicicletă, jucându-vă cu mingea sau povestindu-i despre flori, frunze, insecte (micul explorator de la 1 an va deveni acum marele explorator). O șapcă, un binoclu și o borsetă în care să adunați frunze, castane, ghine, conuri de brad, sunt ustensilele de care aveți nevoie.

Un alt joc potrivit pentru această vârstă este v-ați ascunselea. Se poate juca și în casă, dar afară este mult mai interesant. Totul este ca tu să trișezi puțin și să fii mereu atentă unde se duce copilul ca să eviți orice situație neplăcută.

Tot în parc, noi ne mai jucăm „de-a magazinul”. Odată eu sunt vânzătoarea iar copiii sunt clienții, altă dată ei au magazinul și eu sunt clienta. În magazin se găsesc pietricele, frunze, crenguțe, conuri de brad, fiecare imaginându-ne că sunt produse alimentare, iar eu le cumpăr oferind pe ele bani din frunze.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa