Cine sunt cercetașii și cum îl pot ajuta pe copilul tău să fie mai bun. Legea lor: zilnic, cel puțin o faptă bună!

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
cercetas

Cercetașii există în România de peste 100 de ani, fiind una dintre cele mai vechi organizații pentru copii și tineri. La nivel mondial, există peste 30 de milioane de cercetași, iar în România sunt peste 4.500, grupați în 80 de comunități din 36 de județe.

Cele mai multe activități ale cercetașilor se desfășoară în mijlocul naturii și au ca scop dezvoltarea lor personală, dobândirea de abilități, legarea de prietenii și responsabilizarea. În ieșirile cu cercetașii, copiii învață orientarea în natură, constelațiile, cum se construiește o plută sau cum se poate face mâncare bună la focul de tabără.

Dacă sunteți tentați să vă înscrieți copilul la cercetași, trebuie să știți care sunt valorile pe care le promovează această organizație și în ce măsură se potrivesc educației pe care vreți să o oferiți celui mic. Patriotismul, credința în Dumnezeu, loialitatea, cumpătarea, disciplina, responsabilitatea – sunt o parte dintre valorile promovate de cercetășie. Ele se regăsesc în ”Legea și Promisiunea Cercetașului”.

Legea Cercetașului: îngăduitor cu alții, sever cu sine

1. Cercetașul își iubește patria sa, România, și pune interesele țării și ale colectivității deasupra celor personale.
2. Cercetașul crede în Dumnezeu și respectă credința celorlalți.
3. Cercetașul este loial, își respectă cuvântul dat, spune adevărul, este curat în gând, în vorbă și în faptă.
4. Cercetașul este util și își ajută semenii în orice situație, este un prieten pentru toți și frate cu toți cercetașii.
5. Cercetașul este econom și cumpătat, respectă munca și proprietatea, este îngăduitor cu alții și sever cu sine, își îngrijește corpul și duce o viață sănătoasă.
6. Cercetașul iubește și ocrotește natura și este bun cu animalele.
7. Cercetașul își iubește și ascultă părinții, își respectă profesorii și șefii, este disciplinat în tot ceea ce face, respectă părerile altora și își asumă răspunderea faptelor sale.
8. Cercetașul este curajos și încrezător în puterile lui, vioi și plin de însuflețire.
9. Cercetașul iubește învățătura și, la rândul său, îi învață și pe alții.
10.Cercetașul se străduiește să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.

Promisiunea cercetașului: “Promit, pe onoarea mea, să fac tot posibilul să slujesc lui Dumnezeu și țării mele, să-mi ajut aproapele în orice moment și să mă supun Legii Cercetașului.

Printre cercetași, simbolurile sunt foarte importante. Numele patrulei (organizațiile locale sunt divizate în patrule), uniforma, steagul, ceremoniile sunt câteva dintre simbolurile cercetășești. Fiecare grupă de vârstă are un cadru simbolic specific maturității și nevoilor educaționale. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale cercetășiei este eșarfa, care are o serie de utilități practice, de la prim ajutor la tehnici de supraviețuire. Culorile lor diferă în funcție de vârstă.

Vârsta de la care copiii pot deveni cercetași este de 7 ani, când sunt încadrați la categoria ”lupișori”. Între 11 și 14 ani, devin ”temerari”, urmând ca între 15 și 18 ani să se încadreze la ”exploratori”. Sistemul de progres se termină cu ultima ramură de vârstă, între 19 şi 24 de ani, aceasta fiind grupa seniorilor.

Cotizația anuală pentru un copil înscris în organizație este de 50-100 de lei, în funcție de centrul local din care face parte. Dacă doriți să vă înscrieți copilul în organizație, AICI găsiți centrele locale și datele lor de contact.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa