Baia, un loc periculos. Ce trebuie să știi despre siguranța copilului în baie

Cristina Călin, redactor

Momentul în care trebuie să îi face baie copilului ar putea fi unul stresant, mai cu seamă că ești mereu cu gândul la tot felul de accidente care s-ar putea întâmpla. Trebuie să fii atentă la orice detaliu pentru că nu doar siguranța este importantă, ci și confortul. Oricum, trebuie să ne asigurăm că cel mic este în siguranță în baie. 

Pe măsură ce copiii cresc și noi devenim mai relaxați și nu mai privim baia ca pe cel mai obositor moment al zilei. Momentele în care cei mici sunt în cadă pot deveni amintiri de neuitat. Pentru ei, joaca devine din ce în ce mai interesantă, dar noi trebuie să fim totuși în alertă pentru că accidente se pot întâmpla la orice vârstă.

Potrivit simplyrealmoms.com sunt 8 lucruri de care trebuie să ținem cont pentru ca baia copilului să fie doar distracție, ci nu traume.

Pregătirea băii

Atunci când vine momentul pentru baie trebuie să ai la îndemână tot ce ți-ar putea trebui pentru a nu fi nevoită să pleci. Jucăriile, prosoapele, șamponul, spuma de baie, gelul de duș și chiar o sticlă de apă plată trebuie să fie lângă tine.

Reglarea temperaturii

Chiar dacă nu mai ai un bebeluș, trebuie să te asiguri că temperatura apei este potrivită. Cel mai bine este să ai în cadă cantitatea de apă dorită și de-abia apoi să aduci și copilul. Pe țeavă apa nu vine mereu la aceeași temperatură și te poți trezi că vine foarte fierbinte, iar micuțul tău se poate frige. Atunci când oprești apa, lasă robinetul îndreptat spre apă rece pentru că în joaca lui copilul îl poate porni și așa este în siguranță în baie.

Covoraș anti-alunecare

O măsură bună pentru ca micuțul să fie în siguranță în baie este punerea unui covoraș anti-alunecare pe fundul căzii. Dacă nu ai unul, poți pune pur și simplu un prosop.

Elimină posibilele pericole

Dacă ai pe marginea căzii tot felul de recipiente cu șampoane, creme, săpunuri sau alte lucruri pentru adulți este bine să le strângi și să le pui într-un loc unde copilul nu are acces. Marginea căzii trebuie să fie liberă, mai ales că acolo este locul jucăriilor cât timp cel mic face baie.

Folosește produse potrivite

Pielea copilului este sensibilă și nu este cazul să treci la produse pentru adult atunci când iese din bebelușie. Alege produse special concepute pentru categoria lui de vârstă, eventual organice, pentru a te asigura că nu dezvoltă alergii sau că nu apar alte probleme dermatologice. De asemenea, trebuie să te asiguri că ochii celui mic nu vor suferi după folosirea șamponului.

Verifică jucăriile de baie

Deși stau numai în apă, jucăriile de baie pot fi extrem de murdare. Pentru că de cele mai multe ori rămân ude, mucegaiul apare și în felul acesta îl poate afecta pe copil în mod serios. Din când în când verifică-le, spală-le și dacă crezi că nu mai este nimic de făcut aruncă-le. Cu niște jucării pline de mucegai copilul tău nu este în siguranță în baie.

Fii pe fază!

Accidente se pot întâmpla și cu tine în baie, lângă copil. Nu te juca pe telefon, pentru că ai nevoie de mâini libere în cazul în care cel mic alunecă și cade în apă. Nu pleca din baie, nici măcar pentru câteva secunde. Și dacă tot ești acolo, joacă-te cu cel mic!

Stabilește reguli

Regulile pot ține de timpul petrecut în cadă, de jucăriile pe care are voie să le folosească sau de șampoanele cu care are voie să se spele.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa