Copilul este prea ocupat? De ce se întâmplă asta și cum îl poți elibera de sarcini?

Ramona Dinescu
copilul este prea ocupat

Copilul ocupat este o noțiune din ce în ce mai la modă printre copii și părinți. Indiferent că are sau nu talent, indiferent că-i place sau nu, copilul este înscris la tot felul de activități, astfel încât să aibă un program care să nu-i permită să piardă timpul aiurea.

Am cunoscut o mamă a cărei fiică, încă de când era la grădiniță, avea în fiecare zi câte două activități opționale, de luni până vineri. A venit vremea să meargă la școală, iar numărul activităților nu s-a redus, deși în peisaj au mai apărut și temele. Mi se părea că acel copil era extrem de ocupat și obosit, dar nu  mi-am manifestat niciodată părerea. Însă mama, ca și cum ar fi citit gândurile mele, fără să fie întrebată mi-a zis: ”I-am făcut program în fiecare zi ca să nu piardă timpul aiurea, uitându-se pe pereți sau cu tableta în mână. Învață lucruri utile și mai târziu îmi va mulțumi. În plus, toți colegii ei fac asta și ea vrea să fie ca ei”.

Cum îţi dai seama că pui prea multă presiune pe copil

În mod clar, unii copii au prea multe lucruri de făcut și prea puțin timp pentru a le face și este greu de spus dacă părinții îi împing de la spate sau copiii aleg să facă toate aceste lucruri pentru a ține pasul cu colegii lor. Până la urmă nu contează motivul, dar dacă copilul este prea ocupat, la ceva ar trebui să renunțe, este de părere Dr. D’Arcy Lyness, un faimos medic psiholog american.

Semne care indică că un copil este prea ocupat

Unii părinți simt că este mult mai productiv ca un copil să fie în mod constant ocupat, decât să aibă timp liber să se joace, să exploreze sau să învețe singur. De asemenea, ei simt că micuții lor ar putea pierde niște experiențe importante dacă nu au același program cu al altor copii. Cert este că majoritatea părinților își doresc ceea ce este mai bine pentru copiii lor, dar, și așa, chiar dacă intențiile sunt bune, cei mici pot ajunge repede să fie supraîncărcați. În plus „a ține pasul” cu toate activitățile poate însemna o epuizare fizică și emoțională atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Mai devreme sau mai târziu, fiecare copil care este prea ocupat va începe să arate unele semne. Este adevărat că cei mici sunt diferiți, însă anumite semne ale supraîncărcării programului pot arăta cam așa:

–       Copilul se simte obosit, anxios sau deprimat

–       Se plânge de dureri de cap sau de stomac, dureri ce pot fi cauzate de stres, de somnul suficient sau de faptul că nu mai respectă un program de mese.

–       Poate să nu se mai concentreze la activitatea școlară, iar lucrul acesta să se vadă prin faptul că are note mai mici.

Un program prea solicitant poate avea urmări și în ceea ce privește viața socială a copiilor, inclusiv se poate vedea în relațiile de prietenie ale sale. Chiar și viața de familie are de suferit: dacă unul dintre părinți trebuie să-l ducă pe cel mic de la înot, la dansuri, la cursul de limbă străină și apoi la pictură, rareori familia va mai apuca să stea împreună la cină. Iar de aici poate dispărea conexiunea familială. Ca să nu mai vorbim de stresul părintelui de a-și organiza programul și de oboseala de a face pe șoferul zi de zi pentru a-și duce copilul la toate aceste activități.

Copilul este prea ocupat? Poate ar fi bine să încetiniți ritmul

Dacă ai observat unul din semnele de mai sus, poate ar fi timpul să iei o pauză și să te gândești la viața copilului tău. Dacă este prea agitată, stați împreună și decideți la ce puteți renunța. Dacă este extrem de bine structurată, încearcă să faci loc și unor momente de pauză, astfel încât copilul să aibă timp să respire.

Mersul pe bicicletă, o plimbare în parc, un joc, puțină muzică sau pur și simplu a sta fără a face nimic pentru o vreme însemnă niște timpi morți de care copiii au foarte multă nevoie. Și nu uita niciodată cât de importantă este joaca pentru copil. Copiii au nevoie de timp pentru a fi copii.

Vino joi, 22 februarie 2018, de la ora 18.30, la Hotel Capitol la Atelierul cu mămici ”Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață”! Înscrie-te acum GRATUIT! Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa