Cum îți înveți micuțul să se joace cu alți copii

Daniela Ghiorghe
să se joace

Interacțiunea copiilor cu mediul înconjurător este foarte importantă pentru dezvoltarea acestora, fie că vorbim despre grădiniță, scoală, vecini sau prieteni. De aceea, este indicat să-i învățăm pe cei mici să se joace cu alți copii, pentru a nu le periclita evoluția emoțională.

Când sunt la o vârstă fragedă, copiii pot începe să plângă din orice, mai ales atunci când se află în prezența altor persoane, necunoscute sau nu.  Când se joacă, aceștia învață regulile sociale ca împărțitul jucăriilor sau și cum să se comporte în prezența altor copii. Desigur, joaca este și distractivă. Dar pentru unii copii, crearea unei noi prietenii este la fel de grea ca învățatul unei limbi străine.

Copilul tău poate fi timid din fire sau precaut în privința străinilor, ceea ce nu este un lucru negativ. În loc să încerci să-i schimbi personalitatea, mai bine îl ajuți să iasă puțin din zona de confort. Important este să faci pași mici pentru a-l încuraja, fără a fi insistentă.

Mai jos găsești câteva sfaturi care te pot ajuta:

Aranjează o întâlnire de joacă

Aceste întâlniri reprezintă un start curajos pentru un copil timid. Însă, există câteva reguli pe care ar trebui să le urmezi dacă vrei ca totul să decurgă bine:

  • Nu chema mai mult de 1-2 copii. Cu cât sunt mai puțini copii, cu atât comunicarea va fi mai bună.
  • Durata n-ar trebui să depășească două ore
  • Pregătește-te de dinainte: alege niște jocuri cât timp le faci de mâncare
  • Fii prezentă. Nu spera că dacă îi lași singuri într-o cameră totul va decurge bine. Implică-te.
  • Fă un program. Aranjează mai multe întâlniri într-o săptămână și vezi cu ce copii se înțelege mai bine
  • Fă-ți timp să te joci cu el. Te va ajuta să fii mai apropiată de micuț

Ia un animal de companie cu care să se joace

Unii copii nu sunt încă pregătiți să se joace cu alte persoane, așa că pentru început, îl poți obișnui să se joace cu animale. Dacă cel mic nu se desprinde de tine, un animal de companie este soluția ideală.

Fii un exemplu demn de urmat

Ia-l cu tine când te întâlnești cu prietenii tăi și arată-i atmosfera unui grup de prieteni. Sigur îi va plăcea și va dori să aibă și el mai mulți copii cu care să se joace.

Fii realistă

Până la vârsta de trei ani, majoritatea copiilor nu știu să se joace între ei. Cei mai mulți doar râd unii la alții sau se imită, așa că încă nu este cazul să îți faci griji.

Du-te la doctor dacă simți că ceva nu este în regulă

În majoritatea cazurilor, la copiii până la 3 ani timiditatea sau dificultatea de a-și face prieteni este normală. Însă dacă observi câteva semne care ar putea indica alte complicații, cum ar fi: nu face contact vizual, este retras, nu vrea să se joace cu alți copii niciodată sau pare îngrozit că trebuie să se ducă la grădiniță, atunci ar trebui să mergi la doctor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa