10 jucării pe care le poți face din sticle de apă

Iulia Mirică

Îi poți învăța pe cei mici despre importanța reciclării cu ajutorul acestor proiecte distractive și unice, care se transformă instant în jucării reciclate din sticle de plastic. Cu atât de multe idei colorate la dispoziție, este greu să alegeți un singur proiect. Dar încercați să faceți 1-2 în weekend împreună, testându-le pe toate de-a lungul timpului, iar cei mici se vor distra de minune în timp ce învață cum să recicleze responsabil și creativ sticlele de apă. Mai jos, sunt 10 idei amuzante de a face jucării din sticle goale de plastic și pașii de a le construi prezentați.

Sticlă de apă în formă de pește

Peștii reprezintă modele perfecte pentru reciclarea creativă a copiilor, deoarece sunt frumoși colorați și se regăsesc în multe forme și mărimi. Pentru a face acest model de jucărie reciclată, vei avea nevoie de o sticlă de apă de jumătate, o foarfecă, scotch, markere, lipici și ochi de plastic aplatizați. Pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a face una dintre cele mai frumoase jucării reciclate sunt:

1. Se scoate capacul de la o sticlă goală de apă și se aplatizează aceasta de la mijlocul său, către fund. Se lasă partea din față umflată.

2. Se taie partea de jos a sticlei cam la 1-2 centimetri. Poți să o tai într-o linie plană sau curbă, pentru a crea o formă interesantă în spate.

3. Se taie 2 triunghiuri în părțile laterale ale sticlei, pentru a diferenția aripioarele de restul corpului peștelui. Se acoperă cu scotch decupările aripioarelor, astfel încât să nu existe găuri expuse. Acest pas va face aspectul să pară unul terminat și va adăuga un strat de protecție la marginile ascuțite. Ai posibilitatea să pui scotch și în partea din spate a peștelui, dacă ești îngrijorată că cel mic ar putea să se taie.

4. Cu ajutorul markerelor permanente sau a vopselei de materiale plastice, desenează alături de cel mic modelul preferat de pește. Poți căuta pe internet desene sau modele de pești tropicali, pentru a vă ajuta puțin imaginația. Odată ce se usucă, lipiți împreună doi ochi, cu ajutorul lipiciului.

Spirale de vânt din sticle de apă

Poate că nu ești adepta îmbutelierii apei în sticle de jumătate, dar sigur ți-au rămas câteva de când cel mic fost într-o excursie sau poate de la vreo petrecere. Așa că, dacă ai mai multe sticle de plastic, câteva markere permanente de diferite culori, o foarfecă și un uscător de păr, vei putea face alături de cel mic spirale de vânt. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru această jucărie reciclată:

1. Se îndepărtează capacele și etichetele de pe sticle și se clătesc. Asigură-te că sticlele sunt bine uscate la exterior. Poți îndepărta umezeala din interiorul sticlelor prin introducerea unui prosop de hârtie în fiecare sticlă și agitând-o, după care se scoate ușor prosopul de hârtie. Poți încerca și cu uscătorul de păr, dat pe minim, la ceva distanță de sticlă, pentru a nu se topi sau îndoi.

2. Odată ce se usucă sticlele, îi poți cere ajutorul celui mic pentru a le colora. Markerele permanente sunt esențiale pentru acest pas, deoarece culorile cu care pictează cel mic de obicei nu vor adera pe plastic. Puteți folosi o varietate de culori pe fiecare sticlă, în dungi verticale și orizontale, asigurându-te că întreaga sticlă este acoperită de culoare.

3. Odată ce culorile sunt adăugate, este momentul să transformați sticlele în spirale. Cu ajutorul foarfecelui, se taie fundul plat al sticlelor. Începând de la marginea tăiată, se taie fâșii către vârful sticlei, formând spirale. Poți atârna aceste jucării reciclate în curte, de crengile unui copac.

Sticlă de apă cu baloane de săpun

Știai că poți transforma o sticlă de apă într-un motor al distracției în familie? Câteodată, preșcolarii se chinuie puțin să facă baloane cu baghetele tradiționale, deoarece pot fi alunecoase și dificil de manevrat de către mânuțele lor mici. Încearcă să folosești o sticlă de apă pentru a face bule și puteți experimenta împreună toate tipurile de dimensiuni de bule.

Pentru a face soluția, se adaugă 1/4 sticlă de apă la 1 lingură de detergent de vase într-un recipient mic. Asigură-te că are un fund plat containerul și este mai mare în diametru decât sticla pe care o vei folosi. Se amestecă, dar nu exagerat, deoarece ar putea face bule în soluție, ceea ce poate face mai greu pentru cel mic să facă baloane.

Se taie partea de jos a sticlei de apă, asigurându-te că tăietura este curată și egală. Se scufundă partea tăiată în soluția cu săpun. Se suflă prin gura sticlei, pentru a crea bule la capătul sticlei. Această metodă de suflare nu permite baloanelor să plutească, acestea spărgându-se de obicei la capătul flaconului.

Meduze în sticlă

Îi poți ajuta pe cei mici să creeze iluzia unei meduze într-o sticlă de plastic, cu ajutorul acestui tutorial foarte simplu. Vei avea nevoie de o sticlă de plastic, o pungă simplă de plastic, transparentă, sfoară și apă. Iată ce pași poți urma pentru această jucărie:

1. Se leagă capătul unei pungi de plastic, cu ajutorul unei sfori, astfel încât să poată fi umplut cu puțină apă.

2. Restul pungii se taie în fâșii, astfel încât să imite tentaculele unei meduze. Se umple capătul prins cu ață cu apă și se introduce meduza într-un sticlă umplută cu apă, cu dopul strâns bine.

Rachetă dintr-o sticlă de plastic

Această jucărie este de fapt un proiect științific perfect pentru cei mici. În acest fel, pot vedea știința aplicată și învăța mai multe despre fizică într-un mod amuzant. În plus, materialele reciclate sunt foarte ieftine, așa că nu va trebui să cheltuiești o avere pe proiectele celui mic.

Vei avea nevoie de o sticlă de plastic goală, un carton transformat într-un con și 4 aripioare de carton, un dop de plută, o pompă cu un adaptor de ac și apă. Iată ce pași te vor ajuta să construiești o rachetă, alături de cei mici:

1. Se împinge adaptorul pompei în dopul de plută, până iese pe partea cealaltă. S-ar putea să trebuiască să taie puțin dopul de plută. Se decorează sticla cu aripioarele și conul din carton.

2. Se umple sticla pe un sfert cu apă și se împinge dopul etanș. Se ia sticla afară și se conectează pompa la adaptorul de ac. Se pompează aer în flacon, asigurându-te că toți spectatorii stau la o distanță medie, deoarece sticla se va ridica cu putere după doar câteva secunde.

Pușculiță porcușor din sticlă de apă

Dacă vrei să îi ajuți pe cei mici să își pună toate economiile într-un loc sigur, ce-ar fi să-i înveți să-și construiască propria pușculiță dintr-o sticlă de apă? Vei avea nevoie de o foarfecă, o sticlă goală de plastic, scotch dublu, lipici și puțin carton.

1. Se spală o sticlă goală cu apă caldă cu săpun și se lasă să se usuce bine. Ochii, urechile și nările porcușorului se taie din carton și se pictează.

2. Se atașează urechile, ochii și nările cu bandă adezivă dublă. Se taie un orificiu, pentru a introduce monedele.

Buburuze din capace de plastic

Știai că poți transforma capacele de la sticlele de lapte în mici insecte, cu care să se joace cei mici? Vei avea nevoie de puține materiale, iar pașii care trebuie urmați pentru a face buburuze din capace de plastic sunt foarte ușori, fiind perfecți pentru cei mici. Vei avea nevoie de capace de plastic de la cutiile de lapte, vopsea acrilică neagră, ochi de plastic, pensulă și aracet.

1. Capacele de plastic se spală bine și se usucă. Se pictează acestea cu ajutorul unei pensule înmuiată în vopsea acrilică neagră, inițial desenând o formă de migdală, la capătul unui capac.

2. Folosind coada pensulei înmuiată în vopsea neagră, se adaugă punctele buburuzei. Fă unele puncte mai mare decât altele și lasă să se usuce.

3. Se adaugă ochii de plastic cu ajutorul aracetului. Ai putea să transformi aceste buburuze și în magneți, în acest caz, va trebui să umpli capacul cu carton, tăiat în cerc și lipit, după care se adaugă un magnet.

Stropitoare de grădină reciclată

Dacă ai rămas fără idei privind modalitățile prin care îi poți învăța pe cei mici să recicleze sticlele de plastic, iar afară și-a făcut deja vara simțită prezența, ce-ar fi să îi lași pe copii să te ajute să construiești o stropitoare de grădină? Vei avea nevoie de o sticlă de plastic robustă, bandă adezivă, burghiu, furtun de grădină, la care să poți conecta stropitoarea.

1. Se atașează furtunul de grădina la o sticlă de plastic, cu banză adezivă, astfel încât să nu existe nicio scurgere. Banda trebuie să fie impermeabilă.

2. Apoi, împreună cu cei mici, dă câteva găuri în sticlă, atât în partea de sus, cât și în partea de jos. În funcție de modul cum vreți ca obiectul să stropească, alegeți împreună locul în care vreți să faceți găurile. S-ar putea ca cei mici să vrea ca apa să țâșnească de peste tot, pentru a se și juca.

Elefanți din sticle de lapte

Dacă îți place sticlele mici de lapte care rămân, dar nu le poți folosi neapărat pentru a depozita ceva, ce-ar fi să le transformi în elefănței amuzanți împreună cu cei mici? Pentru acest proiect amuzant, vei avea nevoie de cutii de lapte, foarfecă, lipici, hârtie absorbantă sau autocolante, bandă adezivă dublă. Urmează acești pași simpli pentru a construi elefantul alături de cei mici, având grijă să nivelezi bine marginile înainte ca cei mici să se accidenteze.

1. Se spală bine o sticlă de lapte și se lasă să se usuce. Se taie cu ajutorul unui cuțit sau foarfeci baza sticlei de plastic, începând de la baza de jos a mânerului.

2. Se taie două forme de U în laterale, pentru a face picioarele elefantului. Lasă-l pe cel mic să o decoreze cum vrea, cu hârtie colorată, ochi de plastic și alte materiale.

Sticlă cu lavă

O altă idee de jucării reciclate perfecte pentru vară poate fi această sticlă cu lavă. Vei avea nevoie de trei sticle goale de apă, colorant alimentar, ulei vegetal și aspirină. Pentru a-i învăța pe cei mici să obțină această jucărie, poți urma pașii aceștia:

1. Se umple fiecare sticlă goală cu mai mult de jumătate de ulei vegetal. Apoi, se umple restul sticlei cu apă, lăsând liberi aproximativ 2 centimetri la gura sticlei.

3. Se adaugă câte 10 picături de colorant alimentar. Aspirina se rupe în patru bucăți și se adaugă câte o bucată pe rând. Așteaptă până când fiecare bucată se dizolvă până să o adaugi pe următoarea. Dacă le adaugi pe toate în același timp, soluțiile din componență se vor amesteca. Această sticlă cu lavă seamănă perfect cu lămpile cu lavă din copilărie.

Tu ce alte obiecte interesante care se pot face din sticle de plastic mai știi? Nu uita că îl poți învăța pe cel mic și modalități ecologice cu ajutorul cărora își poate face proiectele de la științele naturii.

Sursă foto: Creative Child

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa