Greșeli care cresc riscul de înec la copii. Evită-le!

Teodora Radu
Greșeli care cresc riscul de înec la copii

Mergi vara asta la mare, la piscină sau ai de gând să ajungi cu cel mic la un parc acvatic? Îți recomand să vezi care sunt acele greșeli care cresc riscul de înec la copii, greșeli pe care e posibil să le faci și tu, inconștient, bineînțeles, din dorința de a-l proteja pe micuț. Recunosc, și eu credeam că, dacă intri ușor în apă, nonșalant, îi lași impresia copilului tău că apa nu e periculoasă și nu are motive să se teamă.

În realitate, noi, părinții, scrie parenting.com, ar trebui să avem altă atitudine și să luăm mai multe măsuri de siguranță pentru cei mici, când aceștia se află în preajma apei.

Se pare că înecul se află în fruntea clasamentului cauzelor de deces în rândul micuților între 1 și 4 ani. E clar că trebuie să fim mai atenți și să le oferim copiilor noștri o educație mai bună când vine vorba despre petrecerea timpului liber în apă și să evităm acele greșeli care cresc riscul de înec la copii.

Orice părinte, când își învăța copilul să înoate, are un scop precis, ca micuțul să se poată salva atunci când se va afla în primejdie. Pentru a fi sigur că îi oferi educația corectă, ia în considerare aceste sfaturi:

Când intri în apă, nu te arăta excesiv de relaxată

Înainte să ajungi la piscină cu cel mic, e bine să îi explici și să îi exemplifici cum e mai bine să intri în apă. Adică să fie echipat cu un costum de baie, să aplice pe piele o cremă cu protecție solară. Trebuie să îl obișnuiești cu o rutină în ceea ce privește îmbăierea; astfel, copilul nu va mai avea senzația că poate sări în orice moment în apă și va începe să înoate fără probleme, ca și cum apa îl ține la suprafață.

Greșeli care cresc riscul de înec la copii – nu-l lăsa să decidă de unul singur când poate intra în apă

Ar fi bine să aveți o înțelegere înainte cu privire la cine ia această decizie și care este momentul potrivit. În felul acesta se creează o barieră suplimentară, iar copilul va învăța că, dacă vrea să intre în apă, trebuie să ceară mai întâi permisiunea părinților.

Evită dispozitivele de plutire sau aripioarele

Vestele de salvare sunt special gândite să salveze viața unui copil care riscă să se înece. Însă aripioarele sau alte pernuțe gonflabile mai mult încurcă. Acestea se pot desface sau pot aluneca de pe brațe sau corp, iar copilul nu va mai fi în siguranță. Mai bine învață-l să înoate și să escaladeze peretele piscinei sau să facă un efort să ajungă la cel mai apropiat punct mai înalt. Poate fi și un alt colac sau saltea, o persoană.

Nu-i pune mereu ochelarii de apă

Învață-l să deschidă ochii în apă, să se obișnuiască să calculeze distanțe și să se încadreze spre cel mai apropiat punct de ieșire din apă, în caz că se află în pericol. Nu va avea mereu ochelarii acvatici cu el, așa că trebuie să se descurce și fără ei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa