Hai să nu mai tratăm în glumă joaca în aer liber!

Andreea Popa
activități recreative

Mulți copii ajung să petreacă mai puțin timp în aer liber decât deținuții

„Mami, astăzi am stat doar afară. Și a fost una din cele mai frumoase zile din viața mea!”. De ce este atât de importantă joaca în aer liber pentru copii, așadar?

Astăzi a stat în casă doar cât timp a dormit și a mâncat. În rest, a stat doar pe afară.

Astăzi a alergat, s-a dat cu bicicleta, s-a noroit, s-a jucat cu bețe, s-a cățărat, și-a julit palmele și s-a distrat de minune.

Astăzi a fost o zi minunată, una dintre cele mai frumoase zile, după cum mi-a spus de nenumărate ori seara, înainte să adoarmă tun.

Dar adevărul este că astăzi a fost o excepție. Am prins și vreme bună, și mult timp liber din partea noastră și a bunicilor. Puține zile sunt, din păcate, ca cea de azi.

Și dacă tot îi lăsăm afară, să nu stăm cu gura pe ei să nu se murdărească: Copii murdari, copii fericiți!

Mai puțin timp în aer liber decât deținuții

Încercăm zilnic să îl lăsăm să își facă de cap pe afară, măcar două – trei ore. Avem noroc și cu bunicii, la care stă în timpul zilei și care au curte. Avem noroc și cu niște joburi care ne permit să ajungem acasă la ore decente, astfel încât să mai prindem câteva ore bune de joacă în parc. Și avem noroc că amândoi am crescut pe afară, în fața blocului sau prin cartier și știm, așadar, cât de bine ne-a prins acest lucru. În plus, cred că nu e niciun secret, pentru niciun părinte, cât de mari sunt avantajele statului pe-afară asupra dezvoltării fizice și psihice a copilului. Chiar există numeroase studii în acest sens.

Din păcate, sunt și tot mai multe studii care trag un semnal de alarmă, scoțând în evidență faptul că micuții de astăzi se joacă mai mult în casă, pe tot felul de device-uri, decât afară. De exemplu, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, circa 75% dintre copiii din această țară petrec mai puțin timp pe zi afară decât deținuții. Adică mai puțin de o oră pe zi. Iar statisticile arată că, în cazul fetelor, situația este și mai tristă, ele petrecând chiar și mai puțin timp în aer liber decât băieții.

Iată și un motiv suplimentar pentru joaca în natură: O bacterie din pământ ne face mai fericiţi

Joaca afară nu ar trebui să fie un lux sau o recompensă

Iar asta pentru că noi, părinții, suntem prea ocupați pentru a-i scoate în parc, pentru că programul lor e încărcat cu tot felul de cursuri și lecții opționale, pentru că nu ne vine să-i lăsăm să iasă singuri la joacă, în fața bocului, așa cum ieșeam noi când eram mici.

“Părinții trebuie să își schimbe felul de a gândi despre joaca afară. Să nu o mai considere un lux de care copiii lor au parte doar în weekend, ci să o trateze ca pe o necessitate zilnică”, spune Rahil Briggs, psiholog pentru copii la Children’s Hospital at Montefiore din New York.

Vă recomandăm să citiți și acest articol: Motive științifice pentru care ar trebui să ne lăsăm copilul desculț afară

Beneficiile jocului în aer liber

Numeroase studii au dovedit că joaca în aer liber stimulează imaginația, logica, spiritul de aventură și interacțiunea cu ceilalți. Jucându-se în aer liber, copiii învață mai ușor, se concentrează mai bine și au mai multă încredere în sine, având mai mulți prieteni (pentru că, nu-i așa, la această vârstă cele mai strânse prietenii se leagă mereu în timpul jocului).

De exemplu, un studiu din 2008 realizat la Universitatea din Michigan a explorat beneficiile cognitive ale timpului petrecut în natură. Iar rezultatele au arătat că o simplă plimbare prin parc poate îmbunătăți, pe termen scurt, capacitatea de memorare cu circa 20%.

Iar un studiu din 2007 realizat la Universitatea Columbia a descoperit că mișcarea și exercițiile în aer liber îmbunătățesc circulația sangvină cu circa 30% în acea zonă a creierului responsabilă cu învățarea.

În plus, joaca în aer liber prezintă o mulțime de oportunități pentru joaca imaginativă și pentru tot felul de activități inventive.

Un alt aspect important, dovedit de peste 100 de studii, este că timpul petrecut afară din casă îi detensionează pe copii, reducând stresul și depresia.

Dacă mai era nevoie să vă convingem: Motivele ştiinţifice pentru care ar trebui să fugim la ţară cât mai des

Joaca în aer liber reduce riscul de miopie

Despre beneficiile asupra sănătății și dezvoltării fizice armonioase a copiilor cred că nici nu mai are sens să aduc aminte, toată lumea este conștientă de ele. Totuși, un aspect interesant este cel legat de miopie. Mai exact, un studiu realizat în China a arătat că joaca în aer liber poate reduce riscul ca micuții să sufere de miopie mai târziu. Studiul a implicat 12 școli, respectiv 1.900 de copii cu vârsta de 6-7 ani. Jumătate dintre școlile participante i-au lăsat pe copii mai mult timp afară, zilnic, cealaltă jumătate nu. Experimentul a durat trei ani iar concluziile au indicat o incidență mai scăzută cu circa nouă procente a miopiei printre copiii lăsați să petrecă mai mult timp afară.

Cercetătorii spun că rezultatele nu sunt doar efectul exercițiilor fizice sau a faptului că micuții au petrecut timp altfel decât citind sau stând cu ochii în calculator. Într-un studiu în care o parte dintre copii au fost lăsați mai mult timp să se joace, dar înăuntru, nu au existat diferențe între cele două grupuri. Bineînțeles că nici moștenirea genetică nu trebuie ignorată când vorbim despre miopie, dar joaca în aer liber pare să fie totuși un factor în prevenirea acestei afecțiuni.

Și, nu în ultimul rând, să nu uităm că joaca în aer liber este distractivă și pentru copii, dar și pentru noi, oferindu-ne momente prețioase de conectare cu puii noștri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa