Hai să nu ne mai temem de joaca în frig!

Andreea Popa
joaca-in-frig-totul-despre-mame

Un îndemn nu doar pentru părinţi, cât mai ales pentru educatoare şi învăţătoare: scoateţi copiii la joaca în frig!

Joaca în frig, în aer liber, are mai multe beneficii decât neajunsuri.

„Soarele e un deliciu, ploaia e răcoritoare, vântul ne îmbrăţişează iar zăpada e înviorătoare; nu există vremea rea, doar feluri diferite de vreme bună”, spunea John Ruskin, scriitor şi filosof englez.

Mi-am adus aminte de aceste cuvinte zilele trecute, când am început anul în forţă căutând o grădiniţă pentru fiu-miu. Şi o prietenă mi-a atras atenţia să întreb şi dacă educatoarele îi scot pe copii afară. Cum să nu-i scoată afară, că doar nu-i ţin 8 ore între patru pereţi?! „Ba da, majoritatea aşa fac, mai ales dacă e frig afară”. Mai frig, adică vreo 5 luni pe an? „Daaa, aşa e şi la unele clase pregătitoare, ai să vezi”. Şi, din câte am văzut/întrebat până acum, chiar aşa e. Doar că mi-e greu să înţeleg de ce.

Cea mai des întâlnită scuză

În general, în cazul copiilor mai mici, explicaţia educatoarelor este că ar fi aproape imposibil să îmbraci şi să dezbraci într-un timp relativ decent 20 sau chiar mai mulţi copii. Pentru că, până reuşeşti să îi îmbraci pe ultimii, primii vor fi uzi leoarcă de transpiraţie. Asta ca să nu mai vorbim de dezbrăcat.

Totuşi, în cazul copiilor mai măricei, mai ales cum sunt cei din clasa pregătitoare, nu cred că această explicaţie stă în picioare. Pentru că ei ştiu deja să-şi pună singuri mănuşile, căciula şi să-şi ia geaca pe ei. Şi atunci, de ce sunt atât de puţini copii lăsaţi să alerge pe afară de cum se răceşte vremea?

MIT: frigul ne îmbolnăveşte

Probabil că răspunsul la această întrebare este concepţia greşită potrivit căreia frigul ne poate îmbolnăvi. Dar adevărul este că joaca în aer liber, chiar şi pe frig, nici nu-i îmbolnăvește pe copii, şi nici rău nu le face. Dimpotrivă. Atât timp cât micuţii sunt îmbrăcaţi corespunzător, iar vântul nu este foarte puternic, le face chiar bine. În plus, riscul ca ei să răcească este mult mai mare atunci când stau într-un spaţiu închis, neaerisit, laolaltă, decât dacă s-ar juca în curte, indiferent de temperatură. Academia Americană de Pediatrie (AAP) merge şi mai departe şi spune că joaca afară, pe vreme rece, e benefică deoarece întăreşte sistemul imunitar şi scade riscul de apariţie a alergiilor.

Mai multă vitamina D, copii mai fericiţi

Recomandarea generală este ca, în afara lunilor mai-august, copiii să primească suplimente de vitamina D. Totuşi, cea mai bună vitamina D rămâne cea naturală, luată direct de la soare, iar acest lucru este posibil şi iarna, chiar dacă în doze mai mici. Cu condiţia, bineînţeles, ca cei mici să petreacă timp afară. Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism şi previne demineralizarea oaselor. În plus, unele studii au arătat că vitamina D creşte nivelul serotoninei (hormonul fericirii) în creier.

Mai puternici, mai sănătoşi

Potrivit pediatrilor, copiii ar trebui să aibă parte, zilnic, de cel puţin 60 de minute de exerciţii fizice moderate spre intense. Indiferent de vreme. Iar joaca în aer liber este modul perfect pentru ca ei să facă mişcare. Inclusiv iarna, când provocările sunt chiar şi mai mari. Să mergi prin zăpadă, de exemplu, este nu doar distractiv, ci îţi pune la încercare şi grupe mai mari de muşchi. Ceea ce înseamnă o dezvoltare mai bună a funcţiilor motorii şi a muşchilor, deci a sănătăţii per ansamblu.

De asemenea, joaca în aer curat, chiar dacă afară e frig, înseamnă un somn mai bun şi poftă de mâncare, atrage atenţia AAP.

Dezvoltarea imaginaţiei

Joaca afară pe vreme rea este o provocare nu doar fizică, ci şi una cognitivă pentru copii. Deoarece leagănele sunt ude şi reci, toboganele la fel, de joaca în nisip nici nu se pune problema. Deci copiii trebuie să îşi pună imaginaţia la treabă pentru a găsi alte distracţii în timpul petrecut afară. Iar dacă mai e şi zăpadă, copiii pot învăţa multe lucruri prin joc. Cum trebuie să taseze zăpada pentru a construi un fort sau un om de zăpadă, cum să cârmească o sanie, cum să-şi ţină echilibrul pe gheaţă, toate aceste lucruri, care poate nouă ne par mici şi inutile, pentru ei sunt foarte importante.

În plus, copiii sunt mai liniştiţi şi se pot concentra mai bine dacă sunt lăsaţi să se joace afară, iar capacitatea de memorare creşte.

Deci argumente pentru a-i scoate (aproape) zilnic pe copii afară există din plin. Motive să-i ţii înăuntru cu orele, nu prea. Aşa că vă rog eu, doamnelor educatoare şi învăţătoare, lăsaţi copiii să alerge pe afară, chiar dacă e mai frig. Iar eu promit că îl voi trimite pe al meu îmbrăcat corespunzător, ca să nu vă faceţi probleme că îngheaţă. Şi-l învăţ şi să-şi închidă singur fermoarul la geacă.

Citeşte şi:
Cum îi îmbrăcăm pe cei mici iarna
4 temeri spulberate despre joaca în zăpadă
6 destinaţii româneşti de vacanţă pentru familiile pasionate de sporturi de iarnă
Poze cu copiii, la primul săniuş

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa