Jocurile educative care pun imaginația copiilor la treabă (P)

Geta Roman, director editorial

Jocurile educative care pun imaginația copiilor la treabă. Întotdeauna mi-au plăcut jucăriile care au și rol educativ. Asta e, bugetul nu ne permite să cumpărăm obiecte care după câteva ore să sfârșească ori la gunoi, ori abandonate într-o ladă. Am ales mereu produse de calitate, din folosirea cărora copilul să și câștige ceva, nu doar să își ocupe timpul. Decizia am luat-o uitându-mă în portofel și urmându-mi intuiția și se pare că și cercetătorii sunt de acord cu mine.

De ce să alegi jucării educative care au joc de roluri?

Să vă spun un secret: eu le-am ales pentru că în primul rând îmi place și mie să mă joc cu ele și este una dintre activitățile care mă ține cel mai aproape de copii. Dar, dincolo de asta, cei mici au de câștigat mult mai mult decât timp alături de părinți.
Prin jocul de rol, un copil ce se joacă cu seturi din această categorie, va dezvolta mult mai ușor limbajul și creativitatea, având un aport cognitiv mult mai rapid. Poate nu credeți, dar dacă observați un copil care se apucă să își așeze personajele din astfel de jocuri, veți observa că vorbește foarte mult cu piesele. Ai mei, de exemplu, își fac tot felul de scenarii, interpretează rolurile mai multor personaje, iar de cele mai multe ori poveștile închipuite capătă un contur interesant.

Am mai observat că joaca asta duce și la dezvoltarea unor abilități de negociere pe care altfel greu le-ar fi deprins. Atunci când cei doi copii ai mei se joacă împreună hotărăsc de la început ce personaj e fiecare și ce responsabilitate au, însă pe parcursul jocului, în funcție de direcția în care merge povestea, încep să se certe pe piese și personaje. De cele mai multe ori, cea mare născocește niște întâmplări atât de interesante că cel mic ar vrea să fie el personajul imaginat de ea și de aici pornește răfuiala. Dar se descurcă, negociază, fiecare vine cu argumente și situația se remediază în timp util.

Jocurile educative care pun imaginația copiilor la treabă. Au învățat în joacă să numere, culorile și animalele

În aceste jocuri, copiilor le place să inoveze, mai ales dacă au mai multe seturi și pot muta personaje și clădiri de la unul la altul.
Noi am învățat:
– să numărăm: trebuie să ținem evidența pieselor și a personajelor
– culorile: de fiecare dată când ne jucăm, încă de când erau amândoi mici, îi întreb ce culoare au fiecare dintre piese
– să adunăm: în joacă calculăm câte piese albastre avem, câte pătrate, câte figurine
– denumiri de animale, păsări, forme geometrice, meserii, personaje fantastice etc: toate seturile vin cu o poveste în spate care ofera șansa învățării unor noțiuni pe care copiii apoi le folosesc în viața de zi cu zi
– noțiuni de comunicare: atunci când eu sunt cea care conduce jocul creez tot felul de situații care să îl pună de copil să găsească modalitățile de comunicare potrivite.

O variantă de joc pe care cel mic o va adora

Acum am trecut la o etapă în care copilului meu mai mic îi este teamă de tot felul de ființe inexistente. Fantomele sunt unele dintre ele. A trebuit să găsesc o soluție, așa că am apelat tot la Playmobil, care au scos pe piață niște seturi extrem de interesante, din seria Ghostbusters (vânătorii de fantome). Sunt 10 seturi în colecție, care include personajele din desenele animate ”Adevărații vânători de fantome”, sediul lor și vehiculele cu care se deplasează. Am comandat primul set de pe aratoys.ro și, pentru că a avut succes, și fantomele au devenit chiar simpatice pentru pitic, vom continua și cu restul. Adevărul este că nici nu este greu să-ți fie dragi, ținând cont de cum arată!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa