La Kindi copiii descoperă lumea cu mâinile, ochii, urechile, nasul, degetele și inima! (P)

Raluca Dumitrică
kindi-totul-despre-mame

La atelierele senzoriale de la Kindi copiii învață prin joacă şi descoperă cu toate simțurile lor lumea întreagă

Am fost recent la un atelier foarte interesant pentru copii!

Vreau să vă povestesc pas cu pas ce s-a întâmplat la acest atelier care pe mine m-a fascinat și m-a făcut să redescopăr lumea prin ochi de copil.

Pentru detalii și calendarul atelierelor viitoare, vizitați site-ul Kindi.

Sus – Jos, o incursiune în lumea simţurilor

Casa primitoare poartă numele Kindi şi acolo a avut loc atelierul Sus – Jos, atelier de învăţare creativă şi dezvoltare senzorială pentru copiii cu vârsta între 1-3 ani.

Adresându-se copiilor care de-abia descoperă lumea şi pentru care educaţia cea mai bună este cea prin joacă şi prin surprinderea personală a obiectelor înconjurătoare, atelierul a reunit aproape 20 de micuţi atenţi şi curioşi, veniţi acolo împreună cu părinţii lor.

Voicu Hetel, actor la Teatrul din Podul meu, regizor cu vechime şi un prieten al comunităţii Totul Despre Mame, și psihoterapeutul Cătălina Hetea au pus în funcţiune în cadrul acestui atelier senzorial un arsenal de joacă foarte gustat de cei mici. Acesta a cuprins un joc de umbre, scamatorii sau reproducerea cu obiecte a fenomenelor naturii (spre exemplu, un burete înmuiat în apă a fost norul care a adus ploaia). Copiii au putut, astfel, să-şi folosească atât simţul auditiv şi vizual, cât şi pe cel tactil, acesta din urmă foarte gustat de cei mici nu doar când au dat cu mâna de ghemotoace de aţă sau de pene, ci mai ales când Voicu Hetel le-a oferit o bucată mare de gheaţă pe care au putut s-o atingă. Reacţiile lor au fost dintre cele mai diverse: pe unii răceala bucăţii de apă îngheţată i-a făcut să retragă mâna instinctiv, după contactul cu ea, pe alţii i-a încântat şi le-a produs dorinţa de a zăbovi asupra ei, iar altora le-a adus o mirare şi mai mare, la vederea picăturilor de apă care se scurgeau din blocul de gheaţă, în contact cu pielea caldă.

Un atelier fascinant pentru cei mai curioși copii

Pentru că Voicu Hetel are o experienţă vastă de scenă, atât ca actor, cât şi ca regizor, a știut să se folosească de muzică și lumină pentru a le capta în totalitate atenția celor mic. Muzica a accentuat mişcările obiectelor manevrate de Voicu Hetel, în conturarea fenomenelor naturii, anticipând următoarele momente ale atelierului, iar lumina a permis ca lucrurile prezentate să-şi schimbe formele, în spatele unui paravan, totul spre uimirea micilor spectatori.

Pe lângă acestea, râsetele sau suntele de surpriză totală pe care le-au scos copiii prezenţi la eveniment au confirmat faptul că tot ceea ce s-a întâmplat le-a plăcut la nebunie.

Nu trebuie ignorat faptul că acest atelier extrem de bine gândit este un proiect de succes al Teatrului din Podul meu şi al Clubului Kindi, misiunea comună a lor fiind aceea de a-i stimula pe copii, de la vârstă mică, să se manifeste liber şi să experimenteze mediul pentru dezvoltarea lor autonomă pe termen lung.

Kindi, un loc pentru familiile de azi

Kindi este un un spațiu dedicat familiei, având în centru principii de educație non-formală de orientare Montessori, ce țintesc inteligența emoţională și socială a copiilor, precum și aspectele de viață practică ce îi pun pe copii în contact cu realitatea timpului și spațiului în care trăiesc.

Kindi a fost creat în jurul familiei acestor vremuri din România cu intenţia de a le oferi părinţilor un loc în care copiii să-şi dezvolte inteligenţa emoţională şi socială prin joc, în timpul liber, lăsându-i pe copii să se bucure de copilăria lor. De aceea, Kindi e un spaţiu al familiei, un loc de venit cu drag în care metodă educaţională a Mariei Montessori şi bazele psihologiei copilului ale lui Jean Piaget sunt punctul de pornire. Lor li se adaugă valori contemporane de viaţă sănătoasă şi respect pentru natură, astfel încât Kindi a ajuns să fie o stare de spirit, ce vine din prietenie, ascultare şi empatie şi care oferă posibilitatea că lumea în care trăim să fie puţin mai bună.

În afara atelierelor senzoriale pentru 1-3 ani, Kindi este spațiu de educație non-formală pentru copii preșcolari, centrat pe dezvoltarea emoțională și socială, dar și pe activități de viaţă practică. Găzduiește seri pentru părinți, dar este și un loc memorabil pentru petreceri originale, cu actori care înțeleg lumea copiilor. Așadar, un loc ce nu trebuie ocolit şi la evenimentele căruia trebuie să mergeţi cu toţii!

Citeşte şi:
3 principii Montessori de decorare a camerei
Trei jocuri de inspiraţie Montessori pentru bebeluşi
De ce este atât de importantă inteligenţa emoţională?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa