PlaYouth: „Prin activităţi comune se pot dezvolta relaţii sănătoase între părinte şi copil”

Raluca Dumitrică
playouth-totul-despre-mame

Am avut bucuria de a ne întâlni cu inimoasa echipă PlaYouth nu o dată, ci de două ori, la Serile Totul Despre Mame şi la Atelierele cu mămici. Pentru că ne-a impresionat căldura lor, entuziasmul, răbdarea şi atenţia îndreptată către cei mici, am stat de vorbă cu membrii echipei şi am aflat mai multe despre ei! Totul, în interviul următor!

TOTUL DESPRE MAME: Atelierele voastre sunt numeroase şi diverse. La ce îi ajută pe copii informaţiile din zona teatrului şi a cinematografiei, cele de la atelierul de improvizaţie, de storytelling şi de la „necesitatea întrebărilor”?

PlaYouth: Noi am elaborat şi continuăm să elaborăm o mulţime de alternative la procesul educaţional standard în care sunt implicaţi majoritatea copiilor din România. Beneficiile participării la atelierele noastre sunt mult prea numeroase pentru a le enumeră aici, însă putem spune că ne concentrăm pe 3 arii de influenţă majoră: dezvoltarea inteligenţei emoţionale la copii, dezvoltarea creativităţii şi a relațiilor interpersonale.

TOTUL DESPRE MAME: Din programele voastre face parte şi atelierul de bune maniere. Cum a apărut ideea acestui atelier?

PlaYouth: Ideea acestui atelier a apărut atunci când am primit întrebarea: “Dacă ai putea să schimbi ceva în societatea asta, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?”. Atelierul învaţă copiii lucruri pe care nu sunt obligaţi să le cunoască sau nu le sunt explicate, dar care se consideră că toată lumea trebuie să le ştie, deşi nu le sunt explicate. Aici nu învăţăm doar nişte reguli de bune practici, ci utilitatea lor, nevoile pe care le au copiii, povestim despre cum se simt ei şi căutăm împreună soluţii pentru situaţiile în care nu ştiu ce să facă. Copiii află de ce e important să se respecte şi să se accepte reciproc.

TOTUL DESPRE MAME: Cum pot să pună în practică cei mici ceea ce învaţă la ateliere?

PlaYouth: Fiecare atelier are particularităţile lui şi îi ajută pe copii să îşi dezvolte creativitatea, îi încurajează să viseze, să experimenteze, să aibă mai multă încredere în ei şi să discute uşor cu părinţii. În acelaşi timp, copiii îşi dezvoltă abilităţile de comunicare, negociere, inteligenţă emoţională, se descurcă mai uşor în viaţă şi ajung să îşi găsească o direcţie, odată ce îşi descoperă pasiunile.

TOTUL DESPRE MAME: De ce credeţi că este important ca învăţarea să aibă loc cu bucurie?

Pentru copii, e foarte importantă starea lor emoţională atunci când învaţă ceva. Prin această bucurie, accesăm satisfacţia, curiozitatea şi dorinţa copiilor de a descoperi lucruri noi într-un mod interactiv. Jocul îi va ajuta întotdeauna să înveţe mai uşor, chiar şi matematică, şi le va stimula capacitatea de reţinere şi de înţelegere.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt emoţiile care încurajează învăţarea şi cum putem noi, părinţi, să le stimulăm?

PlaYouth: Emoţiile pozitive şi încurajările, susţinerea şi aprecierea din partea părinţilor pot fi un stimulent foarte bun pentru ca cei mici să poată învaţă uşor şi să fie curioşi să exploreze cât mai multe domenii. Ajută foarte mult şi implicarea fiecărui părinte în procesul de învăţare al copiilor, chiar şi prin câteva activităţi simple pe care le fac împreună.

TOTUL DESPRE MAME: Care e diferenţa dintre învăţarea reală şi pseudo învăţarea (ne gândim aici la memorarea rapidă şi de moment pentru obţinerea unei note bune)?

PlaYouth: Modul în care învaţă fiecare copil este diferit, de la unul la altul. Depinde şi de stilul fiecăruia şi de obiceiurile sale. Noi, la ateliere şi cursuri, încurajăm învăţarea prin multe activităţi practice care să-i ajute pe copii să reţină mai bine informaţia. Partea teoretică este utilă, însă, pentru a reţine informaţiile pentru o mai lungă perioada de timp şi a înţelege aplicabilitatea lor, este important ca acesta să facă exerciţii cât mai creative, în care să fie implicată şi joaca, pentru ca el să nu se plictisească şi să îi fie stârnite curiozitatea şi entuziasmul.

TOTUL DESPRE MAME: Cum pot părinţii să repare ceea ce nu reuşeşte să facă bine şcoala şi chiar lucrurile pe care de multe ori şcoală le strică (cum ar fi curiozitatea, bucuria descoperirii, dorinţa de a şti etc.)

PlaYouth: Noi credem că cea mai mare nevoie e atenţia şi dragostea părinţilor, de aceea îi încurajăm din toată inima să petreacă orice timp liber pe care îl au alături de ei, măcar în primii 7 ani de viaţă. În al doilea rând, să nu uităm că ei sunt cei mai buni imitatori, deci trebuie să ne educăm pe noi mai întâi şi să ne cunoaştem limitele, convingerile pe care nu vrem să le transmitem lor.

TOTUL DESPRE MAME: Copiii au un program complicat la şcoală, părinţii nu stau nici ei mai bine cu programul de muncă, iar activităţile extraşcolare devin adesea imposibile. Dacă ar fi să numiţi o singură activitate de la care cei mici nu ar trebui să lipsească care ar fi aceea?

PlaYouth: Activitatea de la care copiii nu ar trebui să lipsească ar fi cu siguranţă una care să-l implice şi pe părinte. Indiferent de ceea ce aceştia aleg să facă, este important să fie acolo amândoi prezenţi, atenţi şi implicaţi. Doar aşa se pot dezvolta relaţii frumoase şi sănătoase între părinte şi copil. În acelaşi timp, credem că fiecare copil găseşte valoare în ceea ce i se potriveşte cel mai bine pentru că în fiecare atelier are lucruri importante de învăţat, depinde de pasiunile şi dorinţele fiecăruia.

TOTUL DESPRE MAME: Din perspectiva voastră personală şi profesională, ce sfat aveţi pentru părinţii copiilor de azi?

PlaYouth: I-am sfătui pe părinţi să nu uite că şi ei au fost copii, şi au trecut prin aceleaşi stări şi emoţii prin care trec şi copiii lor. Să caute cauzele şi motivele comportamentului copiilor, să nu uite că ei doar au nevoie de puţin mai multă atenţie şi sunt mai sensibili la tot ce li se întâmplă. Doar aşa îi pot înţelege pe cei mici şi pot rezona cu ei. Timpul petrecut în familie, alături de părinte, rămâne a fi cel mai frumos, iar dacă nu mai ştiu cum să îl petreacă împreună, noi avem multe sugestii şi ne pot scrie oricând. I-am sfătui să mai uite din când în când de grijile de “oameni mari” şi să redevină copii, măcar pentru câteva ore, cu siguranţă nu le vor regreta şi vor vedea că pot lua multă energie din joaca cu copiii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: arhiva personală.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa