Șapte exerciții pentru a dezvolta memoria de elefant la copii

Veronica Guzun, redactor
memoria copilului

Memoria copilului adesea ne lasă fără replică. Are o capacitate impresionantă de a reține locuri, momente, cuvinte, de aceea este recomandat să folosim această abilitate pentru a crea un teren propice învățării și când va ajunge la școală. Iată șapte jocuri simpatice care îi ajută pe copii să-și dezvolte memoria, recomandate de portalul pentru părinți vseodetyah.com

  1. Cuvinte-pereche. Găsiți împreună cu copilul zece perechi de cuvinte legate ca sens: mere-pere, pepene galben-pepene verde, poartă-ușă, etc. Apoi spuneți un singur cuvânt, iar copilul trebuie să-și amintească cuvântul corespondent.
  2. La magazin. Stabiliți împreună o listă de zece cumpărături la un magazin imaginar, sau de ce nu, unul real. Apoi lăsați copilul să umple coșul cu cele trecute în lista memorizata.
  3. Recunoaște obiectul. Mai întâi, copilul trebuie să recunoască obiectul pe care îl ține în mână având ochii legați. Apoi, fără eșarfă la ochi, rugați-l să stabilească ordinea în care a recunoscut acele obiecte.
  4. Ce s-a schimbat? E un joc potrivit pentru un grup de 3-4 copii. Se alege un model, copiii studiază atent cum e îmbrăcat. Apoi modelul pleacă în altă cameră si schimbă ceva în vestimentatie sau în aspect în general (își pune o agrafă în păr, își întoarce bluza pe dos, etc) la revenire, copiii trebuie să descopere ce s-a schimbat în înfățișarea modelului.
  5. Reține obiectele. Puneți pe masă 5-6 obiecte. Lăsați copilu să rețină ordinea lor timp de 20 de secunde. Apoi, copilul se întoarce cu spatele la masă și trebuie să spună ce obiecte erau pe masă. Cât el este întors, luați un obiect și înlocuiți-l cu altu,l apoi, când se întoarce cu fața, întrebați-l ce s-a schimbat.
  6. Schimbă mâna sau traseul. Creierul se dezvoltă dacă e pus deseori în situații noi. De aceea, încercați ca, o zi pe săptămână, să faceți lucrurile pe dos. De exemplu, copilul să se spele pe dinți sau să mănânce cu cealaltă mână decât e obișnuit. Puteți, de asemenea, încerca noi trasee în drum spre grădiniță sau magazin.
  7. Memorarea poeziei. Atunci când copilul trebuie să învețe pe de rost o poezie, e bine să începeți memorarea seara, iar dimineața să repetați. Iată o metodă bună de a învăța poeziile: citiți-o cu voce tare de 4-5 ori, apoi rugați copilul să repete ce a reținut. Apoi, repetați aceste două etape. Când copilul a reținut poezia, schimbați activitatea, pentru a lăsa creierul să sedimenteze informația și să se odihnească. Reluați învățatul după jumătate de oră. Apoi luați o nouă pauză de opt ore înainte de a repeta.

Exercițiile sunt utile pentru a dezvolta memora copilului, însă nu ignorați cei mai importanți factori pentru ca un copil să se dezvolte armonios. Acestea sunt: alimentația echilibrată, somnul suficient și odihnitor și stilul de viață activ.

Dacă vă preocupă tema dezvoltării memoriei și a inteligenței la copii, citiți și 8 sfaturi pentru a avea un copil inteligent.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa