“Şcoala Micile Vedete îi dezvoltă pe copii şi îi învaţă ABC-ul comunicării”

Şcoala-micile-vedete-totul-despre-mame

Şcoala Micile Vedete, mai mult decât o simplă şcoală de film şi televiziune

Nu de multă vreme am avut ocazia să particip la un eveniment la care au participat foarte mulţi părinţi şi copii, organizat de Şcoala Micile Vedete. A fost vorba despre o premieră cinematografică inedită, a unui film cu şi pentru cei mici, din distribuţia căruia au făcut parte copii extrem de talentaţi. Pentru că atât premiera, cât şi filmul mi-au suscitat interesul, am încercat să aflu mai multe despre această şcoală şi am stat de vorbă cu Ariana şi Ema Pendiuc, fondatoarele sale. Iată ce am aflat de la ele!

TOTUL DESPRE MAME: De ce o şcoală de film şi televiziune pentru copii?

Ema Pendiuc: Iniţial, când am început acest proiect, nici nu ne-am imaginat că vom ajunge atât de departe. După succesul de la Festivalul de Film de la Cannes din 2010, la care Ariana devenea cel mai tânăr regizor român al cărui film a fost selecţionat la cel mai prestigios festival de film din lume, ne-am gândit că ar fi frumos să oferim şi noi, la rândul nostru, mai departe, ceva din optimismul şi încrederea pe care tocmai le primisem. Astfel că imediat după ce ne-am întors, adică pe 15 iunie 2010, am iniţiat un atelier de film şi televiziune pentru copii. Era ceva unic, o invenţie absolută, care a avut un foarte mare succes în acea vară.

Ariana Pendiuc: Şi încurajate de acest succes, imediat în toamnă, proiectul a primit numele Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii Micile Vedete. Iar acum, 6 ani mai târziu, ne mândrim că am reuşit să instruim mii de copii, să realizăm 22 de filme pentru copii, să mai mergem de încă 4 ori la Festivalul de Film de la Cannes şi să avem multe alte realizări cu adevărat remarcabile şi de pionierat în acest domeniu.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze copiii pentru a fi admişi la şcoala voastră?

Ariana Pendiuc: În primul rând să participe la preselecţiile noastre. Toate detaliile pot fi găsite pe site-ul nostru, www.micilevedete.ro. În urma preselecţiei, atât noi, cât şi părinţii ne dăm seama dacă copilul are sau nu înclinaţie către acest domeniu. Apoi, urmează înscrierea propriu zisă. Preselecţiile au loc, însă, doar pentru cursurile din timpul semestrului. Însă pentru Şcoala de Vară, care începe în iunie, participarea este doar pe bază de înscriere. La fel este şi pentru workshop-urile de scenaristică, casting, scenografie şi filmmaking, care se ţin o singură dată pe semestru, în week-end. Aşadar, toţi copiii care au înclinaţie către acest domeniu, dar mai ales cei cărora le place filmul şi să fie în centrul atenţiei, sunt aşteptaţi la Şcoala Micile Vedete.

TOTUL DESPRE MAME: Sunt foarte mulţi copii actori care au cunoscut celebritatea pe micul şi marele ecran. Este factorul celebrităţii cel mai important motiv pentru care copiii îşi doresc să facă aceste cursuri?

Ema Pendiuc: Unii copiii se nasc staruri de cinema, pur şi simplu. Au un talent de geniu. Şi noi am avut bucuria să descoperim câteva astfel de genii. Şi unora le-am dat chiar rolul principal în filmele noastre. Din păcate, mulţi părinţi nu îi încurajează şi nu îi susţin, şi astfel, strălucirea lor se pierde printre zecile de teme la română, matematică sau alte activităţi. Poate, la un moment dat, viaţa le va mai oferi o a două şansă. Însă acesta este un procent de sub 1%. Ceea ce pot afirma cu certitudine este că doar talentul nu este de ajuns. Pur şi simplu, educaţia şi disciplina sunt cele care îi duc pe copii în vârful ierarhiei şi îi fac celebri.

Şcoala Micile Vedete susţine atât copiii care îşi doresc să ajungă celebri, cât şi copiii şi părinţii care sunt la polul opus. Nu îşi doresc să ajungă celebri. Ci vor doar să scape de timiditate, să aibă o comunicare mai bună cu cei din jur şi cu părinţii şi să aibă parte de o dezvoltare personală. Noi considerăm că aceste cursuri, în primul rând îi dezvoltă şi îi învaţă în mod practic ABC-ul comunicării şi abia apoi îi transformă în Mici Vedete pe cei care doresc şi care sunt dispuşi să şi muncească pentru asta.

TOTUL DESPRE MAME: În afara posibilităţii unei cariere în domeniu pe care poate s-o capete un copil ce urmează cursurile şcolii, ce alte avantaje pot obţine copiii după participarea la programele voastre?

Ariana Pendiuc: Copiii care participă la cursurile noastre beneficiază de o nouă metodă educaţională, inovatoare şi unică, atât în România, cât şi în lume. Şi putem confirma acest lucru, întrucât Ema a fost vicepreşedintele Centrului Internaţional al Filmului pentru Copii şi Tineri, organizaţia la nivel mondial a tuturor profesioniştilor din industria filmului pentru copii. Am creat această metodă educaţională cu scopul de a aduce copiilor cu vârsta între 5 şi 12 ani o schimbare pozitivă de comportament în ceea ce priveşte comunicarea cu cei din jur, cu părinţii şi la şcoală, dar şi legat de încrederea în ei înşişi. Mă refer aici la dezvoltarea personală prin stimularea creativităţii, punerea în valoare a talentului fiecărui copil, dar şi de auto-evaluare, pe care ei o învaţă, în special la disciplina Tehnică de filmare. Aici au ocazia să-şi dea singuri seama cum se situează în raport cu normele şi regulile pe care le-au învăţat până la acel moment şi dacă au respectat sau nu ceea ce au învăţat, fiindcă îşi pot vedea “în direct” prestaţia artistică. Iar la final pot vedea cu ochii lor un rezultat concret: un Jurnal pentru copii sau un film pentru copii.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt calităţile pe care le poate dezvolta în copii o Şcoală de acest fel?

Ema Pendiuc: Calităţile artistice în primul rând: creativitatea, imaginaţia, talentul actoricesc, dar şi încrederea în sine, memoria, concentrarea, dicţia, comunicarea, disciplina, perseverenţa.

TOTUL DESPRE MAME: Am întâlnit părinţi care s-au temut că, odată cu intrarea copiilor lor în lumea cinematografiei, acestora să le dispară total interesul pentru şcoală şi studiu şi să rămână mult în urmă faţă de alţi copii la capitolul educaţie. Cât de îndreptăţită este această părere?

Ariana Pendiuc: Din contră. La Şcoala Micile Vedete primul lucru pe care îl învaţă este disciplina şi o bună organizare a unor activităţi diverse într-o limită de timp. Fiindcă televiziunea şi filmul asta presupun înainte de orice. Mai mult chiar, cu cât au o cultură generală mai bogată, cu atât le este mai uşor să interpreteze un personaj şi să-şi construiască un rol. Însă, dacă noi considerăm că un copil este atât de bun şi de talentat, încât merită să se dedice cu precădere acestui domeniu, avem o discuţie cu părinţii şi le spunem opinia noastră. Mai departe, însă, este decizia dumnealor şi a copilului. Fiindcă s-a întâmplat că în primul sau al doilea an părinţii să nu fie de acord cu o carieră în film, dar, văzând singuri ce rezultate deosebite şi câte roluri a câştigat şi jucat Mica Vedetă, să îşi dea singuri seama că suportul lor este spre binele propriului copil.

TOTUL DESPRE MAME: Printre activităţile voastre se numără şi Şcoala de Vară „Micile Vedete”. Cu ce este diferită aceasta de alte programe estivale similare destinate copiilor?

Ema Pendiuc: În cadrul Şcolii de Vară Micile Vedete, care începe pe 25 iunie, imediat după terminarea şcolii, cursurile sunt intensive, iar copiii învaţă inclusiv cum să-şi scrie singuri un scenariu de film, cum să facă decorurile şi costumele, cum să fie ei înşişi regizori şi chiar să filmeze propriul film. Cu alte cuvinte este singura ocazie în care într-o săptămână pot trece prin toate domeniile din această arie a filmului şi televiziunii: scenaristică, scenografie, casting, filmmaking şi, bineînţeles, actorie de film. Cursurile din timpul semestrului au o altă structură şi se axează mult mai mult pe actorie de film pentru copii.

TOTUL DESPRE MAME: Criteriile de înscriere la şcoala de vară sunt identice cu cele de la cursurile clasice ale şcolii voastre?

Ariana Pendiuc: Nu. Vestea bună este că Şcoală de Vară nu sunt preselecţii. Se poate înscrie orice copil care îşi doreşte să cunoască lumea magică a filmului pentru copii.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat le-aţi da părinţilor care îşi doresc foarte mult să-i vadă pe copiii lor în această industrie?

Ema Pendiuc: În primul rând să fie cât se poate de obiectivi şi să-şi dea seama dacă copilul lor chiar îşi doreşte acest lucru şi dacă are într-adevăr talent. Apoi să fie dispuşi, nu cu vorba, ci cu fapta, să investească timp şi suport moral. Nu bani. În această industrie, cu bani puţini, poţi avea rezultate bune şi chiar să obţii ceva bani pentru copilul tău, pentru rolurile şi reclamele în care a jucat. Dar investiţia cea mai importantă este în timp alocat pentru cursuri, pentru castinguri şi pentru filmări. Toate acestea durează. Iar suportul moral este esenţial. Mai ales dacă se întâmplă să nu ia castingurile imediat.

TOTUL DESPRE MAME: Dar un sfat pentru copii?

Ariana Pendiuc: Să vină repede la Şcoala de Vară Micile Vedete. Să le placă filmele în primul rând, să le placă să viseze şi să îşi imagineze o lume frumoasă, în care totul este posibil. Apoi să le placă să fie în centrul atenţiei. Iar dacă la început le lipseşte puţin curajul, nu-i nimic. Să ştie că noi îi putem ajuta să-şi depăşească timiditatea. Că fiecare copil are şansa lui şi chiar de a doua zi, după ce vii la Micile Vedete poţi ajunge să joci un rol într-un film. Dar, pe de altă parte, noi te învăţăm să ai multă răbdare şi perseverenţă, fiindcă succesul poate să apară şi mai târziu. Aşa cum este cazul copiilor care, de curând, au filmat celebra emisiune de la Cartoon Network. Şi că întotdeauna, indiferent de talent, este nevoie de educaţie, muncă şi o pregătire temeinică.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: arhiva personală

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()