Trei aventuri pentru copii în propria casă

Raluca Manea
trei-aventuri-pentru-copii-totul-despre-mame

Zilele ploioase, cele de convalescenţă sau gerul puternic  ţintuiesc copiii în casă pe perioade mai lungi. Cei mici ajung să se plictisească  de jocuri şi de jucării, calcă pe toate bătăturile (ale lor sau ale adulţilor din casă), ajungându-se repede la certuri sau şicane. Calculatorul sau televizorul nu sunt o soluţie fericită şi nu am auzit vreodată ca ele să reinstaureze buna dispoziţie în familie.

Din fericire, un adult cu imaginaţie poate fi cheia unei zile de vis, chiar dacă ea se petrece între patru pereţi.

Citește și: Mamele şi educaţia timpurie (şi 12 idei de activităţi cool)

Iată trei idei de aventuri care sigur îi vor încânta pe copii:

I spy pe geam

Ai un băieţel care s-a săturat de prea mult stat în casă? Ai o fetiţă activă care se plictiseşte când ploaia bate-n geam? Ai şi un binoclu?

Atunci poţi face un joc interesant de observare, de genul I spy,  provocând copilul să se uite pe geam şi să găsească diferite lucruri – un bloc de o anumită culoare, un om cu umbrela roşie, un căţel – bineînţeles, folosind binoclul.

E o activitate care sparge monotonia, îţi oferă prilejul să petreci timp de calitate cu copilul, ascute simţul de observaţie şi puterea de concentrare. Ba mai mult, dacă alegi geamul de la bucătărie, poţi juca acest joc în timp ce trebăluieşti printre oalele cu mâncare!

Dacă copilul e un pic mai mare şi cunoaşte anumite cuvinte, puteţi juca jocul în engleză: I spy with my little eye… something blue!

De vă ajută şi fantezia, puteţi crea împreună poveşti pe marginea celor văzute prin lentilele binoclului: oare domnul cu şapcă trasă e ochi ar putea fi personajul negativ dintr-o poveste poliţistă? Frumoasa domnişoară cu haină oranj nu e implicată cumva într-o intrigă complicată şi romantică? Doamna grăsuţă cu părul făcut permanent nu e ce pare-a fi, ci are o superputere de care nu ştie nimeni. Ce superputere? Rămâne la latitudinea imaginaţiei voastre!

Vânătoarea de comori: aventuri pentru micii exploratori

Copiii vor adora această activitate, mai ales dacă vă luaţi o oră înainte pentru a o plănui. Trebuie să ascundeţi prin casă diverse indicii care să conducă la alte indicii, care să ducă în final la marea “comoară”. Aceste indicii vor fi scurte sau lungi, în versuri, sub formă de ghicitoare sau foarte simple, în funcţie de vârsta copilului. La fiecare “staţie de joacă”  lasă ceva de făcut, astfel încât activitatea să dureze mai mult şi să fie educativă.

Eu, bunăoară, am făcut pentru fiul meu cel mare o vânătoare de comori când l-am învăţat despre Australia. La sfârşitul fiecărei sarcini primea indiciul următor, scris cu litere de tipar, astfel încât să exerseze cititul fără protestele obişnuite. Am început în bucătărie cu nişte fişe de colorat, am continuat prin toată casa cu aceste staţii unde găsea fie un puzzle cu un ursuleţ Koala, fie un atlas geografic pentru copii unde citeam informaţii ştiinţifice, fie o poveste care a avut loc în Australia, şi aşa mai departe. Sfârşitul a fost încununat de un premiu dulce.  Unele indicii au fost uşor de găsit, pe lângă altele s-a învârtit mai multă vreme (şi am jucat jocul cald-rece), dar s-a distrat atât de tare încât deseori a pomenit de atunci că şi-ar mai dori o astfel de vânătoare.

Firul Ariadnei: aventuri pentru cei mai curioși copii

Cu un simplu ghem de aţă mai groasă se poate construi un traseu labirintic, care să poarte copilul prin toată casă. Cel mic va înfăşura firul pe un mosor sau pe ghem efectuând, în  felul acesta un bun exerciţiu de motricitate fină.
Recomand ca firul să fie înfăşurat din loc în loc de piciorul unui scaun sau al unei mese, pentru că altfel firul poate fi tras cu uşurinţă şi nu se va mai urma tot traseul. La sfârşitul traseului pe copil îl poate aştepta gustarea preferată, un premiu, o activitate sau, de ce nu, chiar povestea celor care au scăpat din labirintul Minotaurului.

Spor la joacă și la aventuri!

Citește și:
Jucării care încurajează dezvoltarea vorbirii
10 idei de joacă atunci când vremea este urâtă
7 activităţi de copii pe care le iubesc şi părinţii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa