3 petreceri tematice pentru băieţi

Raluca Manea
petreceri-tematice-pentru-baieti-totul-despre-mame

Întotdeauna mi-a plăcut ideea petrecerilor tematice pe care le vedeam în filmele americane. De când am copii, încerc să o pun în practică în fiecare an. Iată 3 idei verificate și iubite de petreceri tematice pentru băieți!

Când era mic, băieţelul meu îşi alegea un personaj de desen animat, cum ar fi Winnie the Pooh sau Lighting McQueen, iar pe marginea lor era uşor să organizăm petrecerea. Pe măsură ce trece timpul, însă, petrecerile sunt tot mai elaborate, mai sofisticate.

Eu sunt adepta lui Do It Yourself, aşa că îmi revine mie sarcina de a meşteri decoraţiunile, de a planifica activităţile şi distracţia. În felul  acesta reducem investiţia financiară, care e oricum destul de substanţială!

La tort şi prăjituri nu intervin: acolo las profesioniştii să îşi facă datoria, după modele stabilite împreună cu fiul meu.

Am încercat mereu să păstrez aniversările simple, dar suficient de fermecătoare încât să rămână o amintire luminoasă în mintea băieţelului meu.

Ultimele noastre trei petreceri merită a fi povestite în detaliu:

Petrecerea spaţială

Sistemul solarTort pentru petrecere spațialăPoveste stelară cartespatiu Petrecere spațială

La aniversarea de cinci ani am a fiului meu ales o tema spaţială, mai ales că aveam multe materiale cu care să o punem laolaltă. Studiasem intens subiectul anul acela!

Petrecerea am făcut-o acasă, iar invitaţi au fost cinci copii. De regulă încercăm să invităm atâţia copii cât e vârsta împlinită de sărbătorit, deşi uneori depăşim numărul stabilit.

Decorul

Când am dat din întâmplare peste nişte bile de polistiren de dimensiuni diferite într-un mic magazin second hand, am ştiut exact la ce le voi folosi: un sistem solar uriaş, numai bun de agăţat de lustra din sufragerie!

Zis şi făcut: le-am pictat cu acrilice, le-am lăsat la uscat şi le-am atârnat într-o ordine mai mult sau mai puţin perfecta: efectul a a fost spectaculos, admirat de toată lumea.

O altă piesă de decor tradiţională la noi în familie, pentru care sacrificăm an de an un perete, sunt litere mari decupate din carton, decorate cu steluţe de plastic fosforescent, formând un La Mulţi Ani uriaş. Este locul special unde băieţelul face celebra fotografie aniversară.

Costumul

Fiului meu îi place tare mult să se costumeze pentru jocurile de rol, aşadar avem o colecţie întreagă de pălării, diverse costume de carnaval sau măşti. Într-o zi am găsit pe net un costum inspirat din Star Wars, numai bun de folosit de micul nostru explorator stelar.

Tortul

Una dintre prietenele mele face cele mai delicioase torturi pe care le-am gustat vreodată, iar în acel an ne-a delectat cu o rachetă albastră foarte reuşită.

Activităţile

Am început cu o poveste stelară apărută la Editura Teora, Spaţiul cosmic- învaţă să desenezi pas cu pas, textul aparţinându-i Jennei Winterberg, iar ilustraţiile Dianei Fisher, poveste care mi-a dat câteva idei de activităţi pentru petrecerea noastră. Povestea e simplă şi drăguţă pentru copii de 4-5 ani: „Băieţelul extraterestru Atom este sigur că Scânteie, câinele lui spaţial, a fugit de-acasă şi porneşte în căutarea lui. Pe drum îl ajută diverşi prieteni: telescopul, satelitul, o stea, un mutant haios, însă la sfârşitul călătoriei Atom află că, de fapt, căţelul fusese la veterinar, să i se schimbe bateria!”

Eu am trecut personajele pe hârtie de calc, căci mi-am dorit să le spun celor mici povestea într-un mod inedit, pe o casetă luminoasă. Ideea mea i-a captivat!

Apoi i-am trimis pe copii în spaţiu cu o rachetă, pe care şi-au pictat-o şi decorat-o singuri.

După aceea, am trecut  la joaca în sensory bin. Ce e un sensory bin? O cutie senzorială tematică, în cazul nostru cu multe biluţe de sticlă albastră şi steluţe ceramice, printre care am răsfirat figurine cu astronauţi, rachete, sateliţi spaţiali şi altele de felul acesta.  Activitatea l-a încântat cel mai mult pe mezinul trupei , el revenind  mereu şi mereu la cutia cu biluţe.

Au urmat pizza, tortul şi un pic de joacă liberă, iar copiii au fost extraordinar de plăcuţi, cooperanţi şi fermecători.

Petrecerea micului pompier

Tort de pompieri Decorații de petrecereDe dată aceasta, am ales că spaţiu de desfăşurare al aniversării de 6 ani,  un loc de joacă.

Decorul

Nu am putut interveni foarte mult în decor, însă băieţelul nostru a avut un bannner format din hidranţi roşii şi galbeni de carton, confecţionat de mine după o idee via Pinterest.
Tavanul a fost împodobit cu „flăcări” din hârtie creponată.

Costumul

De pompier, firește!

Tortul

Poate mai spectaculos decât racheta, pregătit de aceeaşi mestera prietenă, a fost sub formă de camion de pompieri. De-li-cios!

Activităţile

Deşi am ales că spaţiu un loc de joacă, de distracţia copiilor m-am ocupat tot eu.
Pentru început, i-am trimis pe copii la treasure hunt: am ascuns prin sala câteva imagini cu extinctoare, iar  copii trebuia să le caute. Fiecare venea apoi cu hârtiuţa cu extinctorul, pe care o „schimbă” cu o maşinuţă de pompier, camion sau elicopter, toate pregătite dinainte. Apoi le-am citit o carte foarte frumos ilustrată, despre pompieri. Cei mici aveau că sarcină să indentifice în carte modelul maşinuţei pe care o ţineau în mână. Au fost foarte atenţi şi implicaţi.

Pe urmă am făcut împreună un craft cu un pompier, pe un tub de carton de la hârtia igienică. Am simplificat ideea originară, decupând de acasă părţile componente ale „pompierului”. Copiii i-au desenat faţa şi l-au asamblat după poftă inimii.

În materie de mâncare, pizza şi tortul sunt leit-motivul petrecerilor noastre. Nu am făcut excepţie nici în acel an.

Petrecerea LEGO

Biscuiți Lego Tort LegoAnul acesta copilul şi-a ales, pentru aniversarea celor 7 ani, tema care îl preocupă şi în somn: LEGO!

De dată aceasta, am ţinut petrecerea tot acasă.

Nu a mai avut costum, în schimb a primit cadou de la o prietenă meștera în argilă Fimo o insignă inscripţionată cu numele său şi cu sigla LEGO.

Tortul

A fost sub formă de şantier, căruia i-am adăugat betoniera, motostivuitor, buldozer şi altele asemenea, toate din LEGO, fireşte!

Activităţile

Am încercat să mă folosesc strict de ce aveam la îndemână, fără să complic lucrurile.
În mijlocul camerei, pe o masă compartimentată, am pus câteva kilograme de piese LEGO sau de tip LEGO, dându-i fiecărui copil câte o temă. Ei aveau de construit fie o grădină zoologică, o farmacie, un restaurant, o secţie de poliţie sau un parc, un service sau un mall. Cu construcţiile lor am organizat un orăşel. Acolo s-a petrecut o poveste poliţistă, inventată tot de ei, cu un hoţ care a furat bijuteriile reginei, o urmărire spectaculoasă, totul culminând cu o petrecere cu tort. Cel mai mare dintre invitaţi a filmat  acest joc de rol cu camera video, pentru că planul iniţial a fost să facem un film LEGO, pe care copiii să îl păstreze ca amintire.

Am spus tort? Acesta a fost şi pasul următor, pentru că i-am adunat pe copii în jurul tortului, iar după ce l-am savurat i-am scos pe toţi la joacă în curte.

La sfârşit cei mici au primit biscuiţi glazuraţi în formă de figurine LEGO, fetiţe sau băieţi, după caz, ca să aibă ce ronţăi pe drumul de întoarcere acasă.

Cheia unei petreceri reuşite acasă este, după părerea mea, să fie toată lumea implicată în activităţile plănuite cu grijă dinainte. Altfel se poate instala haosul.

Citește și:
Cele mai bune ponturi pentru o petrecere de copii perfectă!
7 idei pentru petreceri de copii
Tort krantz pentru momente festive

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa