Vine vacanța de toamnă! Variante de distracții cu cei mici

Theodora Fintescu, redactor

Dacă vremea va fi prietenoasă în timpul acestei vacanțe, ar fi păcat să nu faceți câteva plimbări în natură cu copilul aproape de București. Puneți în bagaj haine impermeabile și încălțăminte rezistentă la noroi și porniți în explorare.

Conform structurii anului școlar 2018- 2019, în perioada 27 octombrie- 4 noiembrie se află în vacanță elevii din ciclul primar și preșcolarii. Dacă timpul sau bugetul nu vă permit un concediu de o săptămână, puteți ieși măcar una sau două zile într-unul din locurile pitorești aflate în apropierea Capitalei sau la distanță mică de ea.

Vulcanii Noroioși

Ce ar fi interesant de spus copiilor despre acest loc? Că reprezintă una dintre cele mai interesante rezervații naturale din țara noastră, iar termenul de vulcan noroios desemnează o erupere lentă sau bruscă de noroi, însoțită de emanații de gaze sau petrol.

Vulcanii Noroioși se află în Depresiunea Berca, județul Buzău. Copiii trebuie să știe că nu au voie să atingă conurile și lava, iar consumul de alimente în zona protejată este interzis. 

Dacă vă decideți să vizitați zona, mergeți atât la Pâclele Mari, cât și la Pâclele Mici, spectacolul naturii e diferit în cele două locuri, dar la fel de spectaculos. Zonele se pot vizita unul după altul, sunt aproape.

Distanța București- Vulcanii Noroioși: 134 de kilometri, pe care îi parcurgeți teoretic în maximum 2 ore și jumătate.

Zona Snagov

Dacă umezeala și noroiul din pădure nu vă sperie, luați câte o pereche de cizme de cauciuc și mergeți la o plimbare relaxantă în pădurea Snagov. Copilul poate alerga în voie, se poate cățăra, poate strânge lemne și frunze, își poate face cazemate, iar adulții, după porția de joacă, se pot bucura de aerul curat și de spectacolul de culori al toamnei.

Dacă vi se face foame și vreți să rămâneți totuși aproape de pădure, puteți merge la Grădina Vlahia, un restaurant cu o curte imensă, cu grădină cu pomi, animale, iaz cu pești, case maramureșene, un muzeu al icoanei și unul al țăranului.

Dacă tot sunteți în Snagov și încă aveți energie, puteți vizita și Mănăstirea Snagov, aflată în nordul lacului Snagov, pe o insulă. Deși pe copii nu îi impresionează o vizită la mănăstire, în cazul acesta lucrurile ar putea sta altfel. În primul rând, pentru că, pentru a ajunge la mănăstire, va trebui să  traversați o pasarelă pietonală peste apă, care i-ar putea fascina pe cei mici. Un alt lucru interesant pentru ei este faptul că povestea mănăstirii se leagă de numele lui Vlad Țepeș, care a inițiat aici lucrări de refacere și construire a unui zid de apărare, a unui pod, a unei închisori pentru trădători  și tâlhari și a unui tunel de refugiu pe sub apă, care ar exista și astăzi. Legenda spune că Vlad Țepeș chiar ar fi fost înmormântat aici, în secret, de către călugării mănăstirii, după ce acesta ar fi murit într-o bătălie cu turcii în 1476.

Distanța din centrul Bucureștiului până în satul Snagov este de 40 de kilometri. Grădina Vlahia se află pe str. Albăstrelelor 24 sat Snagov, iar Mănăstirea Snagov este pe strada Mănăstirea Vlad Țepeș, Siliștea Snagovului.

Domeniul Mogoșoaia

Dacă v-ați plictisit de parcurile Capitalei și vreți să schimbați atmosfera, parcul Mogoșoaia este cea mai bună soluție. Găsiți aici alei largi, curățenie, liniște, posibilități de distracție pentru copii și prilej de a vă bucura de arhitectura brâncovenească a clădirilor aflate pe acest domeniu. Complexul conține palatul, curtea cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. În parc se pot închiria mașinuțe sau biciclete, inclusiv biciclete de familie, iar copiii se pot distra și la locul de joacă.

Distanța din centrul Bucureștiului până în parcul Mogoșoaia este de 15 km și puteți merge atât cu mașina personală, cât și cu un microbuz, pe care îl puteți lua de la stația de metrou Bazilescu.

Zimbrăria Neagră de la Bucșani

La aproape 80 de kilometri de București găsiți o rezervație de zimbri ce se întinde pe 162 de hectare de pădure, fiind una dintre cele patru zimbrării aflate pe teritoriul României. Din cauza vânării excesive, zimbrul a dispărut din pădurile țării încă din secolul al XIX- lea. La rezervația de la Bucșani puteți admira 35 de zimbri, toți fiind botezați cu nume care încep cu RO: Rociu, Rococo, Rotunda, Robokop etc.

Este indicat să ajungeți acolo dimineața, la 10-11, pentru că atunci zimbrii primesc mâncare și îi puteți admira în toată splendoarea lor. Altfel, nu e exclus ca ei să se ascundă prin zimbrărie și să nu îi vedeți deloc. Distanța Bucșani- Târgoviște este de doar 25 de kilometri, așa că puteți profita de această apropiere pentru a vizita și Curtea Domnească, grădina zoologică și Turnul Chindiei din Târgoviște.

Distanța București- Bucșani este de 80 de km. Veți avea de parcurs și o porțiune mai proastă de drum, așa că evitați să mergeți în zonă în perioadă ploioasă.

Cățărare în natură

Dacă aveți copii aventurieri și vreți să îmbinați plimbarea cu aventura, puteți oricând alege cele două variante de cățărare aflate aproape de București: Comana și Edenland. În ambele locuri puteți, pe lângă aventura din copaci, să vă plimbați la aer curat, să serviți masa în natură, să vă jucați după pofta inimii. La Edenland aveți și un loc de joacă generos pentru copiii mai mici și o mică grădină zoologică în care găsiți cămile, lame, capre, păuni etc. La Comana, în plus față de Edenland, găsiți un trenuleț care îi plimbă pe copii prin parc, iar dacă vreme este bună vă puteți aventura cu barca pe lac. Ambele destinații merită să le acordați câte o zi. Dacă vreți să prelungiți distracția, vă puteți caza în inima pădurii. La Comana există hotel, iar la Edenland găsiți căsuțe pe sol sau în copaci.

Distanța București- Edenland, Balotești este de 23 de kilometri, iar până la Comana sunt 39 de kilometri.  

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa