Hepatita B și alăptarea

TOTUL DESPRE MAME

Pot mămicile cu hepatita B să își alăpteze copiii?

Întotdeauna au existat dubii cu privire la cât de sănătos este alăptatul unui copil de către o mamă cu hepatită B. Cercetătorii nu au fost niciodată siguri dacă virusul este sau nu transmis prin lapte.

Conform studiilor efectuate recent, mămicile cu hepatită B îşi pot alăpta fără probleme copiii.

Sub Dr. Zhongjie Shi de la Temple University din Philadelphia, cercetătorii au analizat informaţiile din 10 studii efectuate cu ceva timp în urmă în China. Ratele de prevalenţă a hepatitei B la nou-născuţii a 1000 mame bolnave au fost comparate. Aproape jumătate din acestea îşi alăptau copiii. Bebeluşii au primit imunoglobulină specifică şi au fost vaccinaţi imediat după naştere – apoi li s-au făcut două sau trei rapeluri – pentru a preveni transmiterea bolii de la mamele lor.

31 nou-născuţi din 637, care erau alăptaţi, au fost testaţi pozitiv pentru hepatită B în primul lor an de viaţă. Din bebeluşii care nu au fost alăptaţi de mamele lor, 33 din 706 au fost testaţi pozitiv cu acest virus. Este evident că există o prea mică diferenţă între prevalenţa hepatitei B la copiii alăptaţi şi cei care nu au fost. Micuţii care au fost testaţi pozitiv au fost cel mai probabil infectaţi încă dinainte de naştere sau în timpul naşterii.

Virusul hepatitei B este, în principiu, transmis de la mamă la copil prin sânge, lichid amniotic sau secreţii vaginale. Probabilitatea transmiterii prin alăptat este mai mare dacă mama are ragade.

A evita alăptatul îl privează pe copil de o sursă importantă de nutrienţi

Hepatita B provoacă inflamaţii cronice ale ficatului şi îl deteriorează. Unul din fiecare patru suferinzi a fost infectat în copilărie, ajungând să moară de cancer la ficat sau de cicatrici provocate de această boală.

În lume există aproximativ 350 milioane de purtători de virus al hepatitei B, în timp ce peste 620.000 mor din această cauză în fiecare an. Virusul este transmis prin sânge, ace murdare şi sex neprotejat. Poate fi, de asemenea, transmis de la o mama purtătoare la copil, în timpul sarcinii sau la naştere.

Mamele obişnuiau să evite a-şi alăpta copiii, de teamă să nu le transmită virusul prin lapte. Cu toate acestea, studii recente au arătat că nu există nicio diferenţă între prevalenţa infecţiei dintre copiii alăptaţi şi cei hrăniţi cu formulă, asta dacă au fost vaccinaţi în mod corespunzător la timp.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, prezenţa infecţiei cu hepatita B la mame nu reprezintă o contraindicaţie pentru alăptat. Mamele trebuie doar să aibă grijă ca bebeluşii lor să fie vaccinaţi cu imunoglobulină. Singura contraindicaţie în ceea ce priveşte alăptatul este atunci când mama primeşte agenţi antivirali. Aceştia pot ajunge în lapte, iar momentan nu s-a dovedit efectul avut asupra sănătăţii copiilor.

Aşadar, se poate uşor concluziona că alăptatul copiilor de către mamele purtătoare de hepatită B este sigur. A evita să-ţi alăptezi copilul este doar o privare a acestuia de o sursă importantă de nutriţie.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa