Alergia la ou. Cum pot scăpa copiii de ea până la adolescență

Monica Tătaru, redactor

Alergia la ou a devenit în ultimii ani cea mai frecvent întâlnită în rândul copiilor, mai ales în țările occidentale. Colegiul American pentru Alergii, Astm și Imunologie estimează că 2% dintre copii dezvoltă o alergie la ou. Din fericire, studiile arată că aproximativ 70% dintre acești copii vor depăși această sensibilitate până la vârsta de 16 ani.

Totuși, reacțiile alergice la proteina din ou pot varia de la ușoare până la severe, cu declanșarea unui șoc anafilactic, o manifestare ce pune viața în pericol. Răspundem întrebărilor legate de impactul alergiei la ou asupra copiilor alături de dr. Claudia Nicolae, fondatoarea Asociației Române pentru Educație în Alergii.

Dr. Claudia Adriana Nicolae, fondatoarea Asociației Române de Educație în Alergii

Totul despre mame: Ce este alergia la ou?

Dr. Claudia Nicolae, alergolog: Când un copil are alergie la ou, sistemul său imunitar, care în mod normal luptă împotriva infecțiilor, reacționează atunci când corpul vine în contact cu proteina conținută de ou. Simptomele acestei alergii se traduc prin:
dureri de burtă, stări de greață, vomă, indigestie, diaree, wheezing, dificultăți de respirație, tuse, schimbarea vocii, puls slab, reacții la nivelul pielii, amețeală, confuzie. Oricare ar fi simptomele manifestate de copil după ce a ingerat sau atins oul, trebuie consultat de un alergolog. Caracteristica principală a alergiei la ou este că, în general, copiii au o reacție încă de la prima administrare. Dacă pentru alergia la lapte este nevoie de o perioadă de sensibilizare pentru ca organismul să dezvolte anticorpi, în cazul alergiei la ou simptomele apar de la primul contact. Se poate spune că alergici la ou ne naștem, alergici la lapte devenim.

Totul despre mame: Când introducem oul în alimentația bebelușului?

Dr. Claudia Nicolae, alergolog: Oul, intens prelucrat termic, poate fi introdus oricând după vârsta de 6 luni, chiar și în cazul sugarilor cu risc de a dezvolta alergii alimentare. Dar în cazul copiilor cu risc atopic mare, care sunt diagnosticați cu forme moderate sau severe de dermatită atopică, se recomandă o evaluare a sensibilizării alergice prin testare cutanată sau dozarea IgE-urilor specifice la proteinele din albușul de ou.

Persoanele cu alergie la oul de găină sunt, de regulă, alergice și la alte ouă de pasări, inclusiv de prepeliță, curcă, rață, gâscă. Acest lucru poate fi explicat prin existența unor reactivități alergenice încrucișate. Ele apar din cauza asemănărilor existente între proteinele provenite de la aceste ouă, chiar dacă păsările care le produc sunt diferite. Pe de altă parte, este posibil să fii alergic doar la un singur tip de ou de pasăre, dar acest lucru este mai rar.

Anafilaxia la ouăle de prepeliță a fost adesea raportată la cei care au alergie la ouă de găină. Deci recomandarea obișnuită pentru cineva cu alergie la ouă de găină ar fi să evite toate celelalte ouă de pasăre. Se poate face o confuzie în legătură cu ouăle de prepeliță și ea provine din informația referitoare la nivelul mai redus de histamină al albușului lor. Teoria este valabilă doar pentru cei care sunt diagnosticați cu intoleranță la histamină și nu cu alergie alimentară.

Totul despre mame: Copiii cu alergie la ou pot mânca produse ce conțin acest aliment?

Dr. Claudia Nicolae, alergolog: Se știe că alergenicitatea proteinelor depinde în mare parte, dar nu exclusiv, de rezistența lor la căldură și la acțiunea enzimelor digestive. Din oul de găină domestică au fost identificate cinci proteine care sunt considerate alergene majore și majoritatea lor se găsesc în albuș: ovomucoidul (Gal d1), ovalbumina (Gal d2), ovotransferrina (Gal d3 ) și lizozimul (Gal d 4). Deși ovalbumina este cea mai abundentă proteină conținută în ouăle de găină (54%), ovomucoidul, care reprezintă doar 11% din masa proteică, s-a dovedit a fi alergenul dominant. Acesta este relativ stabil la prelucrarea termică și la acțiunea enzimelor digestive. Să nu uităm însă că și proteinele provenite din gălbenuș pot declanșa alergii alimentare, iar alergenul major este în acest caz o albumină serică, alpha-livetina (Gal d 5) care este doar parțial degradată la temperaturi ridicate.

Se poate deduce că doar în anumite situații, în funcție de tipul de proteine față de care s-au sensibilizat alergic, copiii pot consuma produse care conțin ou , dacă acestea au fost intens prelucrate termic. Este bine de știut și faptul că dintre acei copii care au un titru seric ridicat de anticorpi de tip IgE specifici la ovomucoid se vor selecta cei care vor avea o alergie mai severă și persistentă.

Pe de altă parte, copiii care tolerează ouăle intens preparate termic sunt cei mai susceptibili de a depăși în timp alergia la ouă.

Copiii care sunt alergici la ou pot căpăta în timp toleranță imunologică. Rezoluția alergiei lor alimentare se produce în jurul vârstei de 3 -5 ani. De aceea, este recomandată reevaluarea periodică a acestora pentru evitarea unor restricții alimentare inutile.

Totul despre mame: Cum pot fi vaccinați copiii cu alergie la ou?

Dr. Claudia Nicolae, alergolog: În cazul vaccinării, imunizarea poate fi făcută chiar și în cazul copiilor cu alergie la ou. Vaccinarea cu ROR și cu vaccinul antigripal în cazul copiilor alergici la ou nu este contraindicată. Se poate face în condiții normale, fără precauții speciale, în afara celor obișnuite care se iau în cazul vaccinării populației generale. Precauțiile speciale vor fi luate la persoanele alergice la ou în cazul vaccinării anti febră galbenă, iar în cazul vaccinării antigripale doar la acei copii care au un istoric de reacții anafilactice severe la ou.

Mai multe informații despre alergiile alimentare și problemele generate de ele, gățiți și în articolele de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa