Brânza calcică de casă. Cum se prepară și când se introduce în alimentația copilului

Anca Vlad
copil masa mâncând brânză calcică de casă

Fiind bine tolerată de bebeluși chiar de la începutul diversificării, brânza calcică de casă are o textură mai fină decât brânza de vaci, e mai dulce. Cel mai important este că are o concentrație mai mare de calciu. Atenție, acest tip de brânză este indicată pentru copiii care au deficit de calciu demonstrat prin analize de specialitate. Se dă la recomandarea medicului care urmărește copilului.

Brânza calcică se poate introduce în hrana bebelușului după vârsta de 6 luni. Dacă este prima oară când îi dați lactate, trebuie să fiți atente la alergii. Există copii care au intoleranță la lactoza și printre semnele care semnalizează acest lucru sunt urticaria, umflarea limbii, crampele abdominale, diareea și/sau vărsăturile.

Intoleranța la lactoză apare din cauza absenței (relative sau absolute) a lactazei, enzimă care se găsește în intestinul subțire și este responsabilă de metabolizarea lactozei în intestinul subțire.

„Chiar dacă brânza calcică este preparată cu lapte de vacă, procesul de gătire și culturile folosite în prepararea ei reduc nivelul de lactoză și fac proteinele din lapte mai ușor de digerat”, susține Frank Greer, medic pediatru, fost președinte al Asociației Americane de Pediatrie.

Cum se prepară brânza calcică de casă

Pentru o porție aveți nevoie de 250 de grame de lapte, două pastile de calciu lactic.

Se pune laptele pe foc și când începe să fiarbă se adaugă cele două pastile pisate. Se lasă pe foc până se brânzește, apoi se pune în strecurătoare sau tifon și se lasă la scurs. Brânza calcică de casa poate fi consumată în cel mult două zile de la prepararea ei și se păstrează acoperită în frigider. De aceea, este indicat să pregătiți cantități mici, astfel încât să acoperiți porțiile pentru maximum două zile.

Atunci când laptele se transformă în brânză, au loc o mulțime de schimbări. Acestea au impact asupra procesului de coagulare și determină consistența cheagului. Chiar dacă folosiți lapte de vacă, oaie sau capră adaosul de calciu e benefic.

Ce vitamine conține brânza calcică de casă

Datorită faptului că brânza calcică de casă conține, pe lângă concentrația ridicată de calciu, și vitamina D, mineralul este mai ușor de absorbit în organism. În plus, acidul lactic din acest aliment face mai rapidă stabilizarea calciului în oase și asimilarea acestuia în intestinul subțire.

Pe lângă aceste vitamine, brânza calcică de casă mai conține vitaminele B și E, ca și fosfor, zinc și fier. Toate acestea duc la întărirea sistemului osos și al danturii, stimularea creșterii, prevenirea cancerului, reglarea tensiunii arteriale, combaterea bolilor cardiovasculare și întărirea sistemului imunitar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa