3 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe despre alăptare

TOTUL DESPRE MAME
Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman
Foto: Mothering Touch (Flickr / Creative Commons)

Alăptarea la sân are numeroase avantaje pentru bebeluși, însă uneori poate fi o adevărată provocare pentru tinerele mame.

În cartea Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman. Informații complete pentru mame și specialiști, doctorul Jack Newman, o autoritate în domeniul îngrijirii copiilor, şi Teresa Pitman, lider La Leche League Canada timp de aproape trei decenii, le oferă mamelor informații practice despre alăptare, dar şi soluţii pentru problemele obișnuite care apar pe parcursul alăptării.

La Leche este o organizaţie internaţionala non-profit, non-religioasă, care are ca scop furnizarea de educaţie, informare și sprijin femeilor care doresc să alăpteze. Cartea poate fi găsită AICI.

Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman

Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman

Deși alăptarea este modul natural de hrănire a nou-născuților, nu este un proces care merge întotdeauna de la sine. Multe proaspete mămici sunt descurajate de un început dificil sau de lipsa unor informații corecte cu privire la situațiile neprevăzute care pot apărea pe parcursul alăptării.

În această ediţie actualizată a cărții Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman, cei doi experţi în domeniul alăptării oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;
• Ce poți face când copilul refuză sânul;
• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
• Cum să alăptezi un copil care are colici;
• Cum să alăptezi nou-născuţi prematuri sau cu nevoi speciale.

Iată 3 lucruri de bază pe care orice mamă ar trebui ă le știe atunci când începe să alăpteze, potrivit specialiștilor de la parents.com:

1.Alăptarea este dificilă la început.

„Gândește-te să urmezi un curs de alăptare pe perioada sarcinii”, recomandă Melissa Kotlen Nagin, consultantă în alăptare în Larchmont, New York, SUA. Însă este bine și să fii pregătită să primești ajutor odată ce copilul vine pe lume. „Poate că nu ți se va părea că suptul este ceva natural. Cere ajutor în spital”, spune specialista.

În primele zile s-ar putea să simți o sensibilitate extremă și chiar durere în timpul alăptării. Ulterior însă, odată ce copilul este pus corect la sân, disconfortul se va diminua progresiv, iar până la urmă va dispărea.

Este important să nu ignori durerea: un nod în sân, însoțit de înroșirea pielii și de durere în acel loc, poate indica un canal galactofor înfundat, ceea ce poate duce la mastită, o infecție neplăcută care necesită un tratament cu antibiotice.

Apelați la medicii pediatri ca să vă arate cum să puneți copilul la sân sau cum să îi schimbați poziția dacă suge prea încet sau cu dificultate.

2. Hrănește-te corespunzător.

Continuă să iei vitamine prenatale, calciu și să bei cel puțin 1,9 litri de apă pe zi atunci când alăptezi. „O proaspătă mamă trebuie să se hidrateze bine și să se hrănească bine”, spune Jane Crouse, lider în grupul de suport La Leche,

De asemenea, vei avea nevoie de 300 – 500 de calorii în plus zilnic, și de multă relaxare: stresul poate afecta fluxul de lapte. Fă un duș cald și amintește-ți să respiri atunci când îți pui copilul agitat la sân.

Dacă ai nevoie un tratament – fie pentru o răceală sau pentru o boală cronică – vorbește înainte cu doctorul tău. Cele mai multe dintre medicamente – însă nu toate – pot fi luate în timpul alăptării. Nu este interzis să bei alcool din când în când (însă nu cu mai puțin de două ore înainte de alăptare, pentru ca alcoolul să aibă timp să iasă din organism).

3. Folosește pompe de muls laptele matern.

Multe femei își extrag laptele din sâni cu ajutorul unei pompe de muls. Scopul este fie de a stimula producția de lapte, fie de a evita obstrucția canalelor galactofore. Dacă bebelușul are un somn bun într-o noapte și nu se trezește sau se trezește rar, iar tu simți că ești plină de lapte, pompează-l și păstrează-l pentru a doua zi. Sau, ca să te odihnești, poți umple o sticlă și i-o poți da soțului tău ca să îl hrănească într-o zi pe cel mic la 12 noaptea.

În timpul alăptării pot apărea multe alte situații neprevăzute. Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman le oferă tinerelor mame multe alte informații despre alăptarea corectă. Cartea poate fi găsită AICI.

Ghidul de alăptare – Jack Newman

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa