5 trucuri ca să dezvolți imaginația și creativitatea copilului tău

TOTUL DESPRE MAME
Aventurile baronului de Münchhausen
Foto: George (Flickr / Creative Commons)

Ca părinți, suntem conștienți că ar trebui să îl ajutăm pe cel mic să își dezvolte imaginația, însă de multe ori în viețile ocupate pe care le ducem nu mai este loc și pentru creativitate. Iar școlile, cel puțin cele din România, au mari probleme în a găsi metode prin care să dezvolte imaginația și creativitatea copiilor.

Pe de altă parte, experții în dezvoltarea copiilor se pun de acord asupra faptului că o imaginație bogată are numeroase beneficii pentru copii. Un copil cu o imaginație dezvoltată este nu doar mai fericit și mai activ, ci și mai pregătit să facă față schimbărilor care apar de-a lungul timpului, devenind astfel un adult mai sigur de el și mai echilibrat.

Un adult creativ nu este neapărat un pictor sau un sculptor. Directorii de companii sau liderii politici beneficiază și ei de pe urma creativității: ei sunt cei care văd lucrurile dintr-o perspectivă nouă și tot ei sunt cei care găsesc soluții la probleme în fața cărora alții se dau bătuți.

Acest tip de gândire inovativă începe cu puterea imaginației.

Specialiștii de la parents.com au identificat o serie de metode prin care părinții pot cultiva imaginația copiilor.

1. Spuneți-le povești.

Puteți să le citiți celor mici o poveste înainte de culcare sau puteți să le povestiți una pe care o știți deja. Odată ce merg la școală și învață să citească, încurajați-i să citească ei înșiși povești, cât mai des posibil.

Mai toți specialiștii în educația copiilor consideră că poveștile sunt piatra de temelie a dezvoltării imaginației.

Alegeți povești și basme frumoase, cu întâmplări fabuloase în lumi exotice sau cu personaje memorabile, care să le facă celor mici imaginația să zburde și să își dorească să afle cât mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare.

 

2. Desfășurați activități artistice.

Pictați, desenați, decupați, construiți, sculptați. Experiența tactilă este foarte importantă pentru un copil. Nu uitați să îl lăsați să coordoneze activitatea și să lucreze așa cum vrea el. Nu îl forța pe copil să coloreze iarba în verde dacă el vrea să o facă roșie.

3. Folosiți și materiale naturale.

Este bine ca cei mici să rămână în contact cu lucruri din materiale naturale (bucăți de lemn etc) – acest fapt îi inspiră și le sporește imaginația. Spre exemplu, nisipul cu care se joacă pe plajă sau în parc poate lua forme nesfârșite.

4. Limitați accesul la televizor.

Părinții trebuie să aibă grija ca cei mici să nu fie bombardați permanent cu imagini din mass-media, de la televizor, din filme sau de la calculator. Copiii au nevoie de suficient de mult spațiu pentru a-și crea ei înșiși propriile imagini și propria viziune.

„Se întâmplă prea des să nu îi transformăm pe copii în creatori, ci în consumatori”, a explicat Eugene Schwartz de la Sunbridge College.

5. Încercați diferite activități distractive:

Yăiați hârtii, mâzgăliți fotografii vechi, colectați obiecte din natură, mergeți la muzee etc.

Știai că îți poți amenaja casa astfel încât să-l ajuți pe copilul tău să-și dezvolte creativitatea? Vino pe 17 noiembrie 2018, la Conferința ”Spațiul Copilăriei”, să afli de la specialiștii în design interior cum poți face asta. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa