9 obiceiuri care îți întăresc relația pe care o ai cu copilul tău

Ileana Mirescu
copiii-in-brate-totul-despre-mame

Meseria de părinte nu este deloc una ușoară. Sunt zile în care tot ceea ce reușim să facem este să îndeplinim nevoile de bază ale copiilor: să îi hrănim, să îi spălăm, să îi supraveghem și să îi culcăm.

Însă pentru a dezvolta o relație solidă între tine și copilul tău, care să vă împlinească sufletește pe amândoi, este nevoie de mai mult.

Specialiștii în attachment parenting (numit și parenting sensibil, atașare securizantă sau parenting conștient) consideră că legătura fizică dintre mamă și copil este extrem de important.

Din acest motiv, attachment parentingul promovează o conexiune profundă între mamă și copil, atât prin maximizarea empatiei materne, cât și prin atingere și apropiere fizică permanentă: alăptare, purtarea copilului în marsupiu, îmbrățișări dese etc.

Puteți descoperi multe modalități eficiente de a comunica și relaționa cu cei mici din colecția de parenting a editurii noastre ZYX Books  Cărțile care au revoluționat parentingul.

În brațele mele și dincolo de ele

Mayim Bialik, actriță americană și doctor în neuroștiințe a ales să își crească și educe copiii în spiritul attachment parenting-ului.

în brațele mele și dincolo de ele

Iată 9 obiceiuri prezentate de ahaparenting.com care te vor ajuta să clădești o legătură autentică și frumoasă între tine și copilul tău:

1. Propune-ți să îl îmbrățișezi de 12 ori pe zi

Strânge-l în brațe dis-de-dimineață, când vă luați „La revedere”, când se reunește familia, la culcare etc.

2. Conectați-vă înainte de tranziții

Copiilor le este mai greu decât adulților să treacă de la o activitate la alta. Privește-l în ochi, spune-i pe nume și joacă-te un pic cu el înainte de începe o altă activitate. Exemplu: dimineața, ghemuiește-te lângă el preț de 5 minute, îmbrățișează-l și sărută-l. În acest fel îi va fi mult mai ușor să se trezească și să meargă la baie ca să se spele și să se pregătească pentru grădiniță sau pentru școală.

3. Joacă-te alături de copilul tău

Joaca este distractivă și vă va face pe amândoi să vă simțiți bine. În plus, copilul trece mai ușor peste diferite supărări și anxietăți care pot apărea pe parcursul unei zile. Jocul are și avantajul de a-i învăța pe copii să coopereze.

4. Închide telefoanele mobile, televizorul, radioul sau tableta atunci când te joci cu cel mic. El va înțelege că este important pentru tine și că îi oferi întreaga ta atenție

5. Petreceți timp special împreună

Petrece în fiecare zi 15 minute separat cu fiecare copil al tău. Alege diverse activități, astfel încât să alternezi ceea ce vrea copilul cu ceea ce îți dorești tu să faceți împreună.

6. Acceptă emoțiile copilului

Nu te enerva dacă cel mic începe să plângă sau are o criză de nervi. Dacă este ceva mai mare, amintește-ți că el are suficient de multă încredere în tine încât să plângă de față cu tine. Relaxează-te și respiră. După ce s-a liniștit, și el se va simți mai relaxat și va fi mai cooperant și mai apropiat de tine.

7. Ascultă-l și înțelege-l. Dă dovadă de empatie și pune-i mai multe întrebări despre ceea ce face.

Obiceiul de a privi lucrurile din perspectiva copilului tău te va face să îl tratezi mereu cu respect și să cauți totodată soluții din care să câștigați amândoi. În plus, vei reuși să vezi motivațiile unor comportamente care altfel te-ar înfuria foarte tare.

8. Savurează momentul

Miroase-i părul, ascultă-i râsul, privește-l în ochi! Trăiește prezentul – este cel mai bun mod în care vă puteți conecta!

9. Ghemuiește-te alături de el înainte de culcare și vorbiți. Ascultă-i problemele și înțelege-i temerile. Nu trebuie să i le rezolvi chiar în acel moment. Doar ascultă-l și înțelege-i sentimentele. Asigură-l că îl înțelegi și că, împreună, veți rezolva toate problemele.

În brațele mele și dincolo de ele

În cartea În brațele mele și dincolo de ele vei găsi numeroase alte idei pe care le poți pune în aplicare pentru a construi o relație solidă între tine și copilul tău.

Pentru Mayim, attachment parenting-ul a fost alegerea naturală, iar studiile ei în domeniul neuroștiinței nu au făcut decât să confirme ceea ce ea a ales în mod instinctiv. În brațele mele și dincolo de ele este povestea familiei lui Mayim, dar cartea prezintă și o serie de argumente în favoarea attachment parenting-ului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa