Pachetul ”Bebelușul fericit” – tot ce trebuie să știe un proaspăt tătic despre copilul lui

Veronica Guzun, redactor
Un set de cărți pe post de ”instrucțiuni de folosire bebeluș” este cel mai bun cadou proaspăt tătic.

A fost prezent la principalele ecografii de sarcină, dacă nu chiar la toate, s-a bucurat să țină mâna și urechea pe burtică atunci când bebelușul făcea tumbe, a asistat la naștere sau a făcut sute de ture în jurul spitalului în așteptarea marii vești și… a venit momentul să țină pentru prima dată copilul în brațe. ”Și acum ce trebuie să fac?”- este întrebarea care se insinuează instantaneu în mintea lui. Un set de cărți pe post de ”instrucțiuni de folosire bebeluș” este cel mai bun cadou proaspăt tătic.

Este normal ca un tată să nu știe ce să facă cu un nou-născut, dar la fel de normal este să vrea să învețe pentru a fi un real sprijin mamei copilului și pentru a fi un tată implicat încă din primele clipe de viață ale bebelușului. Pentru că, așa cum spunea o moașă, ”tata e ca o mamă fără sâni”, adică poate face tot ce ține de îngrijirea unui bebeluș, mai puțin să-l alăpteze. Cum? Cu ajutorul informațiilor din pachetul de cărți ”bebelușul fericit”, care va deveni un cadou proaspăt tătic perfect.

Și, cât mama e ocupată cu însușirea tainelor alăptatului și adună ore după ore de nesomn, tatăl, după lectura acestor cărți, poate deveni acea oază de calm de care au mare nevoie mama și copilul. „Stai liniștită, nu are nimic copilul dacă își suge pumnișorii. Este doar obosit”, poate fi una dintre cele mai sexy afirmații pentru urechile mamei epuizate.

Toate aspectele care țin de viața cu un bebeluș (somnul, alăptarea sau alimentarea cu biberonul, diversificarea) și care pot genera îngrijorarea proaspeților părinți sunt explicate în detaliu în aceste cărți pentru a aduce relaxare.

Copii crescuți cu blândețe – cum să ne creștem copiii lăsându-ne îndrumați de ei

Iată o carte care poate da curaj oricărui părinte începător, chiar și unui tătic care a văzut până la nașterea copilului lui doar bebeluși din reclamele de la televizor. Cartea explică semnele transmise de copil și astfel ajută părinții să-i înțeleagă exact nevoile. E, pe deoparte, un traducător iscusit care îți face accesibil limbajul bebelușesc și, pe de altă parte, un prieten care te încurajează să ai încredere în intuiția proprie.

Împreună, încurajările și informațiile ajută părinții să abordeze noul rol cu încredere. Cartea se centrează pe valorile parentingului ghidat de copil și urmărește relația dintre bebeluș si părinți dinainte de naștere până pornește de-a bușilea – pentru a pune bazele unei copilării calme și fericite.

Cum să comunici cu bebelușul și să-i înțelegi limbajul, de câte tipuri poate fi plânsul și cum să-l liniștești în fiecare caz, cum descoperi ritmul natural al copilului, cum să-l calmezi fără a-l ține în brațe, cum îi stimulezi dezvoltarea și învățarea – sunt doar câteva dintre întrebările la care orice părinte caută un răspuns și poate să-l găsească în această carte.

Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați

În completarea ”Copii crescuți cu blândețe” aceleași două autoare, Gill Rapley și Tracey Murkett și-au concentrat atenția asupra diversificării naturale. Numită și autodiversificare, este la fel ca toate celelalte procese enumerate în cartea anterioară, ghidată de copil și nu impusă de părinte. Cartea dă curaj părinților să-și lase copilul să exploreze la masă și să aleagă singur ce, în ce cantitate și în ce ritm mănâncă.

Piureurile, mesele separate, avioanele pe post de lingurițe, umblatul prin casă cu bolul după bebeluș și îndemnurile ”una pentru mama, una pentru tata, bunica, vecina…” sunt complet excluse din schemă. Și atunci ce rămâne? Rămâne că un copil de șase luni este pe deplin capabil și pregătit să stea la masă cu ceilalți membri ai familiei și să încerce din ceea ce mănâncă toată lumea. Iar autoarele dau toate informațiile necesare pentru a trece prin diversificare în siguranță, cu zâmbetul pe buze și resemnați în ceea ce privește curățenia pereților și a podelelor după masă.

Cadou proaspăt tătic – Copilul meu nu mănâncă

Groaza oricărui părinte – copilul meu nu mănâncă – l-a îndemnat pe pediatrul Carlos Gonzales să abordeze subiectul în detaliu și să constate că adesea părinții se blochează în grafice de creștere și au așteptări nerealiste despre cantitatea de alimente pe care un copil ar trebui să o consume zilnic.

După ce exclude toate temerile și motivele neîntemeiate de a considera că un copil mănâncă prea puțin (cum se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri), medicul Gonzales enumeră și cauzele care într-adevăr pot trezi îngrijorare și cum să le abordeze părinții. Ca în final să răspundă și la cea mai frecventă plângere a adulților: de ce nu le plac copiilor legumele?.

Cartea atrage atenția părinților asupra faptului că a mânca prea mult este pe termen lung mai periculos decât a mânca prea puțin, pentru că obezitatea infantilă de mult nu mai e o raritate, ci o problemă tot mai arzătoare în toate culturile.

Soluții blânde pentru somnul liniștit la bebelușilor și al copiilor

Pentru că nopțile cu multe treziri și care durează cu lunile pot epuiza o mamă, implicarea tatălui în timpul nopții poate transforma toată atmosfera în familie. Cartea este în linie cu întreaga colecție din acest pachet, pentru că se concentrează pe abordarea cu blândețe a problemelor legate de somn, fără a ignora aspectele științifice ale subiectului.

Care sunt ritmurile cicardiene, ce facem cu hrănirea din timpul nopții, de ce udă copilul patul în timp ce doarme, de ce se trezește țipând, de ce somnul copilului a regresat – sunt doar câteva dintre aspectele abordate.

Poate că cineva care tocmai a devenit tată se va amuza să primească în dar o cană ”Super tată”,  dar în mod cert va găsi mult mai utile informațiile din pachetul ”Bebelușul fericit” drept cadou proaspăt tătic, care îl va face să fie implicat și aproape de cei mai importanți oameni din viața lui: bebelușul și mama copilului lui.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa