Ce să faci… cu emoţiile copilului

Sanda Watt

Ce să faci… cu emoțiile care te afectează negativ

Editura Trei a lansat recent seria de cărți „Ce să faci…” pentru copii de la 6 ani, care să le redea acestora controlul asupra propriei vieți emoționale, învățând prin jocuri, povești și metafore cum să își stăpânească furia, anxietatea, fricile.

Îmblânzim emoțiile împreună

Cele trei cărți din această serie, „Ce să faci… când îți ieși din fire”, „Ce să faci… ca să scapi de griji” și „Ce să faci… când și-e frică să te bagi în pat”, sunt gândite ca mini ședințe terapeutice pe care copilul trebuie să le parcurgă, de preferat alături de un adult. De aceea, fiecare volum începe cu un cuvânt-înainte adresat părinților și profesorilor. Am putea spune că aceasta este singura pagină ceva mai monotonă din carte, pe care copiii mai măricei, care vor prefera să lucreze singuri, o pot trece cu vederea fără probleme. Îndrumarea adultului mai departe are loc din umbră, poate pentru a valida emoțiile copilului, poate pentru a se asigura că trucurile și jocurile din fiecare capitol nu sunt atât de tentante încât să se piardă din vedere scopul. Pentru că recomandarea este de a lucra în ritm lent, etapă cu etapă și capitol de capitol, până la depășirea emoției specifice care ne dă de furcă.

Dincolo de jocurile antrenante și informațiile livrate într-un limbaj adecvat, însoțirea unui copil în parcurgerea acestor trei cărți poate avea beneficii colaterale și pentru adulți. Nu este nevoie să completați desenele, simplul prilej de a vedea o stare emoțională cartografiată atât de amănunțit poate fi un prilej de reflexie, relaxare și „reconfigurare a sistemului” în ritmul propus de lectură.

De asemenea, această serie ar putea reprezenta un extraordinar instrument pentru diriginții și învățătorii care consideră educația emoțională o componentă la fel de importantă ca tabla înmulțirii în evoluția unui elev.

Joaca de-a emoțiile

Fiecare dintre cele trei cărți propune copilului să analizeze, înainte de toate, modul în care emoția respectivă îi afectează viața la modul negativ. Dacă acest lucru poate fi evident, în cazul furiei și chiar fricii, se poate ca un copil să nu înțeleagă imediat cât de mult îl afectează somnul insuficient. De aceea, sunt mai mult decât bine-venite informațiile științifice pe înțelesul copiilor despre numărul minim de ore de somn pentru o funcționare adecvată, despre ciclurile de somn, despre modificările prin care trece corpul nostru atunci când ne înfuriem sau ne lăsăm acaparați de griji. Descrierea unei diete adecvate este, de asemenea, una din comorile pe care părinții le vor descoperi cu bucurie în aceste cărți și prin care își pot consolida educația alimentară pe care doresc să o transmită copilului.

În completare, copiilor și se recomandă să facă mișcare, în contextul exercițiilor care ne dau energie bună și ne fac să fim mai fericiți.

Fiecare volum propune un set de jocuri care includ atât metode pasive, cât și metode active de contracarare a acestor emoții, diversitatea lăsând copilului libertatea de a alege metoda cea mai potrivită temperamentului sau stilului său de a acționa. Neprețuite mi se par, de asemenea, și jocurile-exerciții de respirație și de relaxare propuse copiilor, deoarece pot reprezenta deprinderi care le vor fi utile copiilor toată viața, în orice timp de situație dificilă sau moment de criză.

Autoarea cărților din seria „Ce să faci…”, Dr. Dawn Huebner, este psiholog clinician, specializată în tratarea copiilor și a părinților, primul editor al acestor volume fiind chiar Asociația Americană de Psihologie. Vă puteți așadar lăsa cu încredere pe mâna acestor cărți, apelând la ajutorul unui terapeut numai în cazuri acute, în care niciuna din soluțiile încercate acasă nu dă rezultate.

 

Volumele „Ce să faci… când îți ieși din fire”, “Ce să faci… ca să scapi de griji” și “Ce să faci… când și-e frică să te bagi în pat”, de Dr. Dawn Huebner, se găsesc pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa