Crăciunul fericit nu e ca cel din filme. Cum să ai sărbători liniștite alături de copilul tău

Veronica Guzun, redactor
Cum se pot metamorfoza comportamental copiii în perioada sărbătorilor am aflat din experiență proprie, iar ce e de făcut pentru a evita situațiile neplăute am descoperit în cartea ”Cum să crești un copil energic”.

Sărbătorile, mai ales acestea de iarnă, se desfășoară pe două planuri: pe deoparte este cel din mintea noastră când planificăm și cumpărăm, și gătim, și amenajăm, și așteptăm, stimulați de toate mesajele din jur. Pe de cealaltă parte e planul realității unde apare oboseala, răul de la atâta miros de mâncare și, inevitabil, copiii surescitați cu care nu mai reușești să te înțelegi.

Când copilul meu avea aproape patru ani, am decis să facem Revelionul împreună cu alte trei familii cu copii de vârste apropiate. Am început pregătirile cu o săptămână înainte, când am amenajat casa cu cele mai frumoase ornamente, pe care le-am ales împreună cu băiețelul meu, am creat un playlist cu melodii de sărbători, am cumpărat becuri cu lumini schimbătoare, pentru atmosferă, apoi am gătit diverse specialități, toate ornate tematic și am ales împreună cu el cadouri pentru toți copiii care urmau să vină în vizită.

Ce mai, în mintea mea se construia un tablou ca în filmele americane, unde toți poartă pulovere cu brăduți și oameni de zăpadă, zâmbesc cu dantura impecabilă, iar copiii desfac cadouri sub brad, cântă colinde și se joacă în armonie în timp ce în cadrul din spate se vede cum afară ninge lin.

Viața nu e film

În realitate, nimic nu a fost așa cum mi-am desenat în minte. Și nu la puloverele tricotate și dantura albă mă refer, ci la modul în care au reacționat copiii, în speță al meu, la întregul eveniment. Prin toate pregătirile, i-am creat un sentiment atât de puternic de așteptare încât nu a mai știut ce să facă cu aceste emoții.

Reacțiile au mers în lanț. Când a oferit cadourile, tot el a vrut să le desfacă, ceea ce evident s-a transformat într-o ceartă, apoi a vrut să se joace doar el cu ce oferise. Toate acestea au dus la izolarea lui de către ceilalți copii care nu au mai vrut să interacționeze cu el. Pentru că s-a simțit exclus a devenit agresiv, să se facă acceptat cu forța. Pe scurt, seara de Ajun s-a transformat în seară de arbitraj.

Multă vreme am umblat supărată și m-am întrebat unde am greșit în educația copilului de a avut asemenea reacții? Apoi am descoperit un întreg capitol dedicat temei ”cum să ai sărbători liniștite” în cartea expertului în educație Mary Sheedy Kurcinka.

”Concediile, petrecerile de zi de naștere, întâlnirile de familie, vacanțele și sărbătorile speciale pot fi adevărate terenuri minate pentru copiii energici și părinții lor. Sunt pline de surse de tulburare – oamenii, locurile și lucrurile ating corzile sensibile ale temperamentului copilului energic și îl fac necooperant”.

Stabilește așteptări realiste

„Când îți plănuiești sărbătorile, fă planul și apoi taie-l în jumătate. Nu te sabota gândindu-te că poți să le faci pe toate”, spune autoarea. Toată goana după Crăciunul Ideal ne aduce pe toți în Ajun epuizați și fără pic de energie rămasă pentru a ne bucura.

Notează cât mai detaliat tot ce reprezintă tradiția sărbătorilor în familia voastră în care incluzi pregătirile, cumpăratul de cadouri, turta dulce cu desene din glazură, aranjarea bradului, primitul de invitați (deși anul acesta partea aceasta ar trebuie să fie mult redusă) etc. Apoi verifică cu fiecare membru din familie care dintre acestea îi produc bucurie sinceră.

De exemplu, vei descoperi că o parte dintre deserturi și preparate, deși consumă mult timp pentru pregătire, nu plac cu adevărat, ci doar sunt acceptate automat ca parte din ”spiritul sărbătorilor”. Fă această verificare pentru fiecare punct din listă și cerne tot ce nu este primit cu bucurie pură de membrii familiei și de tine. Vei economisi timp și energie pe care le vei putea oferi lucrurilor cu adevărat importante: copilul, familia, tu.

Verifică așteptările copilului

În continuarea subiectului de sus, ține cont că cei mici nu uită niciodată obiceiurile preferate. Entuziasmul lor crește zile întregi până nu-i mai fac față. De aceea, pentru a evita o criză de nervi vorbește cu ei despre ce-și amintesc din sărbătoarea de anul trecut, ce le-a plăcut, ce așteaptă cu nerăbdare în acest an și dacă descoperi că nu poți îndeplini lista lor lungă de așteptări știi că ele există și poți discuta pe baza lor înainte ca el să descopere că nu i-au fost îndeplinite. Așa reduci situațiile care să ducă la dezamăgiri și lacrimi.

Evită aglomerațiile și pregătește-l

Este un sfat util nu doar în perioada aceasta în care circulă tot felul de viroze, ci în general atunci când suntem cu copiii. Mulțimile sunt epuizante, de aceea, evită să mergi la cumpărături cu ei în perioada sărbătorilor, la fel cum evită petrecerile cu multă lume, mai ales unde sunt persoane necunoscute. Apoi pregătește-l pentru ceea ce urmează. Parcurge povestit partea de început în care copilul întâlnește invitații. Cine și ce face, cine și ce spune, cum se oferă cadouri. Astfel atunci când momentul are loc, va ști la ce să se aștepte și nu se va simți copleșit.

Cum să ai sărbători liniștite. Asigură-te că doarme suficient

Sărbătorile aduc cu sine și ore mai puține de somn, iar lipsa somnului suficient ne împiedică pe toți să gestionăm emoțiile adecvat. Respectă cu strictețe ora de culcare și oferă-i suficientă atenție seara înainte de somn. Dacă veți dormi în alt loc ia obiectele care îi sunt familiare (perna, pătura, jucăria preferate). Evită să sari peste ora de prânz sau să o schimbi de la o zi la alta.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa