De ce fundulețul bebelușului se înroșește și cum poate ajuta crema împotriva iritației de scutec?

Veronica Guzun, redactor

Pielea bebelușului este foarte sensibilă și orice mic factor iritant poate crea răni serioase copilului. Amestecul substanțelor din urină și scaune este o adevărată bombă pentru piele, mai ales pentru că zona fundulețului este mereu acoperită cu scutec. Cum poate ajuta crema împotriva iritației de scutec și ce trebuie să știm despre îngrijirea pielii din zona scutecului, ne spune medicul William Sears, în ”Cartea bebelușului”.

În primele luni, iritația apare din cauza umezelii care afectează bariera de protecție a pielii. Apoi, odată cu introducerea alimentelor solide, prin diversificare, în joc intră și factorii iritanți din mâncare. Astfel, putem spune că situația din zona feselor oglindește schimbările de la celălalt capăt al sistemului digestiv.

Cum putem preveni iritația de scutec?

Până a apela la vreo cremă împotriva iritației de scutec, e bine să știm cum să evităm iritațiile grave. Mai întâi, pediatrul William Sears, în ”Cartea bebelușului”, recomandă ca în primele luni scutecul să fie schimbat cât mai des (cel puțin opt ori pe zi). Astfel se evită ca pielea să stea în umezeală multă vreme și să i se slăbească bariera de protecție.

Apoi, chiar dacă toate companiile producătoare de scutece anunță că produsul lor protejează bebelușul de iritații, pot exista și intoleranțe individuale la diverse substanțe cu care scutecele sunt tratate. Încercați mai multe feluri de scutece, inclusiv cele textile, de mai multe utilizări.

Dacă v-ați oprit la această din urmă variantă, care este mult mai prietenoasă cu mediul, limpeziți bine scutecele după spălarea cu detergenți. De asemenea, dacă sunteți acasă optați mereu pentru limpezirea fundulețului copilului, în locul utilizării șervețelelor umede. Acestea pot fi o adevărată salvare când nu aveți apă curentă la dispoziție, dar pot irita pielea dacă sunt utilizate în exces. Ca în cazul scutecelor, încercați mai multe tipuri de șervețele până găsiți unele care să se potrivească.

Dacă o vreme nu s-a iritat apoi au început să apară pete roșii în zona scutecului, deși nu ați adus nicio schimbare alimentației sau îngrijirii pielii copilului, ar fi cazul să încercați un scutec cu un număr mai mare, care să nu mai fie în contact atât de strâns cu pielea. Și, o ultimă recomandare de la Dr. Sears, ori de câte ori aveți ocazia, lăsați bebelușul fără scutec pentru ca pielea lui să respire și să-și refacă bariera de protecție.

Ce trebuie să conțină crema împotriva iritației de scutec a bebelușului?

Cremele-barieră au un rol salvator pentru piele mai ales dacă bebelușul este predispus la iritații. La primul semn de roșeață și iritație poate fi folosită o cremă care conține oxid de zinc (care usucă zona) sau panthenol (care regenerează pielea). Orice substanță activă dintre cele două ar avea crema, aceasta protejează pielea de factorii iritanți și de frecarea excesivă.

Dacă în primele șase luni nu ați avut probleme cu pielea de pe fundul copilului, situația se poate schimba odată cu începerea diversificării, de aceea este bine să aveți în casă crema împotriva iritației de scutec. De asemenea, intensificați utilizarea cremei dacă copilul ia antibiotice, pentru că din cauza medicamentelor scaunul poate deveni mai lichid și mai frecvent, iar diareea irită și mai mult zona.

Ce ne spune aspectul iritației de scutec despre cauză?

În funcție de modul în care arată iritația putem ghici și ce a provocat-o, spune William Sears în ”Cartea bebelușului”. Astfel, dacă a apărut un cerc roșu în zona anusului, este semn că un aliment din dieta copilului este iritant pentru el. În lista de alimente iritante se găsesc: fructele și citricele în exces, roșiile proaspete și gătite și grâul. Pentru a remedia problema, pe lângă crema barieră, încercați eliminarea pentru o vreme a acestor alimente.

Dermatita de contact, care se prezintă drept o iritație roșie, netedă, asemănătoare unei arsuri care apare doar în zona în care pielea se freacă de scutec (în partea superioară a coapselor și în jurul taliei), este semn că în scutec sunt substanțe iritante sau în detergentul cu care spălați scutecul reutilizabil.

De asemenea, dermatita de contact poate apărea și din cauza scaunelor frecvente și lichide. Dermatita de contact se tratează prin înmuierea fundului copilului în apă călduță timp de cinci minute, după care dacă zona scutecului încă miroase a amoniac se repetă clătirea. Apoi se utilizează crema-barieră. În cazurile mai grave, medicul poate prescrie un unguent care conține hidrocortizon.

Intertrigo – iritație cu aspect de arsură, care apare în pliuri (sursa foto: https://www.dermatologyadvisor.com)

Iritația din zona inghinală, acolo unde sunt cute se numește intertrigo și apare din cauza căldurii și umezelii din pliuri. Dacă acolo nimerește urină se produc arsuri. Pentru tratament e suficient un unguent hidratant.

Dermatita seboreică are un aspect mai dur, mai gros și mai unsuros decât alte tipuri de iritație (https://nationaleczema.org)

Una dintre iritațiile foarte ușor de determinat, fiind cu inflamație și cu demarcație clară este dermatita seboreică. Iritația arată ca un mare petic roșu peste zona inghinală, genitală și peste abdomenul inferior, are un aspect în relief, mai dur, mai gros și mai unsuros decât celelalte. Prevenția este aceeași ca la celelalte iritații, iar tratamentul se face cu cremă care conține cortizon, la recomandarea medicului. Atenție, crema cu conținut de cortizon nu trebuie utilizată pe termen lung pentru că poate afecta pielea.

Scutecele și iritația merg mână în mână, important este să observăm la timp când apar schimbările de aspect ale pielii bebelușului și să acționăm prompt, pentru a nu ajunge la răni mai grave care trec mai greu și creează mult disconfort copilului.

Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea bebelușului, de la naștere până la doi ani, poți citi în cele două volume din ”Cartea bebelușului”, semnată de celebrul pediatru William Sears.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa