Cum să ne creştem băieţii

Ruxandra Rusan
cum-ne-crestem-baietii-totul-despre-mame

O carte pentru mame şi tați de băieți

Dacă mamele vin de pe Venus, atunci sigur băieții vin de pe Marte. Este un lucru pe care începi să îl simți tot mai acut pe măsură ce bebeluşul tău se transformă în băiat.

Noi am ajuns în stadiul în care băiețelul nostru începe să se simtă bărbat şi îşi poartă cei 8 ani şi jumătate cu mândrie şi cu muşchii umflați. (Asta până la prima julitură în genunchi, când renunță de bună-voie la cornițe şi redevine copil.)

Pe etape

Cartea “Cum să ne creştem băieții”, de Steve Biddulph, publicată de Editura Humanitas, promite să ne spună “de ce sunt băieții diferiți şi cum să-i ajutăm să devină bărbați fericiți şi echilibrați”. Sunt convinsă că toate mamele au observat diferențele comportamentale dintre fete şi băieți. La locul de joacă, ele discută mai mult, se organizează mai uşor, se ceartă altfel. Băieții sunt mai gălăgioşi, mai dinamici, mult mai puțin organizați în jocuri şi într-o perpetuă stabilire şi contestare a ierarhiilor. Pe măsură ce bebeluşul se transformă în băiat, pentru mame devine tot mai dificil să îi înțeleagă şi nu rareori am surprins mame de băieți privind cu jind spre jocul ostoit al fetelor. Dacă până la şase ani, băieții sunt legați extrem de mult de iubirea şi tandrețea mamei, Steve Biddulph ne spune că între 6 şi 14 ani rolul tatălui este esențial, deoarece băieții încep să dorească să devină bărbați. Şi îşi “descarcă” softul de la tată. Implicarea taților devine crucială în această perioadă – de regulă cea în care mamele spun tot mai des că nu ştiu ce să facă! De la 14 ani în sus, băieții au nevoie şi de mentori din afara familiei: antrenori, profesori, figuri masculine demne de imitat (din punctul de vedere al copiilor). Aici intervine priceperea noastră în a găsi aceste modele demne de urmat (din punctul de vedere al părinților!) pentru băieții noştri!

Testosteronul face diferența

Steve Biddulph analizează cu capul pe umeri rolul testosteronului în dezvoltarea băieților noştri. Acest hormon al masculinității îşi pune amprenta pe modul în care se comportă băieții, pe ritmul lor de dezvoltare şi în reacțiile lor. Suntem avertizați că unele etape nu pot fi sărite- cum ar fi cea a adolescenței, dar că pot fi gestionate atâta timp cât le înțelegem cu adevărat! Fără să croiască tipare iritante, Biddulph explică atât la nivel teoretic, cât şi practiv, ce e de făcut în momentele în care băieții noştri par să ajungă complet cu capul în nori şi presați de normele pe care societatea încă tinde să le impună sexului tare. De ce au nevoie băieții de iubire, tandrețe, răbdare, comunicare, înțelegere? Pentru că ne dorim să îi ştim echilibrați! Inclusiv discrepanțele dintre fete şi băieți – la nivel şcolar – au o explicație rezonabilă şi simplu de acceptat odată înțelese. Vi se pare că băieții prind mai greu decât fetele arta scrierii, a vorbirii sau a răbdării când vine vorba de teme? Că nu pot sta liniştiți cu caietul în față? Toate acestea sunt perfect normale, iar un lucru care m-a făcut să zâmbesc a fost acela că băieții pur şi simplu aud mai slab decât fetele! Aşa că data viitoare când voi suna la mama unei colege să întreb care sunt temele pentru a doua zi – pentru că feciorul meu pur şi simplu nu a auzit învățătorul – voi şti că nu e 100% de vină lipsa lui de concentrare.

Situații dificile

Cartea vorbeşte şi despre cum reacționează băieții la situații stresante sau dificile, cum ar fi confruntarea cu divorțul părinților, un sistem şcolar insuficient de atent la nevoile speciale ale fiecărui copil în parte sau despre începerea vieții sexuale (situație dificilă în special pentru părinții îngrijorați!). De asemenea, se pune accentul pe modul în care putem creşte viitori bărbați plăcuți, fără să îi transformăm în misogini răsfățați lângă care nu vrea să stea nimeni. Cum şi de ce trebuie să învețe să respecte femeile, în ce fel pot tații, unchii, bunicii sau profesorii să devină modele şi cum ne pot sprijini pe noi, mamele. Cum să implici băieții în treburile casnice pentru a-i ajuta să devină mai organizați şi cât este de important să comunicăm cu ei, indiferent cât de plictisiți se arată uneori de aceste ritualuri statice. De ce tații se pot lupta (în joacă!, cu limite clare) cu băieții lor, în timp ce mamele îi pot chema să spele vasele împreună în bucătărie în timp ce stau de vorbă. Este o carte care pur şi simplu pică bine oricărui părinte de băiat şi care te face mai empatic cu micul viitor bărbat pe care îl creşti.

cum-sa-ne-crestem-baietii-totul-despre-mame

Volumul „Cum să ne creștem băieții – De ce sunt băieții diferiți și cum să-i ajutăm să devină bărbați fericiți și echilibrați” de Steve Biddulph se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Citește și:
Să nu ne mai temem de lacrimile şi crizele de furie ale copiilor!
Creştem împreună!
Părinţi liniştiţi, copii fericiţi
Parentaj sensibil şi inteligent
“Copii crescuţi cu blândeţe”, cartea părinţilor fericiţi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa