Vrei un copil respectuos? Respectă-l și tu! 13 reguli pentru o comunicare afectuoasă

TOTUL DESPRE MAME
Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă

O bună comunicare între părinte și copil va sta, în viitor, la baza unei comunicări eficiente între copilul devenit adult și cei din jur. Copiii învață atitudini, valori, modele de comportament, precum și cunoștințe comunicând cu cei din jur – iar cele mai importante persoane sunt părinții.

Părinții sunt modelele pe care copiii îi imită în primii lor ani de viață. Părinții care acordă atenție ideilor și părerilor copilului îi dau mereu de înțeles că el este important în familie. Tot părinții sunt cei care îl învață pe copil să fie atent la cineva care vorbește. Când părinții îi vorbesc respectuos copilului ei îl învață să fie la rândul său respectuos și politicos.

În schimb, strigătele și țipetele îi dau de înțeles copilului că este în regulă să vorbească pe un ton răstit și că poate folosi cuvintele și limbajul pe care le aude în casă și de față cu alte persoane.

Volumul Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă, scris de psihoterapeutul și specialistul în educație Haim G. Ginott, este plin de idei originale și proaspete. Punctul lor de pornire poate fi formulat într-o frază: sentimentele copilului, fie ele bune sau rele, sunt permise și trebuie confirmate de părinte, dar comportamentele copilului trebuie limitate. Cartea poate fi găsită AICI.

Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă

Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă

Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă nu este foarte modernă, deși traducerea în limba română s-a făcut după o ediție adusă la zi. Cartea are o vârstă respectabilă (peste 40 de ani), iar din acest motiv este considerată un ghid clasic. A fost, în plus, un mare bestseller internațional.

De la această distincție dintre sentiment și comportament se naște un nou stil de comunicare. În cartea Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă, autorul mai arată că trebuie să fim modele pentru copiii noștri, și nu judecatori. De asemenea, comunicarea respectuoasă funcționează doar dacă respectul e reciproc.

Atunci când vorbim sau îi ascultăm pe copii putem folosi câteva dintre următoarele sugestii pentru a avea parte de o comunicare eficientă și plină de respect, arată specialiștii în educație de la Oklahoma State University:

1. Permite-i copilului tău să se exprime în propriile cuvinte.

2. Ascultă cu atenție ce are de spus.

3. Lasă-l pe copilul tău să spună ce anume s-a întâmplat înainte să comentezi.

4. Repetă ce a spus copilul tău ca să fii sigură că ai înțeles și ca să îi arăți și lui că l-ai înțeles.

5. Așteptă ca cel mic să își termine ideea înainte de a-i da un răspuns.

6. Arată respect față de ideile și sentimentele copilului tău.

7. Nu îl întrerupe când vorbește.

8. Nu schimba cuvintele copilului pentru a se potrivi cu așteptările tale.

9. Nu te arăta din start împotriva a ceea ce spune.

10. Nu termina tu propozițiile copilului.

11. Nu considera niciodată că sentimentele copilului (frici, furie, frustrare) sunt neimportante.

12. Nu schimba subiectul conversației.

13. Nu trage concluzii prea repede. Permite-i copilului să își exprime gândurile.

Cartea Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă conține multe alte sfaturi extrem de utile, volumul fiind o adevărată mină de aur pentru părinți. Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă sună astăzi mai adevărat ca oricând, pentru că are la bază principii universale neschimbate, nu strategii sau tehnici. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa