La masă, bebeluși!

TOTUL DESPRE MAME

Top 100 piureuri pentru bebeluși, 100 de mese ușor de preparat pentru un bebeluș sănătos și fericit, de Annabel Karmel, Editura Paralela 45, 2011

Iți propun un mic joc de roluri: ești un bebeluș de aproape șase luni și până la această vârstă ai băut doar lapte de sân sau formulă, după caz, și cunoști doar gustul dulceag de lapte și nimic mai mult. N-ai băut pic de apă, iar ceaiul a rămas în continuare pe rețeta pediatrului tău învechit care nu e la curent cu recomandările OMS: alăptat exclusiv până la șase luni. Într-o zi, o zărești  pe mămica ta trebăluind de zor, trântind vase, tăind de zor morcovi și măsurând cu ceva foarte ciudat ceva ce arată și mai bizar: o cremă din legume. Tot mama face niște gesturi ciudate cu ceva ce pare să fie o linguriță, știi asta, pentru că ai văzut-o des cu ea în mână. Vai, se apropie cu ea de gurița ta. Ce vrea să facă mama? Ce e asta? Și ce trebuie să fac cu ea? Să scuip, nu? Ia, să vedem. Pfffui, ce amuzant! Să mai încercăm, deși figura mamei nu pare prea satisfăcută, bănuiesc că nu îi place ce fac.

Și așa azi, și așa mâine, ești supus la teste și la gusturi până când mama înțelege ce îți place sau nu, până când înțelegi și tu că ce se află în castronel este de fapt, mâncare, și că piureurile astea sunt bune de înghițit, nu doar de scuipat.

E greu să fii bebe, nu-i așa? Credeai că numai ție, cea care îi prepară celui mic papa, îți este greu să începi diversificarea bebelușului? Autoarea britanică Annabel Karmel s-a gândit și la ce își dorește un bebeluș, atunci când a scris cartea Top 100 piureuri pentru bebeluși.

Ea însăși mama a trei copii și supranumită „guru al alimentației bebelușilor”, Annabel Karmel a publicat 14 cărți cu rețete pentru bebeluși și copii, traduse în peste 20 de limbi. Rețetele ei sunt ingenioase, sănătoase și pe gustul copiilor. Meritul ei principal este că scoate piureurile din categoria mâncărurilor indezirabile, cu un gust și cu o culoare care nu te invită la masă. Da, să știți că piureurile lui Annabel sunt altfel!

Cine ar refuza un piure din caise, măr, pară și vanilie? Dar un piure din piersică, afine și pară? Dar o tocăniță pentru copii din cartof dulce și carne de miel? Mmm!

Autoarea recomandă în introducerea cărții ca mamele să fie atente la semnele care arată că cel mic este pregătit de diversificare, să nu înceapă acest proces înainte de cele șase luni ale micuțului, să nu-i ofere zahăr, sare, lapte de vacă, produse cu gluten, nuci sau semințe și miere înainte de vârsta de un an și să-l încurajeze să testeze mâncarea cu toate simțurile lui.

Cartea conține 100 de rețete pentru diferite etape de vârstă ale celui mic: de la 6 la 7 luni, de la 7 la 9 luni, de la 9 la 12 luni și rețete de bază pentru vârsta de un an.

Toate rețetele au o legendă după care te poți ghida astfel: vârsta la care este recomandată rețeta (de exemplu: 6 luni, 7-9 luni, peste 12 luni), numărul de porții pe care îl poți face din ingredientele prezentate, timpul de preparare și dacă se poate congela sau nu.

Piureurile, ideile de mic dejun sau de prânz sunt ușor de preparat și delicioase, trebuie să mă credeți pe cuvânt, căci de două zile eu și copilul meu mâncăm numai terci de ovăz cu fructe, piureuri simple de legume și orice în combinație cu cartof dulce.

Poftă bună, copii și mame!

Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărturești. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa