”M-am săturat de experți în parenting!”

”M-am săturat de experți în parenting!” Nu o dată am citit asta! Nu o dată am auzit asta! Toată lumea s-a săturat de experți în parenting care se urcă pe lădiță, arată cu degetul și ne scot ochii pentru fiecare greșeală din relația cu copiii noștri.

Am stat multe zile pe gânduri înainte să scriu acest text. M-am tot întrebat de ce… Oare de ce? De ce s-a săturat toată lumea de experți în parenting? De ce nu mai suportăm să auzim nimic din ce ar trebui să facem, cum ar trebui să procedăm și unde greșim? De ce nu ne e ușor să primim sfaturi de la alții despre cum ar trebui să ne creștem copiii? De ce nu putem să acceptăm pe nimeni care ne spune ce ar trebui să facem cu copiii noștri?

Lumea e plină de experți în parenting

Acesta este adevărul! Unde întorci capul, oriunde mergi, orice site deschizi, apar niște experți care să-ți spună ce și cum să faci. Trăim într-o lume a experților și parentingul pare cel mai fertil teren pentru așa ceva. Nu există câmp al vieții mai plin de îndoială și emoție cum e acesta al creșterii copiilor. Toți vrem să fim niște părinți perfecți, dacă se poate. Știm că asta nu există, dar nimic nu ne împiedică să alergăm după perfecțiune.

Timpurile pe care le trăim par să fie apogeul evenimentelor dedicate creșterii copiilor și puzderiei de specialiști, experți, traineri, speakeri care promit să dețină rețetele parentigului perfect.

Recent, mi-a ajuns în mâini o carte de parenting. Am citit, în vremurile mele de mamă începătoare, destule cărți de parenting. Nu mai devorez cu aceeași poftă orice carte despre creșterea copiilor, dar asta nu mă împiedică să răsfoiesc una atunci când o am la îndemână. M-au cucerit primele pagini și n-am mai lăsat-o!

Este, după umila mea părere, o carte de căpătâi. Cred că fiecare părinte ar trebui să citească această carte la început de drum. De fapt, chiar înainte să plece la drum. Ba chiar atunci când cochetează cu gândul de a lua această cale.

Și am să vă spun de ce: pentru curaj și încredere.

NU EXISTĂ EXPERT ÎN PARENTING

Am să redau întocmai partea care m-a cucerit în primele pagini:

”Când vine vorba despre parenting, fiecare dintre noi se află într-o călătorie de învățare. Ce este, atunci, un expert în parenting? Nu există așa ceva.

Nimeni nu este expert în parenting, și iată și motivele:

Felul în care au fost crescuți copiii a evoluat necontenit. Cu siguranță nu facem lucrurile ca la început – nici gând. Părinții și educatorii au învățat lucruri noi despre cum să interacționeze cu copiii încă de la începutul istoriei omenirii. Parentingul era mult mai dur și mai violent decât este astăzi; istoria este plină de povești despre cruzimea extremă cu care erau tratați copiii. Adevărata istorie a copilăriei de-a lungul secolelor este dureroasă, dar este, de asemenea, plină de încurajări: arată cât de mult am evoluat. Dacă ați citi această istorie a copilăriei (vedeți Parenting for a Peaceful World, Grille, 2005), ați putea fi surprinși de aprecierea și înțelegerea regăsite față de propriii dumneavoastră părinți. Aceste sentimente vi s-ar strecura în suflet pe măsură ce ați citi despre cum a fost copilăria lor și cum trebuie să fi fost copilăriile părinților lor.

Perspectiva istorică adâncește, de asemenea, respectul pentru propria persoană, pentru propriile lupte și succese ca părinte, pe măsură ce descoperiți că umanitatea ca întreg a învățat de-a lungul timpului despre parenting făcând adesea erori. Acest lucru este liniștitor – este în regulă să învățați, este în regulă să greșiți din când în când.”

Pasajul este din cartea lui Robin Grille, ”Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte”.

Cartea lui Grille este ca mătușa aceea în casa căreia miroase a vanilie și a cafea: Ea te așteaptă în prag, te primește cu brațele deschise, te pune la masă și te servește cu toate bunătățile. Te privește cum mănânci și te ascultă cu răbdare și înțelegere. Te mângâie pe obraz, te ține în brațe să-i plângi pe umăr și îți spune să nu-ți pierzi niciodată încrederea în tine, tu ești cea/cel mai bun. Apoi îți șterge lacrimile cu mâna și te asigură că o să fie bine. Eu am o astfel de mătușă la care am fugit de fiecare dată când mi-a fost greu. E stâlpul meu din afara casei, practic. La fel și această carte – sprijinul care vine din afară.

Robin Grille te ajută să te înțelegi, să-ți înțelegi părinții, să descoperi modul în care funcționezi și mecanismele interioare ale faptelor tale, să nu te judeci aspru, să nu-ți judeci nici părinții cu asprime și să devii expert în parentingul copilului tău.

De-asta ne-am săturat de experți – pentru că în adâncul sufletului nostru, știm că suntem chiar noi experții în parenting de care copiii noștri au nevoie. Important e să ajungem să avem încredere în noi.

(Cartea lui Robin Grille, ”Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte” este disponibilă pentru toți experții AICI.)

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()