Cu prietenia nu-i de joacă!

TOTUL DESPRE MAME
Conferintele Michael Thompson Romania Totul despre mame

Michael Thompson: „Cea mai bună modalitate de a învăța ce înseamnă prietenia este să o practici”

Până recent, momentele de care îmi era cel mai tare groază, ca relativ proaspătă mămică, erau cele în care copila mea ochea jucăria unui alt copil în parc. Și nu de refuzul acelui alt copil de a-și împrumuta comoara multicoloră, zornăitoare sau chițăitoare mă temeam, ci de reacția aproape invariabilă a însoțitorului, părinte, bonă sau bunică: „Ești un egoist!”, „Dă-i, mă, jucăria, nu vezi că-i mai mică!”, „Dacă ești rău, mergem acasă și nu te mai aduc niciodată în parc!”

Nu am avut niciodată suficientă spontaneitate pentru a opri acest tip de tiradă infamatoare, pe când fiica mea se număra printre juniorii parcului. Dar nu-i nimic, groaza asta a trecut foarte repede și i-a luat locul adevărata oroare: copila mea a crescut și nu mai privește cu ochi blânzi cum ceilalți îi împrumută jucăria preferată, ci ține de ea ca o fiară, până se face roșie ca focul și nici atunci nu-i dă drumul. Ei, să te vedem acum, mămică-știe-tot!

Din fericire, nu a fost cazul să îmi exersez din nou prea mult spontaneitatea, pentru că, la scurtă vreme după ce fiica mea a intrat în această nouă etapă, draga mea prietenă Otilia Matelers m-a invitat să mă implic în proiectul Conferințele lui Michael Thompson în România, în cadrul căruia traduc celebra carte a invitatului ei, Prieteni buni, dușmani aprigi: Înțelegerea vieţii sociale a copiilor (scrisă de Michael Thompson în colaborare cu Lawrence J. Cohen, autorul celebrei Rețete de jocuri – De ce și cum să te joci cu copilul tău, Editura Trei, 2012), ce urmează a fi publicată la începutul lui septembrie la Editura Herald.

Cei mai buni prieteni, cei mai aprigi dusmani, Michael Thompson in Romania
Facem de mâncare!

Cuvintele pe care le adresam înainte mai degrabă complezent părinților în parc: „Să nu vă supărați, niciun copil nu își oferă jucăria”, au în sfârșit suportul unui specialist ca Michael Thompson. „Capacitatea de a împărți este un pas în dezvoltare. Majoritatea copiilor mai mici de trei ani nu reușesc să împartă suficient de consecvent pentru a face cu regularitate posibil un joc reciproc”, susține Michael Thompson. Dar pentru că autorul continuă prin a sublinia că „este esențial pentru copii să învețe să se joace”, am decis să încerc „trusa prieteniei” cu care își echipează cititorii încă din primele capitole și m-am folosit de ea cu spor în invitațiile la joacă pe care le-am adresat celor care ne-au devenit (deja) prieteni.

„Pe străduțele liniștite ale prieteniilor intime”

Le cei aproape doi ani ai săi, nu știu în ce măsură se poate spune că fiica mea și-a făcut prieteni sau a învățat să se joace cu alți copii, însă, pentru mine ca mamă, a fost în mod cert o mare ușurare să văd că într-un cadru restrâns și familiar dovedește suficiente aptitudini sociale. Mai mult, exersarea acestora în cadrul familiar recomandat în carte i-au îmblânzit reacțiile în fața chipurilor noi din parc, în termenii lui Michael Thompson, alternând în călătoria dezvoltării sale, „autostrada grupurilor mari de copii”, cu „străduțele liniștite ale prieteniilor intime”.

Îmi face o plăcere nespusă să mă joc de-a mama în „viața socială” a fiicei mele, dar trebuie să spun că, deși oferă sugestii cu punct și liniuță – cum sunt lista avantajelor unui atașament solid pentru viața socială, instrumentarul prieteniei, sau cele zece recomandări pentru părinți – volumul pe care îl traduc acum este departe de a fi un rețetar.

Dimpotrivă, probabil cel mai pozitiv mesaj din întreaga carte este că părinții își fac adesea prea multe griji și că își asumă prea mult responsabilitatea, uitând, pe de o parte, că au oferit copilului o bază de socializare prin propria interacțiune cu acesta, mama fiind din perspectiva autorilor primul prieten, și neglijând, pe de altă parte, faptul că, deși poate avea un temperament diferit, copiii au în general mai multe abilități sociale decât am fi dispuși să credem la prima vedere. 

Prieteni buni, dușmani aprigi – Înțelegerea vieţii sociale a copiilor

Acest volum tratează aspectele vieții sociale a copiilor de la naștere până dincolo de adolescență. Deși este foarte bine structurată abordând atât vârste specifice – bebeluși, copii mici, preșcolari, școlari, adolescenți, cât și probleme specifice, cum ar fi rolurile de gen, conflictele, diferența, nu m-aș încumeta să o recomand unei categorii anume de părinți. Prieteni buni, dusmani aprigi Michael Thompson Romania Totul despre mame

Ba chiar aș recomanda-o inclusiv persoanelor care nu sunt (încă) părinți, pentru simplul motiv că această carte a fost pentru mine un prilej de introspecție minunat pe alocuri, dureros în altele, dar în cele din urmă prielnic procesului început de fiica mea cu primul scâncet de a mă transforma într-o persoană mai completă, mai prezentă, mai conștientă și, de ce nu, mai bună.

Nu știu cât o să îmi amintesc din poveștile savuroase cu care Michael Thompson ilustrează textul sau din recomandările și concluziile autorilor când fiica mea va merge la grădiniță, la gimnaziu sau la liceu, însă știu că mi-am plâns, în sfârșit, toți prietenii pierduți din ezitare și nesiguranță, știu că m-am urnit să îmi sun prietenul „cel mai bun” din liceu pe care nu l-am văzut de luni de zile și știu că, pe viitor, o să profit din plin de întâlnirile de joacă ale fiicei mele pentru a-mi etala noua conștiință socială și a mă apropia mai ușor de mamele celorlalți copii – fiți pe fază, doamnelor! 

„Cea mai bună modalitate de a învăța despre prietenie este să o practici”, spune Michael Thompson. Să nu uităm acest lucru, indiferent dacă avem copii de 2 luni, 2 ani sau 20!

Foto: arhiva personală

Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa