Ce este mâncatul conștient. 5 trucuri care te ajută să fii mai sănătoasă

TOTUL DESPRE MAME
masa în familie Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

De la mâncărurile pe care nu trebuie să le consume o femeie însărcinată până la listele nesfârșite cu cele mai noi super-alimente, discuția despre mâncatul sănătos tinde să se concentreze pe ceea ce mâncăm.

Acordăm mult mai puțină atenție felului în care mâncăm, iar acest lucru este o greșeală deoarece schimbarea atitudinii, a practicilor și a ritualurilor din timpul mesei este la fel de importantă ca și ce anume punem în gură.

Mâncatul conștient (cunoscut și ca „mâncat intuitiv”) este un concept care își are rădăcinile în învățăturile budiste și care încearcă să ne reconecteze la un nivel mai profund cu experiența mâncatului și cu savurarea mâncării.

Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

Numit uneori și „opusul dietelor”, mâncatul conștient promovează ideea că ar trebui să ne bazăm mesele pe nevoile fizice ale corpului (ca de exemplu pe semnalele de foame pe care le transmite acesta) și nu pe nevoile emoționale (exemplu: mâncatul pentru a obține o stare de confort sau de bună dispoziție).

În cartea Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient, Andy Puddicombe își propune să ne arate cum putem ajunge la greutatea ideală într-un mod simplu, ușor de controlat și sigur. Cartea poate fi găsită AICI.

De asemenea, Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient ne arată cum să-i reamintim corpului vostru de propria inteligență naturală și de capacitatea sa de autoreglare, oferindu-ne oportunitatea de a ieși din capcana dietelor nesfârșite.

 Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

Prin Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient avem acces la o serie de exerciții simple, care însă ne vor schimba viața și ne vor ajuta să ne formăm noi obiceiuri, precum și o relație mult mai bună cu mâncarea și cu propriul corp.

Meditația bazată pe tehnicile de mindfulness aduce beneficiile extraordinare pentru cei care o practică.

În unele mănăstri budiste, vizitatorii sunt încurajați să mănânce în tăcere, să mestece fiecare bucată de mâncare în timp ce îi explorează gustul, textura și mirosul în detaliu, relatează huffingtonpost.com.

Pentru mulți dintre noi această idee poate părea dificil de pus în practică, în special dacă așteptăm cu nerăbdare masa de seara la care se adună toată familia, unde fiecare vorbește despre ce a mai făcut la școală sau la serviciu. În realitate însă, mâncatul conștient poate fi aplicat și sub alte forme.

Iată 5 trucuri care te vor ajuta să introduci mâncatul conștient în timpul meselor în mod natural:

1. Mănâncă încet.

Mâncatul încet nu înseamnă că trebuie să duci acest lucru la extrem. Totuși, este bine să îți amintești atât ție, cât și familiei tale, că mâncatul nu este o competiție. Unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pe care îl poți avea este să îți oferi suficient de mult timp pentru a te bucura de mâncare. În acest fel vei observa mai ușor când anume te-ai săturat, îți vei mesteca mâncarea mai mult timp, vei avea o digestie mai ușoară și probabil vei simți arome care altfel ți-ar fi scăpat.

2. Savurează liniștea.

Într-adevăr, mâncatul în tăcere poate fi imposibil în cazul unei familii cu copii, însă acest lucru nu înseamnă că nu poți să încurajezi măcar puțin timp pentru reflecție și liniște la masă. Poți introduce această idee ca pe un joc (”Hai să vedem dacă putem să mâncăm două minute fără să vorbim”) sau îi poți propune familiei tale ca o masă pe săptămână să fie savurată în liniște.

Dacă nu este posibil, introdu în programul tău zilnic o masă scurtă sau o gustare rapidă de care să te poți bucura singură, în liniște.

3. Închide telefonul și televizorul.

Nu mai este ceva neobișnuit ca familiile să mănânce cu televizorul dat tare sau în timp ce butonează telefoanele mobile. Ar fi mai bine dacă masa ar fi o perioadă de timp fără aparate electronice. Nu înseamnă că nu mai poți mânca niciodată o pizza la televizor, însă acest lucru ar trebui să fie o excepție, nu o regulă.

4. Acordă atenție aromelor.

Atunci când mănânci un hamburger de la fast food în 3 minute este greu să îți dai seama chiar și ce mănânci: nici nu poate fi vorba de savurarea unor arome. Dacă vrei să introduci mâncatul conștient în familia ta, vorbește-le mai mult despre texturi și despre mirosuri. Întreabă-ți copiii ce gust are un avocado și ce textură are hummusul. Asigură-te că le împărtășești și observațiile tale.

5. Cunoaște-ți mâncarea.

Mâncatul conștient presupune clădirea unei alte relații cu mâncarea. Chiar atunci când nu ai nicio idee despre proveniența unui produs, încearcă să îți pui întrebări despre el: Cine a cultivat o anume legumă? Cum a cultivat-o? Din ce țară / regiune provine? Cum a ajuns până la tine? În acest fel vei aprecia mai mult mâncarea, iar obiceiurile tale de shopping și de consum se vor schimba și ele.

Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

În concluzie, mâncatul conștient nu trebuie să fie un exercițiu de super-concentrare, ci doar un simplu angajament de a aprecia, a respecta și a te bucura de mâncare în fiecare zi.

Misiunea cărții Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient este de a determina cât mai mulți oameni să aloce câte zece minute zilnic pentru a pune în aplicare aceste tehnici. Mâncatul conștient este un aspect foarte important al tehnicilor de mindfulness, ale căror rezultate vor putea fi remarcate atât la nivelul formei corpului, cât și al stării generale de sănătate și de bine, la scurt timp după ce veți începe să exersați. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa