Ce să le spui copiilor despre droguri în funcție de vârstă. Cum să îi ții departe de tentațiile periculoase

TOTUL DESPRE MAME
o viață fără droguri
Foto: Chuck Grimmett (Flickr / Creative Commons)

Așa cum îți protejezi copiii de boli precum pojarul, îi poți „imuniza” și împotriva consumului de droguri dacă le oferi informații factuale înainte ca ei să ajungă într-o situație riscantă.

Atunci când copiii nu se simt confortabil într-o discuție cu părinții, ei vor căuta răspunsurile în alte părți, chiar dacă sursele pe care le găsesc nu sunt de încredere. Iar copiii care nu sunt informați corespunzător prezintă un risc mai mare de a se implica în activități riscante precum consumul de droguri.

Părinții care s-au informat în privința consumului de droguri și cunosc date concrete le pot oferi copiilor lor informațiile corecte.

Deoarece părinții sunt exemple pentru copiii lor, părerile acestora despre alcool, tutun și droguri îi pot influența puternic. Așadar, discuția despre droguri trebuie să facă parte din conversațiile generale despre sănătate și siguranță.

O viață fără droguri și cele 100 de recomandări

În cartea O viață fără droguri, autoarea Aletha Solter vă ajută să vă pregătiți copiii astfel încât ei să depășească tot felul de tentații și să facă față situațiilor riscante care le apar în cale.

La ora actuală, tot mai mulți adolescenți ajung să consume substanțe nocive, așa că părinții ar trebui să se preocupe din timp pentru a-și ține copiii pe un curs al vieții fără droguri.

Volumul O viață fără droguri are o abordare inovatoare în ceea ce privește implicarea părinților: se concentrează pe măsurile preventive care pot fi urmate în toate etapele și la toate vârstele din viața copilului. Cartea poate fi găsită AICI.

Oferind instrumente simple și ușor de folosit pentru a pune bazele unei fundații solide astfel încât toți copiii să poată spune „nu” drogurilor, cele 100 de recomandari din O viață fără droguri sunt organizate în funcție de grupa de vârstă – de la vârsta preșcolară până la vârsta adultă.

o viață fără droguri

O viață fără droguri – un ghid esențial pentru părinți

Un ghid esențial, practic și cuprinzător de educație parentală, O viață fără droguri vă va arăta cum puteți să vă ajutați copiii:

• să se simtă bine cu ei înșiși astfel încât să nu apeleze la mijloace artificiale de obținere a plăcerii;
• să facă față stresului astfel încât să nu apeleze la droguri pentru a se relaxa;
• să își respecte corpul astfel încât să respingă orice substanțe nocive;
• să mențină legături strânse cu familia astfel încât să nu simtă nevoia disperată de a fi acceptați într-un grup;
• să își asume riscuri sănătoase astfel încât să nu își asume riscuri periculoase.

Iată câteva recomandări simple ale specialiștilor de la kidshealth.org pentru părinții care vor să le vorbească celor mici despre droguri.

Ce să le spui copiilor despre droguri până la vârsta de 7 ani:

Încearcă să creezi din timp condițiile potrivite pentru o discuție. De exemplu, atunci când îi dai copilului medicamente, antibiotice sau alt tratament îi poți explica de ce și când anume trebuie administrate aceste substanțe.

Profită de situațiile care apar întâmplător. De pildă, dacă vezi un personaj dintr-un film cu o țigară în mână, vorbește-i celui mic despre fumat, dependența de nicotină și felul în care fumatul afectează organismul unui om. Aceste explicații pot duce la o discuție despre droguri și despre nocivitatea lor.

Păstrează un ton calm și folosește cuvinte pe care copilul tău poate să le înțeleagă. Fii foarte clară în privința efectelor drogurilor: cum se simte un consumator, riscurile supradozei și alte efecte pe termen lung asupra sănătății. Ca să îi oferi copilului tău informații corecte, ar trebui să te documentezi puțin înainte.

Ce să îi spui la vârsta de 8 – 12 ani:

Pe măsură ce copiii cresc, poți să îi întrebi ce părere au ei despre droguri. Pune întrebarea deschis, fără să fii agresivă sau critică: în acest fel ai mai multe șanse să primești un răspuns sincer. Arată-i copilului că îl asculți cu adevărat și că ești atentă la întrebările lui.

La această vârstă, copiii încă sunt dispuși să vorbească deschis cu părinții lor despre subiecte sensibile. Dacă începi acum un dialog, practic lași ușa deschisă astfel încât ei să îți vorbească și mai târziu, când au crescut și tind să se închidă în fața părinților.

Chiar dacă nu primești imediat un răspuns la întrebările tale, îl vei face pe cel mic să se gândească la acest subiect. Arată-i că tu ești dispusă să afli tot ceea ce el are de spus.

Știrile care apar la televizor despre folosirea de steroizi și de alte substanțe interzise în sport pot fi folosite pentru a deschide subiectul drogurilor.

Ce să îi spui despre droguri când are 13 – 17 ani:

Este foarte posibil ca adolescenții de această vârstă să cunoască alți copii care beau alcool sau se droghează. Mulți dintre ei sunt în continuare dispuși să își exprime gândurile și îngrijorările legate de droguri în fața părinților. Este posibil ca întrebările venite din partea adolescenților să fie mai concrete.

Vorbește-i și despre chestiunile legale: amenzi, închisoare și despre posibilitatea ca o altă persoană consumatoare pe care o cunoaște să fie grav rănită sau chiar să moară din cauza drogurilor.

O viață fără droguri

În cartea O viață fără droguri, părinții pot găsi numeroase alte recomandări menite să îi ajute să își țină copiii departe de tentația drogurilor. Împărțite pe grupe de vârstă, cele 100 de recomandări sunt extrem de utile și ar trebui să fie cunoscute de toți părinții care vor să aibă copii pregătiți pentru viață. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa