Părinte la început de drum. Două titluri de referință care să-ți ghideze primii pași

Veronica Guzun, redactor
Părinte la început de drum. Două titluri de referință care să-ți ghideze primii pași

Începuturile în rolul de părinte sunt o combinație între extaz, curiozitate, frică, iubire debordantă, ezitare. Pentru mamă, amestecul este asezonat cu un cocktail de hormoni care aduc și ei o mare varietate de emoții. Tocmai pentru că într-un timp atât de scurt apare o gamă atât de largă de trăiri, părinții la început de drum au nevoie de informații sigure pe care să se poată baza și care să elimine stresul din ecuația de mai sus. Pachetul de cărți ”La început de drum” este acel minimum de care aveți nevoie pentru un start relaxat ca părinte.

Până nu demult proaspeții părinți primeau informații despre naștere, bebelușie, alăptare de la femeile mai în vârstă care au trecut prin aceste etape: mame, bunici, alte rude. Acum internetul abundă de informații sub formă de articole, grupuri de discuție, video. Pentru un singur subiect poți găsi argumente și pro și contra care unui părinte la început drum îi creează mai degrabă confuzie decât certitudini.

De aceea, am ales din biblioteca noastră două titluri care să fie un sprijin de încredere părinților care vor să găsească răspuns rapid și profesionist la întrebările despre ce e mai bine pentru nou-născutul lor. Pachetul ”La început de drum” conține Cartea bebelușului (volumul 1 și 2) semnată de celebra familie de pediatri Sears (Martha, William, Robert și James) și Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman.

La început de drum – Cartea bebelușului

Este o carte care înglobează 40 de ani de practică pediatrică, dar și experiența de părinți ai soților William și Martha Sears cărora li s-au alăturat și doi dintre copiii lor deveniți adulți și pediatri la rândul lor, James și Robert. Cartea a făcut istorie în Statele Unite și apoi în lume, deoarece a introdus stilul de attachment parenting sau parenting afectuos, iar părinții au proclamat cartea drept ”biblia îngrijirii bebelușilor”.

Încă de la început autorii spun că ”meseria de părinte implică pregătire la locul de muncă”, deci înveți văzând și făcând, iar cartea are rol de a ajuta părinții să se acomodeze cu bebelușul.

Volumul 1 cu subtitlul ”Tot ce trebuie să știi despre copilul tău de la naștere până la doi ani” acoperă subiecte precum: ce este parentingul afectuos, cum să ai o naștere sigură și plină de satisfacții, cum să te pregătești pentru întâmpinarea bebelușului, cum să îngrijești un nou-născut și care sunt semnalele de alarmă în primele săptămâni de viață.

Cartea atinge și teme de adaptare emoțională pentru ambii părinți, într-un capitol dedicat: Adaptarea familiei după naștere, unde vorbește despre depresia post-partum atât la mame, cât și la tați, formarea cuibului și noua dinamică într-o familie de trei.

Cel de al doilea volum, ”Alimentația bebelușului de la naștere la doi ani” este dedicat exclusiv temelor legate de mesele copilului: alăptare – beneficiile pentru copil și mamă, dar și provocările, hrănirea cu biberonul, diversificare și alimentație sănătoasă pentru copil și familia lui.

La început de drum – Ghidul pentru alăptare

Dacă numele Sears este primul care ne vine în minte când vorbim despre attachement parenting, atunci Jack Newman este numele de referință când vine vorba despre alăptare. Cel mai important avocat al hrănirii copilului la sân a creat în colaborare cu Teresa Pitman, consultant în alăptare cu peste 30 de ani de experiență, o carte de referință pe acest subiect. Ghidul semnat de cei doi este mai mult decât un îndrumar pentru proaspetele mame. Prin documentarea și vastitatea subiectelor acoperite, este o lectură obligatorie pentru pediatri, neonatologi, consultanți în alăptare și alți specialiști care sunt alături de mamă la început de drum.

Ghidul are scopul de a schimba percepția despre alăptare: dintr-un bau-bau care provoacă durere într-un proces ușor și natural, plăcut pentru mamă și important pentru bebeluș. Cartea nu lasă deoparte niciuna dintre posibilele probleme sau nelămuriri care pot apărea în timpul alăptării: angorjarea sânilor (sâni dureroși din cauza laptelui acumulat), mameloane dureroase, atașarea corectă la sân, alăptarea prematurului, a copilului bolnav sau a bebelușilor cu nevoi speciale, alăptarea și tratamentele medicamentoase, alăptarea în timpul diversificării și multe altele.

De asemenea, ghidul dedică un capitol special relației mamă-copil, somnului și relațiilor de familie în această perioadă. Altfel spus, cartea semnată de Jack Newman și Teresa Pitman e precum un consultant în alăptare în formă scrisă, la care poți apela la orice oră din zi sau din noapte și afla cele mai competente recomandări pentru problema cu care te confrunți pe tema alăptării.

Cele două titluri din pachetul ”La început de drum” sunt primele cărți de la care să porniți o bibliotecă de părinți informați, părinți relaxați.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa