Cum să devii un părinte mai eficient în 9 pași simpli

TOTUL DESPRE MAME
părintele eficient familie copii
Foto: Obra Shalom Campo Grande (Flickr / Creative Commons)

Creșterea unui copil este unul dintre cele mai dificile joburi din viața cuiva: chiar dacă îți oferă un sentiment de împlinire unic, pe care nu îl mai simți în alte momente ale vieții, educarea și îngrijirea unui copil, iar, ulterior, a unui adolescent, reprezintă și o uriașă provocare.

Foarte mulți părinți cred că, atunci când un copil se poartă urât, au doar două soluții la îndemână: fie să îl pedepsească, fie să se dea bătuți și să îl lase pe copil să facă ce vrea.

În cartea sa Părintele eficient, psihologul american Thomas Gordon propune însă o a treia cale, o metodă democratică de comunicare și negociere între părinţi și copii. Folosit cu succes de patru decenii, programul său de formare a „părinţilor eficienţi” îi învaţă pe părinți cum să-i asculte „activ” pe cei mici, cum să le vorbească fără să-i cicălească și fără să-i denigreze, cum să-i îndemne să-și rezolve pe cont propriu problemele ce ţin exclusiv de competenţa lor și cum să depășească divergenţele cotidiene în spiritul avantajului reciproc. Cartea poate fi găsită AICI.

Părintele eficient și atmosfera de respect de acasă

Explicate clar și cu nenumărate exemple, tehnicile de parentaj din volumul Părintele eficient vor elimina din căminul oricărei familii pedepsele, teribilismele și certurile infinite, asigurând o atmosferă de respect reciproc și de comunicare eficientă.

Psihologul american Thomas Gordon (1918–2002) – autor al volumului Părintele eficient – este creatorul unor metode larg răspândite de „eficientizare” a comportamentului și a comunicării părinţilor, dar și a profesorilor sau a liderilor din afaceri.

părintele eficient

Editorii site-ului kidshealth.org recomandă 9 pași care îi pot ajuta pe părinți să îi educe și să îi crească pe cei mici mult mai eficient:

1. Crește stima de sine a copilului tău

Tonul vocii, limbajul non-verbal, gesturile și expresiile unui părinte sunt absorbite imediat de copil. Cuvintele și acțiunile părinților au o influență directă asupra dezvoltării stimei de sine a copilului. Laudele și complimentele – oricât de mici – îi vor facă se se simtă mândri. Din contră, comentariile înjositoare sau comparațiile defavorabile cu alți copii îi vor face să se simtă lipsiți de valoare.

Alege-ți cuvintele cu grijă și fii empatic. Spune-i copilului tău că oricine face greșeli și că îl iubești chiar și atunci când nu îți place comportamentul lui.

2. Laudă-l pe copil atunci când face ceva bun sau când are un comportament frumos. Exemplu: „Ți-ai făcut patul fără să îți spun eu – e minunat!” sau „Mă uitam la tine cum te jucai cu sora ta și erai foarte răbdător”. Astfel de afirmații îl vor încuraja pe copil să aibă un comportament frumos pe termen lung (și sunt mult mai eficiente decât permanenta cicălire).

3. Stabilește limite și fii constant în aplicarea disciplinei

Disciplina este necesară în orice casă. Scopul ei este să îi ajute pe copii să aleagă acele comportamente acceptabile și să învețe să se controleze. Ei au nevoie de aceste limite pentru a deveni adulți responsabili.

Stabilirea unor reguli în casă îl ajută pe copilul tău să înțeleagă ce anume aștepți de la el. Exemple de reguli: fără televizor până când nu își face temele; fără comportament violent (loviri, jigniri etc) la joacă.

Este bine ca părinții să aibă un sistem pe care să îl utilizeze: comportamentul nepotrivit al copilului poate fi urmat de un avertisment, iar apoi de consecințele faptei sale (spre exemplu, copilul își poate pierde temporar anumite „privilegii”). O greșeală frecventă pe care o fac părinții este lipsa consecvenței: dacă într-o zi părintele a reacționat după ce copilul a vorbit urât, iar în altă zi nu, atunci copilul va fi derutat și nu va înțelege care este comportamentul adecvat.

4. Fă-ți timp pentru copilul tău

Scoală-te cu 10 minute mai devreme dimineața ca să iei micul dejun alături de cel mic. Sau lasă vasele în chiuvetă și plimbă-te cu el după cină. Copiii care nu primesc suficient de multă atenție din partea părinților se poartă adesea urât tocmai pentru a fi remarcați și pentru a li se acorda atenția de care au nevoie.

O soluție este să stabilești o seară în fiecare săptămână în care să petreci timp cu el, lăsându-l să aleagă activitatea. Nu te simți vinovat dacă ai un job și mergi la serviciu. Peste ani, copilul își va aminti micile lucruri pe care le făceai: cum mâncați popcorn împreună la un film, cum jucați cărți sau cum mergeați la cumpărături.

5. Fii un model și un exemplu pozitiv pentru copilul tău

Copiii mici învață foarte multe lucruri urmărind comportamentul părinților lor. Înainte să îți ieși din minți în fața copilului, pune-ți întrebarea: Așa vrei să se poarte și copilul tău atunci când este nervos? Fii conștient de faptul că ești mereu urmărit de copilul tău. Studiile au arătat că acei copii care îi lovesc pe alții preiau de multe ori modelul de agresiune din familie.

Insuflă-i trăsăturile pe care vrei ca el să le aibă: respect, onestitate, bunătate, toleranță etc. Dă dovadă și tu de un comportament altruist. Fă lucruri pentru cei din jur fără să aștepți o recompensă. Spune „Mulțumesc” și fă complimente. Tratează-l pe copilul tău așa cum vrei ca alți oameni să te trateze pe tine.

6. Fă o prioritate din comunicare

Nu te poți aștepta ca cei mici să facă ceva anume doar pentru că tu ești părintele și pentru că așa le ceri. Ei vor și merită explicații în aceeași măsură ca și persoanele adulte. Dacă nu îți faci timp să le explici, copiii vor începe să pună sub semnul întrebării valorile și motivațiile părinților.

Atunci când apare o problemă, exprimă-ți sentimentele și invită-l pe copil să caute o soluție alături de tine. Părintele eficient face sugestii și oferă variante. Prin urmare, fii deschis la sugestiile copilului și negociază. Copiii care participă la luarea deciziilor sunt mai motivați să ducă o hotărâre la bun sfârșit.

7. Fii flexibil și dispus să îți ajustezi stilul de educație

Dacă te simți adesea dezamăgit de comportamentul copilului atunci poate că ai așteptări nerealiste. Mediul în care trăiește un copil poate avea un efect asupra comportamentului său. Prin urmare, ai putea să îi schimbi comportamentul dacă schimbi mediul. Dacă îi spui prea des „Nu” copilului tău de 2 ani, încearcă să modifici locul în care trăiți astfel încât să nu mai existe atât de multe lucruri pe care nu are voie să le facă. Această schimbare reduce atât frustările tale, cât și pe ale copilului.

8. Arată-i că dragostea ta este necondiționată

Ca părinte, ai responsabilitatea de a-l ghida și de a-l corecta pe copilul tău. Dar felul în care îl corectezi face toată diferența. Evită să îl critici și să îl învinuiești deoarece aceste lucruri îi pot eroda încrederea în sine și pot duce la resentimente. Străduiește-te să îl încurajezi chiar și atunci când îl disciplinezi. Asigură-te că înțelege că dragostea ta este necondiționată, chiar dacă îți dorești ca el să se comporte mai bine data viitoare.

9. Fii conștient de limitele și de nevoile tale ca părinte

Admite faptul că ești un părinte imperfect, că ai abilități, dar și slăbiciuni. Încearcă să ai așteptări realiste de la tine, de la partenerul de viață și de la copii. În loc să faci totul deodată, încearcă să te concentrezi pe acele aspecte care necesită cea mai mare atenție.

Atunci când ești epuizat, ia-ți timp liber și fă lucruri care te fac pe tine fericit (sau în cuplu). Acest lucru nu înseamnă că ești egoist, ci doar că ai grijă de tine – iar acest lucru este o valoare pe care și copiii tăi o vor învăța de la tine.

Părinții care își doresc să afle mai multe informații despre cum să fie eficienți pot găsi mai multe sfaturi și recomandări în volumul Părintele eficient. Cartea este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa