Părinții, ca atașament principal – o bătălie ce trebuie câștigată

atașament

Renegarea părinților ca principală sursă de atașament, încredere sau autoritate a ajuns să fie considerată firească. O etapă dulce amăruie din maturizarea puiului de om, înțepăciunea pufului care se transformă în pene.

Adolescenți care-și fac confidențe despre orice între ei, dar care ne trântesc ușa în nas, copii care ne reneagă dar idolatrizează colegi sau prieteni. Mulți dintre noi privim acest fenomen drept o parte neplăcută dar inerentă a procesului de maturizare, de cristalizare individuală.

Există voci care susțin contrariul. Gordon Neufeld și Gabor Maté, autorii cărții ”Cum să ne păstrăm copiii aproape”, au construit pe parcursul a 350 de pagini o pledoarie emoționantă pentru a-și susține punctul de vedere. Conform lor, relația de atașament cu familia este deosebit de prețioasă pe parcursul întregii vieți a individului. Deteriorarea sau ruperea acestor relații nu trebuie confundate cu procesul de maturizare; ci sunt un fenomen negativ de o gravitate reală, cu consecințe serioase.

Autorii atribuie acestei rupturi fenomene deosebit de grave, cum ar fi creșterea ratei de suicid în rândul adolescenților sau a infracționalității, precocitatea crescândă a sexualizării și hărțuirea.

Departe de a sugera izolarea sau ruperea de anturaj, autorii ne îndeamnă să reevaluăm importanța noastră, ca părinți, în viața copiilor noștri. Ca sursă de încredere, confort, autoritate, refugiu. Nu-i nimic normal, ne atenționează ei, în a ne vedea legăturile emoționale rupte și autoritatea parentală negată cu furie. Nu-i nimic firesc în a fi excluși din viața copilului nostru, din a afla ultimii sau deloc de reușitele, înfrângerile și dilemele sale. Nu-i nimic de așteptat în a ajunge să cedeze presiunii anturajului, în a copia orbește comportamente și atitudini, dar respingând cu dezgust orice l-ar apropia de noi.

Citește și tu cartea ”Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii”, de Gordon Neufeld și Gabor Mate MD, disponibilă acum AICI.

Soluția se regăsește în originile teoriei atașamentului. Un copil atașat emoțional de părinții săi, care-și simte încrederea răsplătită și atașamentul securizat, nu va fi debusolat și nu-și va căuta sprijinul și aprobarea în altă parte. O ruptură se produce – nu poți fi slugă la doi stăpâni, ne avertizează Neufeld și Maté, deci această pendulare haotică între doi poli opuși – noi și cei din anturaj – duce la dezechilibru emoțional și decizii nefavorabile nici nouă, nici copilului.

Cum recăpătăm atunci atașamentul copilului nostru? Mai ales când, poate, i-am încurajat distanțarea, într-o societate care o percepe greșit drept independență – Neufeld avertizează asupra pericolului socializării prea timpurii, a forțării copilului să petreacă timp alături de cei de o vârstă cu el în defavoarea familiei, despre irelevanța educației antepreșcolare în contextul general al reușitelor academice individuale.

Soluțiile oferite sunt pertinente și ușor de aplicat – pornesc de la refacerea, pas cu pas, a naturaleții legăturilor familiale. Mesele luate împreună, vacanțe în familie, reluarea acestor ritualuri de apropiere și construire a încrederii, fiecare din soluțiile propuse reprezintă pași importanți către securizarea unui atașament sănătos în relația părinte-copil.

O atenție specială este acordată riscurilor erei digitale în care ne aflăm. Alienarea emoțională este rapid amplificată de toate aceste mijloace de comunicare, care, din nefericire pentru noi, pot lucra și pentru, dar și împotriva noastră, cu aceeași rapiditate.

De ce devin copiii neascultători

Dacă sunteți deja fanii lui Alfie Kohn, vă veți bucura să regăsiți atitudini și opinii comune și în paginile acestei cărți. În loc de pedepse și recompense, autorii sugerează să ne concentrăm pe sinceritate, blândețe, conectare și intimitate. Accentul nu este pus pe ce și cum greșesc copiii, ci pe cum se pot îndrepta părinții în abordarea lor.

Departe de a condamna socializarea sau realitățile lumii moderne, cartea ”Cum să ne păstrăm copiii aproape” își propune să ne reașeze pe locul nostru consacrat, ca părinți: o sursă de siguranță, încredere și iubire pentru copiii noștri.

Cartea ”Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii”, de Gordon Neufeld și Gabor Mate MD, este disponibilă acum AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație