De ce e bine să te joci alături de copilul tău. Trucuri ca să redescoperi bucuria jocului

TOTUL DESPRE MAME
Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău
Foto: Deni Williams (Flickr / Creative Commons)

Pentru copii, joaca este ceva natural: prin joc, ei se descoperă pe ei înșiși, oamenii din jur și mediul înconjurător. De asemenea, prin aceste jocuri copiii au ocazia de a testa rolurile de adulți și de a-și dezvolta noi abilități.

Însă pentru unii dintre noi este dificil să renunțăm la rolurile noastre de adulți și să trecem granița în lumea copiilor pentru a construi împreună fortărețe din piese LEGO sau pentru a ne juca cu păpușile și cu ursuleții de pluș.

Nu toți părinții sunt nerăbdători să se joace cu cei mici, dar beneficiile jocurilor sunt nenumărate, iar prin ele adulții pot redescoperi bucuria copilăriei.

Potrivit parenthood.com, studiile de specialitate arată că, prin joacă, cei mici învață să se autocontroleze, să își aștepte rândul, devin mai empatici, mai puțin agresivi și mai cooperanți atât cu ceilalți copii, cât și cu adulții.

În ciuda importanței jocului, în ultimii ani multe grădinițe pun tot mai mult accent pe educație și învățare decât pe joacă. Iar acasă, televizorul și computerul iau din timpul de joacă al copiilor. Tocmai din aceste motive, tot mai adesea părinții sunt cei care trebuie să se asigure că cei mici se joacă suficient de mult timp, este de părere Sandra Russ, profesor doctor în psihologie la Universitatea Case Western Reserve, specializată în jocurile copiilor.

Implicându-se activ în jocul celor mici, părinții nu doar că promovează beneficiile acestuia, ci ajung și să își cunoască copiii mai bine și să întărească legătura copil – părinte.

Joaca dintre părinte și copil este plină de semnificații și are mult mai multă valoare decât cred adulții, atrag atenția psihologii.

Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău

„Joaca le permite părinților să intre în lumea unui copil, dar respectând regulile copilului, ceea ce sporește apropierea, încrederea și conxiunea dintre ei”, explică psihologul Lawrence J. Cohen, specializat în terapia prin joc și autor al cărții Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău.

În Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău, Cohen arată că parentajul nu ţine numai de temele pentru acasă, de chestiunile organizatorice şi de antrenamentele de fotbal. Cartea poate fi găsită AICI.

Lawrence Cohen îi încurajează pe părinţi să lase „seriozitatea” deoparte, pentru a-şi regăsi copilul, şi apoi demonstrează concret cum se poate face acest lucru. Potrivit autorului, copiii de toate vârstele au permanent nevoie de legături apropiate, de sentimentul siguranţei şi de ataşament, iar interacţiunea prin joc cu părinţii lor este o cale importată de a dezvolta legături de acest fel.

Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău

„Joaca este felul în care copiii ni se dezvăluie. Este totodată o metodă de apropiere dacă legătura a fost afectată de o ceartă. Cu cât stăm mai mult alături de ei în lumea lor, cu atât vor fi mai cooperanți atunci când îi scoatem și îi aducem în lumea noastră”, mai spune autorul Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău.

Jocul poate fi și o cale prin care părinții află ce anume se petrece în viața copilului. Folosindu-se de păpuși sau de figurine, copiii pun adesea în scenă întâmplări reale prin care au trecut. Dacă li se alătură, părinții pot afla care sunt gândurile și temerile copiilor, ajutându-i să găsească soluții.

Cândva după adolescență oamenii pierd bucuria jocului, este de părere Cohen. Munca, stresul și rutina zilnică înlocuiesc timpul acordat jocului. Și, cu cât suntem mai serioși la muncă, cu atât s-ar putea să ne fie mai greu să ne relaxăm și să ne jucăm alături de copii așa cum ne jucam în copilărie.

Însă oamenii maturi pot să redescopere jocul dacă au suficient de multă răbdare și fac practică în acest sens. La început, părintele poate interveni minim în jocul celui mic. O soluție pentru ca părintele să intre mai ușor în lumea magică a jocului este să se schimbe de hainele de muncă și să se îmbrace în alte haine, potrivite jocului.

Lawrence Cohen le mai recomandă părinților să își seteze alarma peste o jumătate de oră sau o oră, iar până atunci să le ofere copiilor 100% din atenția lor: fără telefoane, fără gătit și fără curățenie!

Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău a fost laureată cu Medalia de aur a NAPPA (National Parenting Publications Awards) în anul 2001. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa