E posibil să ai dimineți fără certuri și întârzieri la școală și la serviciu? Da! Iată cum

Veronica Guzun, redactor
Rutina de dimineață poate fi una senină și fără frustrări pentru toți membrii familiei, iar pentru aceasta sunt suficiente doar mici ajustări și multă conectare.

Sună ceasul și intri în priză. Începe rutina de dimineață într-o casă cu cel puțin un școlar. Tic-tac, dai pătura la o parte de pe copil: ”Trezește-te acum, că altfel întârzii la școală”. Tic-tac, te speli repede pe față. Te uiți în oglindă, vezi un șanț pe obraz lăsat de pernă. Tic-tac, mergi la bucătărie, faci în grabă o cafea pentru tine, câte un sandviș pentru ceilalți, pui ceva de ronțăit și în ghiozdanul copilului. Tic-tac ”Tu încă nu ești îmbrăcat? Micul dejun este pe masă, hai odată, vrei iar să te atenționeze doamna?”

Tic-tac te îmbraci cu ”pe ce îți pică privirea mai întâi”. Tic-tac îmbraci copilul încă pe jumătate adormit în timp ce bombăni. Îl împingi spre baie. Tic-tac iese din baie un pic mai treaz, îi dai sandvișul într-o mână și ghiozdanul în cealaltă. Ieșiți pe ușă. Te întorci, căci a uitat să-ți spună de aseară că are nevoie de încă un caiet. Tic-tac. Copilul intră pe poarta școlii trei minute înainte să sune clopoțelul.

Iar nu ți-ai băut cafeaua. Iar ai întârziat la serviciu. Iar porți haine tip uniformă care nu te pun în valoare. Măcar acum poți să-ți tragi sufletul. Ai obosit cât pentru toată ziua. Aceasta e rutina de dimineață a celor mai multe mame din lumea întreagă. Se poate altfel? Astfel încât să ieșiți toți bine-dispuși din casă fără permanenta teroare că întârziați fiecare la treaba lui?

Ca în filmele americane, dar în realitatea noastră? Psihologul Laura Markham spune că se poate și dă și un șir de sfaturi în cartea ei ”Părinți liniștiți, copii fericiți” despre cum să vă începeți ziua cu rezervorul plin, părinți și copii deopotrivă.

Ziua bună se cunoaște de dimineață, iar dimineața bună se cunoaște de cu seară

Dacă diminețile voastre sunt ca trase la indigo cu cea de mai sus, problema nu e ceea ce faceți dimineața, ci ceea ce nu faceți seara. Multe dintre acțiunile care mănâncă timp în primele ore ale zilei pot fi făcute relaxat cu o zi înainte.

Cum ar fi: ținuta de serviciu, uniforma de școală, ghiozdanul copilului, echipamentul de sport, gustările de prânz, servieta. De asemenea, puneți să aveți la îndemână ibricul de cafea, ingredientele pentru micul dejun, cremele, fardurile, pieptenele, cheile de la casă și de la mașină și orice mai credeți că veți avea nevoie a doua zi.

Și, lucru important! Dacă fiica are părul lung, pieptănați-o și împletiți-i cosițe de cu seară, pentru că nimic nu provoacă mai multe frustrări și lacrimi decât părul încâlcit al copilei pe care mama încearcă în viteză să-l aranjeze.

Pe lângă toate aceste acțiuni pe care le puteți scoate din rutina de dimineață și să le mutați pentru cea de seară, Laura Markham mai insistă să adăugați conectarea înainte de culcare.

Un timp special pe care îl petreceți cu copilul înainte de somn. Aceasta trebuie să excludă telefoanele și jocurile agitate cu o oră înainte de culcare, dar trebuie să includă 10 minute de îmbrățișări acordate fiecărui copil în parte, o rememorare a zilei care a trecut cu accent pe lucrurile bune care s-au întâmplat și un sumar al zilei ce va urma, în care să includeți toți pașii din rutina de dimineață. Acest exercițiu îl va ajuta pe copil să treacă mai ușor prin toate etapele de la trezire la ieșire din casă, fără să fie necesar să-i spuneți din două în două minute ce trebuie să facă.

Cum va arăta dimineața voastră după ce ați eliberat-o de o parte din rutină

Dimineața trebuie să înceapă cu conectare. Cinci minute de îmbrățișări pentru trezire vor face minuni în ceea ce privește cooperarea copiilor. În contrast, de obicei, părinții pentru a avea o colaborare mai ușoară cu copiii de dimineața, pornesc televizorul, ceea ce duce la o deconectare care ține chiar și pe parcursul primei ore de la școală.

În ceea ce privește rutina, lucrurile trebuie să rămână cât mai simple și cât mai flexibile. Nu există reguli. Copilul poate mânca un sandviș în mașină în loc de cereale la masă, poate mai întâi să mănânce și apoi să se îmbrace sau invers, poate mai întâi să se încalțe și apoi să-și pună geaca, sau invers. Oriunde există loc de opțiuni dați-i voie lui să decidă.

Pentru a putea avea această atitudine relaxată la începutul zilei, e nevoie să faceți câteva modificări în program. Mai întâi, toți trebuie să se culce mai devreme. Fiecare oră de somn în minus produce copiilor un regres de un an în accesarea funcțiilor cerebrale, adică se vor comporta ca un copil cu un an mai mic decât au ei, de fapt”, explică Markham în ”Părinți liniștiți, copii fericiți”.

Și părinții trebuie să fie odihniți, pentru că dacă nu v-ați făcut somnul dimineața, veți fi agitați și nervoși, stare pe care o veți transmite copiilor. De asemenea, treziți-vă înaintea lor, pentru a avea timp să vă faceți propria rutină de dimineața și a vă bea, în sfârșit, cafeaua caldă acasă. Dacă veți avea cinci minute de răgaz pentru sine, veți fi mult mai încărcat cu stare de bine pentru a-l ajuta pe copil să se trezească.

Ce să faceți în zilele de weekend pentru dimineți mai senine în timpul săptămânii

Cele cinci minute de îmbrățișări de dimineață și cele 10 minute de discuții pozitive de seară nu acoperă nici pe departe necesarul de conectare al copilului. De aceea, weekend-ul este perfect pentru a petrece pe îndelete timp special cu el.

Iată câteva sugestii ale psihologului Laura Markham.

– Oferiți 12 îmbrățișări zilnic, pentru că, așa cum spunea terapeuta de familie Virginia Satir: „Avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire; de opt pentru întreținere și de 12 îmbrățișări pe zi ca să creștem”.
– Închideți dispozitivele când interacționați cu copilul. Astfel își va aminti întreaga viață că este suficient de important pentru părinții lui încât aceștia să-și închidă telefoanele mobile atunci când petrec timp cu el.
– Fiți prezent mental, emoțional și fizic. Aceasta înseamnă să eliminați orice v-ar putea distrage atenția, chiar și gândurile despre cele întâmplate peste zi sau cele care urmează să se întâmple.
– Folosiți raportul 5 la 1. Adică pentru fiecare interacțiune negativă, creați ocazii pentru alte cinci interacțiuni pozitive. Astfel relația voastră va fi mereu pe plus.

Rutina de dimineață poate fi una senină și fără frustrări pentru toți membrii familiei, iar pentru aceasta sunt suficiente doar mici ajustări și multă conectare.

Sfaturi ușor de aplicat în momentele grele din relația părinte-copil sunt la îndemână în cartea best-seller a editurii Totul despre mame, ”Părinți liniștiți, copii fericiți” a psihologului Laura Markham. Recomandările ei au transformat în bine viețile a mii de părinți de pe mapamond.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa